Procesul în care este judecat Gheorghe Ristea, bărbatul din Ilfov care s-a dat drept procuror pentru a trage foloase materiale de la anumite persoane, este pe ultima sută de metri. Instanța a decis că va pronunța sentința în primele zile ale lunii decembrie. Se pare că Ristea va scăpa ieftin, cu o pedeapsă cu suspendare, în condițiile în care și-a recunoscut faptele pe parcursul urmăririi penale.

Gheorghe Ristea a fost trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, după ce în 2019, dându-se drept procuror DNA, a tras pe sfoară doi bărbați din Livezile, unul fiind cu ceva ani în urmă chiar Olimpiu Neamț, fostul primar al comunei, cărora le-a promis, în schimbul unor sume de bani și produse alimentare, că va interveni pe lângă „colegii” de la DNA Cluj pentru a demara o anchetă în baza plângerilor celor doi. Cum au trecut luni bune și ancheta nu s-a pornit, iar Ristea a mai cerut o dată bani și alimente, unul dintre livezeni a mirosit că treaba miroase a înșelăciune, astfel că s-a dus ață la DGA și a depus plângere. Anchetatorii l-au prins în flagrant pe Ristea cu 1.000 de lei la plic, 5 litri de vin, 2,5 litri de ţuică, 2,5 litri de afinată, două bucăţi de salam, o bucată de pastramă vidată şi 5 bucăți de cârnat, în brațe.

Anul trecut, în luna mai, a fost trimis în judecată, însă a urmat o perioadă în care dosarul a stat pe cameră preliminară de unde a ieșit abia anul acesta, când a început judecata pe fond.

Au vrut să-l rezolve pe primarul Simionca

Gheorghe Ristea este originar din Clinceni, județul Ilfov, și este de fapt agent imobiliar și are în jur de 63 de ani. În urmă cu circa 8-9 ani, un bărbat din Livezile, Ioan Dragotă, l-a cunoscut pe Ristea cu ocazia unei tranzacții imobiliare, atunci ilfoveanul prezentându-se drept “procuror general la DNA”. Ulterior, Dragotă, care tot timpul a fost convins că Ristea este procuror DNA, s-a mai întâlnit cu acesta, chiar și în București.

Spre finele lui 2019, într-o discuție cu un alt livezean, respectiv cu Olimpiu Neamț – fost primar al comunei Livezile, Dragotă îi spune despre cunoștința sa, “procurorul” DNA. Cum Neamț avea o problemă cu primarul Traian Simionca, pe care voia să îl pârască la DNA, îl roagă pe Dragotă să ia legătura cu procurorul ca să afle când ajunge în Bistrița-Năsăud. Și Ristea ajunge în decembrie pe plaiurile bistrițene, este așteptat de Dragotă în cartierul Viișoara, iar ulterior dus în Livezile, la Olimpoiu Neamț, căruia i-a spus că este procuror DNA – Structura Centrală.

“După ce au ajuns la locuinţa martorului Neamț Olimpiu, inculpatul Ristea Gheorghe s-a prezentat ca fiind procuror în cadrul D.N.A.- Structura Centrală şi s-a oferit să-i sprijine pe martorii Neamț Olimpiu și Platon Marin în formularea unei sesizări cu privire la presupuse fapte penale comise de primarul comunei Livezile. Cu ocazia acestor discuţii, inculpatul Ristea Gheorghe le-a spus celor doi martori că trebuie să-i remită suma de 3.000 de lei această sumă fiind necesară pentru colegii săi procurori din cadrul D.N.A. care se vor ocupa de soluţionarea dosarului. Totodată, inculpatul le-a spus că o să discute cu colegii săi care se vor ocupa de cazul celor doi martori pentru ca dosarul să fie soluţionat cu celeritate şi în mod favorabil, astfel, inculpatul lăsând să se creadă că are influenţă asupra procurorilor din cadrul DNA. Martorii Neamț Olimpiu și Platon Marin au convenit ca fiecare dintre aceştia să remită inculpatului, câte 1.500 lei”, au arătat procurorii în rechizitoriu.

După sărbătorile de iarnă, Neamț a fost sunat de Ristea și i-a cerut din nou produse de carne, țuică, vin și 1.000 lei. Ilfoveanul a fost scurt la telefon cu Neamț, spunându-i acestuia că cele cerute sunt pentru a continua cercetările referitor la plângerea penală împotriva primarului Simionca.

L-au pârât la procurori pe… “procuror”

Urmare a acestui telefon, cei doi livezeni au mirosit că ceva nu este în regulă, astfel că s-au dus ață la parchet și l-au denunțat pe Ristea.

“La data de 11.02.2020, martorii Neamț Olimpiu și Platon Marin au formulat fiecare câte un denunţ cu privire la infracţiunea de trafic de influenţă, fiind înregistrat prezentul dosar penal. În cauză au fost autorizate metode speciale de supraveghere tehnică, respectiv interceptarea şi înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate de către inculpat precum şi supravegherea video, audio şi prin fotografiere cu privire la inculpatul Ristea Gheorghe precum şi cu privire la martorii Neamț Olimpiu și Platon Marin. De asemenea, prin ordonanţele procurorului din data de 12.02.2020, martorii Neamț Olimpiu și Platon Marin au fost autorizaţi ca martori colaboratori cu identitate reală. De asemenea, a fost autorizat un investigator cu identitate reală. Ca urmare a punerii în aplicare a metodelor de supraveghere tehnică a rezultat că la data de 12.02.2020, orele 15:38, martorul Platon Marin a purtat o discuţie telefonică cu inculpatul Ristea Gheorghe, prin intermediul aplicaţiei WhatsApp, ocazie cu care inculpatul i-a solicitat din nou să trimită produsele alimentare şi suma de 1.000 lei cu trenul care circulă pe ruta Bistriţa-Bucureşti. Cu ocazia acestor discuţii inculpatul a precizat că banii sunt pentru un procuror din cadrul D.N.A. Cluj.

În seara zilei de 13.02.2020 martorul Platon Marin a trimis inculpatului, cu trenul IRN 1649 care circulă pe direcţia Bistriţa-Nord – Bucureşti Nord, coletul solicitat de către inculpat în care a pus un plic cu suma de 1.000 lei, un recipient conţinând 5 litri de vin, un recipient de 2,5 litri conţinând alcool (ţuică), un recipient de 2,5 litri conţinând un lichid de culoare închisă cu miros specific de alcool (afinată), 2 bucăţi de salam, o bucată de pastramă vidată şi 5 bucăţi de cârnaţ. În dimineaţa zilei de 14.02.2020, după ce trenul IRN 1649 a ajuns în Gara de Nord din Bucureşti, s-a prezentat inculpatul Ristea Gheorghe care a ridicat coletul trimis de martorul Platon Marin.”, au arătat procurorii.

I-au organizat flagrant

După ce coletul a ajuns în Gara de Nord și a fost preluat de Ristea, au intrat în scenă anchetatorii, care l-au luat la puricat pe falsul procuror.

“În continuare, inculpatul având asupra sa coletul sus-menţionat, a ieşit din incinta Gării de Nord şi a coborât scările care duc spre staţia de metrou Gara de Nord, moment în care a fost legitimat și identificat de către organele de urmărire penală. Cu ocazia controlului coletului au fost identificate bunurile trimise de către martorul Platon Marin, respectiv un plic cu suma de 1.000 lei, un recipient conținând 5 litri de vin, un recipient de 2,5 litri conţinând alcool (ţuică), un recipient de 2,5 litri conţinând un lichid de culoare închisă cu miros specific de alcool (afinată), 2 bucăţi de salam, o bucată de pastramă vidată şi 5 bucăți de cârnaţ. Inculpatul a precizat martorilor denunțători că banii sunt pentru procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie care vor instrumenta dosarul înregistrat ca urmare a sesizării formulate de cei doi martori, lăsând să se creadă că inculpatul are influenţă asupra procurorilor. Deşi inculpatul a lăsat să se creadă că are o influenţă asupra procurorilor din cadrul DNA, această influenţă nu este reală iar inculpatul şi-a însuşit banii primiţi de la cei doi martori fără a-i remite altei persoane. Referitor la bunurile alimentare pretinse şi primite de la martorul denunţător (…) inculpatul i-a spus acestuia că bunurile sunt pentru inculpat, prin urmare fiind însuşite de acesta. Se reţine că inculpatul nu a formulat nicio sesizare pentru faptele de corupţie comise de primarul Traian Simionca, însă la percheziţia domiciliară s-au identificat mai multe înscrisuri (ciorne), printre care şi cele care conţineau însemnări vizând eventualele infracţiuni de corupţie, aşa cum i-au fost prezentate de ambii martori denunţători”, au mai precizat procurorii în rechizitoriu.

În așteptarea sentinței

Atât Platon, cât și Neamț au fost audiați și în instanță, unde au arătat cum au decurs lucrurile, așa cum de altfel a reținut și procurorul în rechizitoriu.

La unul din termene, avocatul lui Ristea a solicitat instanței să încuviințeze schimbarea încadrării juridice, din trafic de influență în înșelăciune, însă la scurt timp după aceea a renunțat la cerere.

Deși avocatul cere ca Gheorghe Ristea să fie achitat, nu ar fi exclus ca acesta să primească o condamnare. Una cu suspendare.

Judecătorii de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au decis zilele trecute să amâne pronunțarea sentinței până în data de 8 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.