Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a aprobat lista primelor 31 de unităţi de învăţământ care urmează să primească finanțare prin Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase”. Pe această listă se regăsesc 7 unități școlare din București, câte 3 din Tulcea și Vrancea, precum și câte două din Prahova și Iași.

Potrivit Ministerului Dezvoltării, vor fi realizate lucrări de consolidare seismică, reabilitare, modernizare și eficientizare energetică pentru 14 licee, 15 școli și 2 grădinițe, toate încadrate în clasa de risc seismic I. Finanțarea lucrărilor va fi asigurată de Ministerul Dezvoltării, iar unitățile administrative-teritoriale pe raza cărora se află cele 31 de obiective vor fi responsabile pentru modul în care aceste lucrări sunt realizate.

Conform ministrului, pe perioada lucrărilor, beneficiarii trebuie să asigure spaţii pentru relocarea activităţilor sau alte modalităţi de desfăşurare a procesului educaţional, dar nu trebuie întocmite documentaţii tehnico-economice de tip DALI, ci doar proiectul tehnic. În urma acestuia, a expertizei şi a costului standard pe metru pătrat la consolidare, stabilit prin ordin de ministru, finanţarea va fi acordată urgent. Contractele de finanţare se încheie pentru o perioadă de 3 ani.
Introducerea şcolilor în acest Program se face pe baza listelor transmise periodic de Ministerul Educaţiei, cuprinzând clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, comunicate de UAT-uri. Clădirile sunt introduse în lista aprobată prin ordinul ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, urmând ca UAT-urile pe raza cărora se află aceste şcoli să-şi transmită, în termen de 5 zile de la data aprobării acesteia, acordul pentru includerea în program. Netransmiterea acordului în termen de 5 zile de la aprobare (hotărâre a consiliului local/judeţean) atrage eliminarea beneficiarului din program, acesta urmând a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului.

Lista se va completa pe măsura comunicării acesteia de Ministerul Educaţiei şi se va aproba prin ordin al ministrului Dezvoltării.

Pe listă se află şapte unităţi şcolare din Capitală, din sectoarele 1, 3, 4 şi 6, în timp ce în Iaşi vor fi reabilitate două clădiri ale Colegiului Pedagogic ”Vasile Lupu”. Tot două unităţi şcolare vor fi reabilitate în Prahova, în timp ce din judeţul Tulcea şi din Vrancea sunt pe listă trei instituţii de învăţământ.

Judeţele Bacău, Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timişoara, Teleorman şi Vaslui apar pe listă cu câte o unitate şcolară.

Citește și: Studiul de fezabilitate al noii piețe agroalimentare din Decebal, în lucru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.