Între ţările europene există o discrepanță foarte mare în ceea ce priveşte naşterea prin cezariană.

Potrivit BBC, În Marea Britanie, un sfert dintre femei nasc prin această metodă, iar în Cipru se înregistrează proporţia cea mai mare, 50%. În Suedia de exemplu, proporția este de doar 17% de naşteri prin cezariană.

În România s-a înregistrat  cea mai mare creştere a proporţiei de cezariene pentru că înainte de anul 1990, regulile erau mult mai stricte.

Regula de bază este că, nu mama alege cum naşte, ci medicul, iar această hotărâre se ia numai pe bază de criterii medicale. Realitatea însă este alta.

Operația de cezariană durează între 30 și 60 de minute și nu este o intervenție ușoară. Riscurile pot apărea în orice moment, iar complicațiile pot pune în pericol atât viața mamei, cât și a copilului.

Managerul Spitalulului Județean Timișoara a declarat: „Noi am operat acum o gravidă care se afla la a doua naștere. Prima născută prin cezariană. Medicii se află sub o presiune psihică enormă pentru că este vorba de viața mamei, cât și viața fătului”.

Și la Clinica Bega a Spitalului Județean din Timișoara a crescut numărul operaților de cezariană. Anul trecut, au fost aduși pe lume peste 1600 de copii prin această procedură din totalul de 2.564 de nașteri, potrivit reporterului de la Digi24 Timișoara,Angela Novăcescu.

Printre explicațiile pentru această creștere a numărului de cezariene se regăsește și numărul mare de mame minore, dar și de femei care merg la medic doar când le vine vremea de naștere.

„Procentul de cezariene a ajuns în unele clinici de 50%, 60%, 65% și chiar 70%. Sunt foarte multe nașteri în România la femei, la tinere minore. Sunt chiar femei care până la 18 au 1 sau 2 sau 3 copii. Procentul de mame care nu efectuează niciun control prenatal, nicio investigație prenatală. Este din ce în ce mai mare”, afirmă Marius Craina – manager al Spitalul Județean Timișoara.

Există și situații în care nașterea nu poate să aibă loc decât prin procedura de cezariană.

Cristina, o viitoare mămică din Timișoara este însărcinată în 6 luni și a declarat că va naște prin cezariană pentru că a fost diagnosticată cu endometrioză și a fost operată de două ori.

„Este contraindicată nașterea naturală. Singura soluție în cazul meu este cezariana. În caz contrar aș fi ales oricând nașterea naturală”, afirmă viitoarea mămică.

Chiar dacă cezariana la cerere nu este reglementată în România, acest lucru nu este o piedică pentru mamele care nu vor să nască natural.

În țara noastră se nasc anual aproximativ 190.000 de copii.

 

1 COMENTARIU

  1. Da-i cu „facutul de plozi” … ca o adevarata „industrie ” si „miloc de trai ” … nenica ! Plozi frate si „hajutoare mancatz-as”… ca toti „ie hevuropeni si hau drepturi „… !
    La ce ne trebuie atata populatie, daca nu sunt locuri de munca nici pentru jumatate dintre cei care astazi sunt apti de munca ? Cine sa-i tina in spate si pe banii cui , ca la facutul de plozi, nu doar datul din c.. este problema ci crescutul, hranitul, imbracatul, purtatul in scoli, scolarizarea si calificarea lor… , locurile de munca, casa, masa… etc. etc. Ne bucuram si noi ca narozii… de plozi si decretzei cat incape… si ne mai gandim de ce avem salarii si pensii foarte mici… !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.