Surse europene dezvăluie că Uniunea Europeană se pregătește să admită România și Bulgaria în zona Schengen în acest an. Primele granițe care vor fi deschise vor fi cele aeriene, în luna octombrie, urmate de eliminarea controalelor la granițele terestre până la 1 ianuarie 2024.

Bulgaria ar putea obține aderarea la Schengen în octombrie, cu granițele aeriene, dacă țara continuă reformele și exercită presiuni diplomatice adecvate. Admiterea cu drepturi depline, incluzând frontierele terestre, ar putea fi realizată până în ianuarie 2024.

Discuțiile privind aderarea României și Bulgariei la Schengen au fost tratate împreună. În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei, în timp ce Austria a fost singura care s-a opus aderării României.

Până recent, principalul obstacol în calea aderării Bulgariei la Schengen a fost Olanda. Totuși, guvernul lui Mark Rutte a arătat semne informale de apreciere pentru eforturile depuse de Parlamentul bulgar și ale ultimelor patru guverne de a iniția o reformă reală a sistemului judiciar. Astfel, s-a introdus un mecanism independent de investigare a procurorului șef, adoptat la sfârșitul lunii mai.

A doua mare motivație pentru eliminarea obstacolelor Bulgariei de a intra în Schengen este formarea unui guvern la Sofia, după o perioadă de criză politică. Guvernul este format din membrii coaliției „Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democratică”, susținută de GERB și reprezentată de viceprim-ministrul Mariya Gabriel.

În România, premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că a solicitat membrilor cabinetului său să elaboreze un plan pentru a convinge Austria să-și ridice veto-ul privind aderarea țării la Schengen.

În iulie, Comisia Europeană va publica un raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, la insistențele Olandei. Se așteaptă ca raportul să fie în general pozitiv, recunoscând voința politică de a continua reformele.

Cu toate că obiecțiile Austriei la extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu au scăzut, se preconizează că Viena nu va mai folosi dreptul de veto dacă va fi izolată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.