Zilele Municipiului Bistrita vor avea loc si în acest an, în ciuda faptului ca initial se anuntase anularea tuturor festivalurilor programate înainte de incidentul produs la Biserica Evanghelica. Noul primar al bistritenilor a gasit metoda potrivita de a ajuta financiar restaurarea bisericii, dar si de a împaca „setea” bistritenilor, care asteapta cu nerabdare petreceri cu mici si bere în aer liber.

În ultimele zile de campanie electorala cei doi candidati pentru fotoliul de primar al Bistritei anuntau ca se vor anula toate festivalele, inclusiv Zilele Bistritei, iar banii alocati initial acestor evenimente vor fi transferati Parohiei Evanghelice pentru restaurarea bisericii mistuite de flacari. În ciuda acestui fapt serbarile municipiului Bistrita vor avea loc si în acest an, consilierii votând propunerea primarului Ovidiu Cretu. Astfel suma de 180.000 de lei ce a fost alocata initial organizarii acestor manifestari a fost transferata Parohiei Evanghelice, bani din care se vor plati cele mai urgente lucrari la biserica. Aceasta suma se adauga la cei 100.000 de lei nerambursabili, care au fost alocati restaurarii bisericii înainte ca aceasta sa fi distrusa de flacari. Singurul consilier care nu a votat alocarea sumei totale de 280.000 de lei pentru restaurarea monumentului istoric a fost nimeni altul decât consilierul Vasile Moldovan. Organizarea Zilelor Municipiului Bistrita vor avea în acest an un mod de finantare nou. Evenimetul se va autofinanta, conform declaratiei primarului Ovidium Cretu, metoda care nu va necesita bani de la bugetul local. Consilierii PD-L nu au fost de acord cu propunerea noului primar si au cerut anularea evenimentelor, cel mai potrivnic dintre acestia fiind Gheorghe Tuta, care a solicitat colegilor sa respinga proiectul de hotarâre deoarece „Bistrita si bistritenii sunt în doilu”. Primarul Ovidiu Cretu a declarat ca bistritenii i-au cerut organizarea acestui eveniment, ba mai mult acesta vede festivalul si un bun prilej de a strânge donatii pentru biserica. Acest proiect de hotarâre a fost aprobat cu doar 13 voturi pentru, consilierii PD-L votând împotriva. Cu majoritate de voturi consilierii municipali au aprobat majoararea veniturilor bugetare cu suma de 140.000 lei, reprezentând taxe de concesionare a domeniului public cu prilejul Zilelelor Municipiului Bistrita. Aceasta suma a fost estimata în urma analizarii situatiei prezentate de Directia de Finante Publice Municipale, care arata ce sume s-au obtinut anul trecut din închirierea spatiului public de catre agentii economici. Spre bucuria bistritenilor iubitori de bâlciuri stradale, Zilele Municipiului Bistrita vor avea loc si în acest an, amplasamentul desfasurarii evenimentului fiind singurul schimbat. Manifestarile vor avea loc pe Pietonalul “Liviu Rebreanu”, locatia fiind schimbata pentru a nu bloca traficul de pe strada Garii, în apropierea careia acum se executa lucrari de reabilitare.

Pietonalul orasului va avea de suferit nu doar de pe urma petrecaretilor care lasa în urma munti de gunoaie si a teraselor ale caror manele vor “otravi” auzul. Primarul Ovidiu Cretu vrea sa amenajeze, cât de curând, pe zona pietonala o banda de circulatie pentru autoturisme, promitând însa ca aceasta nu va ocupa mai mult de 25% din suprafata totala a zonei.

Zilele Bistritei se vor desfasura în perioada 11-13 iulie, iar prima zi a serbarilor orasului va coincide cu finalul festivalului Nunta Zamfirei, pe amplasamentul carei vor continua manifestarile municipiului. În data de 12 iulie vor urca pe scena amplasata pe pietonalul Liviu Rebreanu formatiile Directia 5, Replica, Cassa Loco si Keo, iar ultima zi va fi marcata de prezenta lui Dj Rynno alaturi de Sylvia, Impact si No Mercy.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here