Modul în care s-au retrocedat terenurile proprietarilor de drept în baza legilor 18/1991 sau 1/2000 ramân înca un adevarat mister pentru locuitorii judetului Bistrita-Nasaud. Cele mai multe nemultumiri s-au ivit chiar în municipiul Bistrita. Modul corect în care aceste terenuri au fost atribuite au fost de nenumarate ori contestate în instanta, fapt care arata ca Primaria Bistrita nu si-a facut treaba ca la carte. Unul dintre proprietarii mostenitori ai unor asemenea terenuri este Procopie Nutiu care de mai bine de 15 ani încearca sa îsi redobândeacsa terenurile, însa pâna în acest moment nu i s-a facut dreptate în întregime.
Nutiu Procopie este mostenitorul tatalui sau, defunctul Toader Nutiu, care a fost împroprietarit la reforma agrara din anul 1945 cu suprafata de cinci jugare. Odata cu colectivizarea terenul respectiv a fost preluat de CAP, ca mai târziu proprietarului sa i se anuleze dreptul de proprietate si suprafata de teren sa fie radiata. Odata cu aparitia legii 18/1991 mostenitorul de drept, Nutiu Procopie, a început sa îsi ceara terenurile înapoi, însa cum municipalitatea nu i-a facut dreptate acesta s-a vazut nevoit sa apeleze la instanta pentru a intra în posesia terenurilor. În total mostenitorului i se cuveneau nu mai putin de 3,48 de hectare de teren, însa odata cu trecerea anilor aceasta suprafata s-a tot diminuat. Dupa ani de plimbat hârtii prin Primaria Bistrita si purtat corespondente cu institutia, într-un final omul a fost pus în posesie, însa nici macar cu jumatate din pamântul mostenit.
Nebuloasa primarie
În anul 1991 lui Nutiu Procopie i se reconstituie dreptul de proprietate doar pentru 1,5 hectare de teren, asta în ciuda fatului ca acesta mai trebuia sa primeasca si restul suprafetei de 1,98 de hectare. Terenul care ar fi trebuit retrocedat era însa la momentul respectiv ocupat de SC Agroindustriala SA, municipalitatea hotarând sa îi dea teren în alta parte. Însa stupoare. Fiul mostenitor s-a trezit cu restul de teren neretrocedat înscris pe anexa 47, pe care erau înscrise persoanele care au solicitat reconstituirea pe vechile amplasamente, lucru care nu era deloc firesc, de îndata ce comisia municipala hotarâse sa îi acorde teren în alta parte. Înscris pe anexa 47, Nutiu putea astepta mult si bine ca terenul respectiv sa îi fie retrocedat. Corespondete au curs între mostenitor si municipalitate, însa fara niciun rezultat în rezolvarea problemei. Vazând ca nu are sorti de izbânda la Primaria Bistrita, acesta s-a vazut nevoit sa ceara instantei sa clarifice cazul si sa oblige municipalitatea sa îi dea teren în alta parte. Cazul a fost judecat la Judecatoria Bistrita, care i-a dat câstig de cauza mostenitorului, obligând Comisia municipala sa îl înscrie pe Nutiu în anexa 49, care avea caracter special. Pe respectiva anexa erau trecute persoanele carora terenurile le-au fost diminuate si nu se avea în vedere vechiul amplasament, retrocedarea urmând sa se faca în limita suprafetelor disponibile existente în rezerva comisiei. Între timp, Primaria Bistrita ramâne fara terenuri, nemaiavând ce retroceda si astfel face recurs la hotarârea judecatorului, cerând ca Nutiu sa fie pastrat pe anexa 47. Pentru faptul ca nu se avea ce retroceda, Nutiu este pastrat pe anexa initiala, desi locul respectiv era imposibil de retrocedat. Ulterior Curtea de Apel Cluj, prin Decizia civila nr.513/2002, a aratat ca înscrierea lui Nutiu în anexa 47 nu era justificata, astfel ca acordarea terenului urma sa se faca în limitele disponibile ale Comisiei municipale. Dupa ani buni de asteptare si sume importante de bani cheltuite prin instante, Procopie Nutiu nu s-a ales decât cu 1,50 de hectare înscrise pe Titlul de proprietate, restul de 1,98 de hectare fiind dupa mai bine de 15 ani neretrocedate.
Amendat pe nedrept
Colac peste pupeza, anul trecut fiul mostenitor s-a ales cu o amenda de 1.000 de lei pentru ca a avut „tupeul” sa îsi împrejmuiasca terenul, pe care ulterior retrocedarii a aparut si un drum, conform planurilor Serviciului de urbanism. Suprafata drumului respectiv, care taie parcela lui Nutiu, a fost cuprins în suprafata retrocedata. Asa zisul drum a fost blocat si de restul vecinilor de parcela a lui Nutiu, care la rândul lor si-au împrejumuit loturile, însa acestia nu au fost amendati. Drumul nu mai conferea niciun fel de acces vecinilor, care si-au realizat accesul direct din soseaua principala, nemaifiind nevoiti sa-l utilizeze pe acesta. Mai mult, drumul este unul mai degraba unul forestier, foarte îngust, pe care de abia încape o masina mica, decât unul de acces. Pentru a remedia problema iscata din cauza asa zisului drum de acces, Nutiu a fost de acord sa cedeze din propriul teren o suprafata chiar lânga sosea pentru a crea un eventual acces, actualul drumul trecând într-un mod destul de inconvenabil peste terenul sau. Partea care Nutiu este dispus sa o cedeze are amenajat chiar si un podet de beton, iar latimea acestei portiuni este considerabil mai mare. Însa municipalitatii nu-i pasa ca asa zisul drum ce apare acum doar pe hârtiile Primariei Bistrita, taie parcela omului în doua si nici macar nu mai este folosit. Ei o tin una si buna: drumul ramâne! Municipalitatea ofera si o explicatie „în ridul La soare, înca înainte de întocmirea planului parcelar, respectiv 1999, a fost trasat pe plan de catre Serviciul de urbanism limita de intravilan, zona de protectie la drumul judetean si drumul de acces paralel cu drumul judetean, avându-se în vedere perspectiva de dezvoltare urbanistica a zonei. La întocmirea proiectului parcelar cu persoanele ce urmau a fi puse în posesie s-a respectat limita intravilanului, zona de protectie a drumului judetean si drumul de acces, astfel ca procesele verbale de punere în posesie si titlurile de proprietate au fost întocmite tinându-se cont de aceste limite”. Mai mult, daca municipalitatea scade suprafata drumului, suprafata retrocedata lui Nutiu devine mai mica, lucru destul de imposibil în conditiile date. Totusi, Primaria Bistrita nu vrea sa renunte în niciun fel la drum, asta desi solutia oferita de Nutiu este pe cât de poate de convenabila pentru ambele parti: el cedeaza o alta portiune care poate fi legata la respectivul drum, care are amenajat si un podet de beton, iar terenul lui nu mai este taiat în doua de un drum nefolosit si se poate folosi de întrega sa parcela. În zadar însa…
Pâna la închiderea editiei nu am reusit sa aflam parerea primarului Ovidiu Cretu vizavi de problema lui Nutiu Procopie, cu atât mai mult cu cât omul a fost în audienta nu demult la acesta si caruia i-a promis ca se va edifica asupra starii de fapt.
Iulia Balazs