România ocupă  primul loc în topul ţărilor de origine a prostituatelor imigrante din 25 de state, potrivit unui studiu realizat de reţeaua internaţională TAMPEP, formată din mai multe organizaţii nonguvernamentale europene din domeniul reducerii riscurilor de HIV/SIDA.

 

Studiul intitulat "Sex work in Europe" a fost lansat la finalul anului trecut şi este axat pe "cartografierea" scenei prostituţiei în Europa şi pe identificarea riscurilor la care se expun imigranţii care îşi vând trupul şi clienţii lor. Cercetarea a avut loc pe parcursul a doi ani, între 2006 şi 2008, şi a inclus peste 350 de prostituate. Pentru a întocmi această "hartă a prostituţiei", autorii studiului au luat legătura cu 26 de organizaţii, guvernamentale sau nu, cu care colaboreaza în cele 25 de ţări vizate.

Potrivit statisticilor în 2006, ţara noastră ocupa locul trei între statele exportatoare de lucrători sexuali, după Rusia şi Ucraina. În 2008, după integrarea în Uniunea Europeană, situaţia s-a schimbat, România urcând în fruntea acestui top.  Astfel, din numărul total al prostituatelor chestionate, 12%  au mărturisit că provin din România, în timp ce 9% au spus că vin din Rusia şi 8% din Bulgaria. În ceea ce priveşte răspândirea pe state, româncele ocupă primul loc în Austria, Franţa şi Ungaria.

Reprezentanţii societăţii civile din România care au participat la studiu, respectiv Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), arată că principalul motiv pentru creşterea procentului de prostituate care declară România ca ţară de origine este – pe lângă integrarea în UE – legislaţia mult prea dură din ţara noastră privind sexul comercial.  Pe de altă parte autorii studiului precizează că rezultatele nu ar trebui să fie considerate absolute deoarece mulţi lucrători sexuali se sustrag controalelor şi înregistrărilor.

 

Liana Mureşan

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.