Rusu si Cretu, cu ochii pe cash-ul de la Plastsistem

Realizarea locuintelor de necesitate a trecut de primul hop

Cretu a facut pactul cu viceprimarul Andrei Rusu pentru a-i favoriza fostul loc de munca al celui de-al doilea, in ciuda opozitiei formulata de reprezentantii Partidului Democrat Liberal. Beneficiul locuintelor modulare construite din  materialele produse de Plastsistem, unde Andrei Rusu a fost director si este actionar, va fi analizat printr-un studiu de fezabilitate aprobat de consilierii locali saptamana trecuta. Amenajarea locuintelor de necesitate in Viisoara ar putea fi motivul unei incompatibilitati in ceea ce-l priveste pe insusi initiatorul proiectului, liberalul Andrei Rusu. Cetatenii de etnie roma ar urma sa fie mutati din centrul istoric in respectivele locuinte.

Andrei Rusu, initiatorul proiectului, ar fi avut un interes personal in toata aceasta afacere, in conditiile in care locuintele modulare ar urma sa fie ridicate pe structuri metalice, exact din materialele fabricate la firma la care viceprimarul a fost pana de curand director si este in continuare actionar – Plastsistem, conform unor surse ale Gazetei de Bistrita. Banii publici ar urma sa-i umfle conturile lui Rusu, iar sustinatorul numarul 2 al proiectului, Ovidiu Cretu, ar urma sa-si primeasca meritele cuvenite.
Andrei Rusu a declarat in cadrul sedintei de Consiliu Local ca se va incerca gasirea unei variante de a construi aceste locuinte la un pret sub 150 de euro pe metru patrat. Daca nu se va reusi asta, atunci ridicarea lor nu mai este justificata.
Grupul Teraplast Bistrita include subsidiarele Teraplast, Plastsistem si Politub. Teraplast se ocupa de procesarea PVC, Plastsistem produce panouri sandwich si structuri metalice pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub produce tuburi de polietilena pentru retelele de gaz si apa.
Andrei Rusu a condus compania Plastsistem in perioada 1996-2011, insa la un moment dat in cariera sa a realizat ca ar putea avea mai multe beneficii daca s-ar implica in mod activ in politica. Anul trecut, el a incasat un venit de 154.000 de lei din salariul de director. Totodata, are si actiuni la Plastsistem in valoare de 350.000 de euro. Conform propriilor declaratii, el este membru in Partidul National Liberal din februarie 1990, avand in mediul privat o experienta de peste 19 ani.

Proiect criticat de PDL, sustinut de PSD si PNL

Liberalii au gasit solutia pentru chiriasii din centrul istoric si vor sa-i mute in locuinte de necesitate, in Viisoara. Acest tip de constructii ar rezolva o parte dintre problemele sociale din Bistrita. Pentru a construi locuintele pe modelul liberalilor, bugetul local va fi saracit cu 3 milioane de lei.
O astfel de constructie are o suprafata de 30 metri patrati, fiecare avand o camera, grup sanitar si bucatarie, si va fi racordata la retelele de apa, canalizare si electricitate. Costul pe metru patrat al unei locuinte modulare este sub 140 de euro spatiu construit. Astfel de constructii sunt intalnite si la Constanta si au fost realizate la initiativa primarului Radu Mazare.

Locuintele de pe piata libera, varianta ieftina a PDL

Grupul consilierilor locali din cadrul Partidului Democrat Liberal s-au opus realizarii proiectului propus de Andrei Rusu, sustinand ca se pot gasi si alte variante pentru a le oferi o locuinta celor din centrul istoric. Acestia au venit cu propunerea de a achizitiona 40 de locuinte de pe piata libera, din localitatile componente (Unirea, Ghinda, Sigmir, Slatinita, Viisoara,Sarata). Consilierul PDL Alin Seserman spune ca avantajele acestei decizii ar fi costurile mai mici de achizitie care sunt la nivelul anilor 2002-2003, costurile foarte mici de intretinere, posibilitatea ca pe sezonul de iarna incalzirea sa se faca cu costuri reduse (intervine si sprijinul primariei prin ocolul silvic), iar majoritatea caselor din zonele respective au si teren aferent ceea ce presupune ca persoanele in cauza isi pot procura mai usor alimentele de baza.
Pe de alta parte, Rusu a declarat ca pana la ora actuala, o singura persoana si-a anuntat intentia de a-si vinde casa in acest sens, iar pretul cerut este imens, de un miliard de lei, imobilul fiind vechi si degradat. Si primarul Ovidiu Cretu a precizat in nenumarate randuri ca sustine proiectul colegului Andrei Rusu, iar mutarea acestor familii in locuinte de necesitate ar rezolva mai multe probleme. Rau-platnicii nu ii vor mai afecta si pe vecinii lor in cazul in care nu isi achita facturile, fiecare locuinta fiind independenta din acest considerent.
Cretu si Rusu au mobilizat consilierii PSD si PNL sa-i voteze proiectul viceprimarului, in ciuda parerilor colegilor din PDL. Initiativa privind aprobarea studiului de fezabilitate a trecut fara probleme in cadrul sedintei de saptamana trecuta, datorita majoritatii formata de PSD si PNL, in spatele carora se afla Cretu, respectiv Rusu.

Sute de semnaturi impotriva ideii lui Rusu

Nu doar consilierii PDL se opun implementarii acestui proiect, ci si o parte dintre localnicii din Viisoara. Acestia au strans si semnaturi impotriva mutarii romilor langa casele lor, motivand ca nu vor sa fie vecini cu astfel de persoane. Omenii se tem ca romii ii vor fura si ca vor face galagie si mizerie.
La sedinta Consiliului Local de luna trecuta au participat mai multe persoane din Viisoara, care au declarat ca sunt impotriva acestui proiect. Atat edilul Ovidiu Cretu, cat si o parte din consilierii locali au subliniat faptul ca astfel de probleme vor aparea indiferent unde ar urma sa se construiasca locuintele, oamenii fiind reticenti atunci cand vine vorba de romi, insa si ei sunt cetateni ai acestei tari, cu drepturi egale.
Nemultumiri de acest gen sunt si in cartierul Subcetate, unde primaria a mutat intr-un bloc de locuinte sociale mai multe familii nevoiase. Locatarii blocurilor ANL din acelasi cartier se plang de faptul ca romii nu stiu pastra ordinea si curatenia.

Cretu are planuri mari

Dupa ce persoanele de etnie roma vor fi mutate din centrul istoric, Primaria Bistrita va trebui sa gaseasca o solutie in privinta imobilelor pe care le detine in patrimoniu.
Primarul Ovidiu Cretu sustinea la un moment dat ca in centrul orasului trebuie sa stea persoane care-si permit o chirie corespunzatoare unei astfel de zone. Exista o singura problema: valoarea de restaurare este foarte ridicata si prin urmare doar persoanele instarite, cu potenta financiara, vor putea sa le modernizeze si sa le puna in valoare.
Totodata, municipalitatea a demarat un amplu proiect de modernizare a centrului istoric, din fonduri europene, de zeci de milioane de lei, care prevede reabilitarea pasajelor medievale, a strazilor din zona centrala a Bistritei sau reabilitarea unor cladiri de patrimoniu, cum ar fi Casa cu Lei sau Centrul Municipal de Cultura George Cosbuc. O parte dintre aceste proiecte au primit deja finantarea europeana, astfel ca in anii viitori Bistrita va capata o alta imagine.

Mihnea Rosenberg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.