Când s-a simţit cu musca pe căciulă a demisionat instant şi s-a retras brusc din viaţa politică şi administrativă. Nelu Ioan Botiş şi-a îndreptat atenţia spre afaceri, care par să-i meargă ca pe roate. Ajutorul ar veni, se pare, tocmai de la gigantul Leoni, care apelează la produsele realizate de fostul ministru.

 

Nelu Ioan Botiş a fost unul dintre cei mai promiţători oameni politici din Bistriţa-Năsăud. De meserie inginer, acesta a lucrat la începutul anilor `90 la Combinatul de Utilaj Greu din Cluj-Napoca, urmând ca până în 2000 să aibă deja propria afacere.

În perioada 2001-2004 acesta a fost viceprimar al Bistriţei, preluând ulterior pentru următorii patru ani Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud. De aici până la Ministerul Muncii a fost un singur pas, mai ales că Botiş era împins din spate de cine trebuia. Un an a ţinut Botiş frâiele acestui minister, pe care l-a părăsit brusc, de bună voie şi nesilit de nimeni, în urma unui mega scandal.

Iniţial ANI şi mai apoi DNA au fost cu ochii pe fostul ministru al Muncii, în urma accesării de fonduri europene, 500.000 de euro mai exact, de către Asociaţia „Parteneriat Euroactiv”, prin proiectul „Şansa la demnitate”, la care soţia sa Ligia Botiş era consilier.

Proiectul a fost acceptat la finanţare de Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, din subordinea Ministerului Muncii, pe care îl conducea la acea vreme Ioan Nelu Botiş. Această afacere „mirosea” a conflict de interese din toate părţile.

Pe lângă faptul că Botiş deţinea frâiele Ministerului în perioada desfăşurării proiectului, se pare că asociaţia în care era implicată nu doar soţia fostului democrat-liberal, ci şi alte persoane din anturajul său, avea sediul chiar acasă la familia Botiş.

Pe strada Cloşca la numărul 3, unde locuiesc soţii Botiş, funcţiona Asociaţia „Parteneriat Euroactiv”, dar şi Mobil Construct SRL, firma soţiei fostului ministru al Muncii.

 

Scandalul l-a scos pe Botiş din joc şi l-a obligat să se reprofileze

Deşi ANI arăta cu degetul spre Ioan Nelu Botiş strigând conflict de interese, lucrurile s-au oprit aici, iar în 2013, la doi ani după ce ANI sesiza DNA cu privire la infracţiunea de conflict de interese, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus neînceperea urmăririi penale.

Cei implicaţi în proiect au fost obligaţi să returneze 600.000 de lei, suma primită până când Organismul Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea Nord-Vest a reziliat contractul cu asociaţia pentru nerespectarea contractului de finanţare şi a legislaţiei naţionale şi europene. De asemenea, asociaţiei i s-a interzis timp de doi ani să participe la selecţia publică pentru proiecte finanţate de la buget şi din POSDRU. Încă de atunci, asociaţia este în stand by, fiind abandonată de cei implicaţi.

Imediat după iscarea scandalului, Ioan Nelu Botiş a demisionat şi s-a retras discret şi din PDL, unde a avut mai multe funcţii de conducere. Dacă unii aşteaptă câţiva ani să se liniştească apele pentru a apărea din nou la borcanul cu miere, fostul ministru al Muncii a renunţat de tot la mocirla din politică, îndreptându-se spre mediul privat.

Experienţa într-ale afacerilor s-a dovedit a fi mană cerească pentru familia Botiş, care a continuat să facă bani şi după retragerea din administraţie şi politică.

Leoni 1

O firmă este în „combinaţii” cu LEONI, alta duce mai departe activitatea Euroactiv

În 2012, la doar un an de la retragerea de pe fotoliul de ministru al Muncii, Botiş pune pe picioare ALU META SISTEMS SRL, care are ca obiect de activitate „operaţiuni mecanică generală”. Administratorul acestei societăţi comerciale este Tănase Ioan, care este şi unul dintre asociaţi, alături de Botiş Ioan Nelu.

Doi ani mai târziu, în 2014, Botiş mai pune pe picioare încă o societate comercială, pe care o numeşte ROBOT TEAM SRL. Aceasta are sediul chiar acasă la fostul ministru şi-l are ca administrator unic pe Botiş. Obiectul de activitate a acestei societăţi comerciale este contractarea, pe baze temporare a personalului.

Botiş pare să facă cei mai mulţi bani cu ALU META SISTEMS, firma înfiinţată în anul 2012, care  conţine, se pare şi o mică făbricuţă. Asta pentru că firma în cauză ar fi prins un contract substanţial cu giganţii de la LEONI. Nemţii ar apela la firma unde este acţionar Botiş pentru a realiza parte din componentele de care au nevoie pentru piesele de export.

Chiar din 2012, primul an de activitate, ALU META SISTEMS, care are sediul social la locuinţa celuilalt asociat al lui Botiş, pe strada Sucevei, avea o cifră de afaceri de 245.159 de lei şi un profit de 121.556 de lei. Nu lipseau nici datoriile, care atunci ajungeau la 63.303 de lei.

În 2013, cifra de afaceri practic s-a mărit de patru ori, ajungând la aproape un milion de lei (947.636 de lei). Profitul se dubla şi el, ajungând la 249.618 lei. Datoriile însă se apropiau de profit : 221.794 de lei, de trei ori mai mari decât în primul an de activitate.

Societatea comercială a continuat să crească precum Făt Frumos din basme. În 2014, cifra de afaceri ajungea la 2,2 milioane de lei, iar profitul atingea şi el jumătate de milion de lei. Datoriile întreceau însă profitul, cu 60.000 de lei.

În anul 2015, cifra de afaceri iar s-a dublat, ajungând la 4,4 milioane de lei. Profitul ajungea la 1.553.129 de lei, iar datoriile la 1,3 milioane de lei. Firma a început cu 3 angajaţi, iar în 2015 deja raporta 32 de angajaţi.

Nu la fel de productivă pare să fie cealaltă firmă a lui Botiş, care, practic, duce mai departe activitatea începută de Asociaţia Euroactiv. Cu ROBOT TEAM SRL, Botiş facilitează angajarea temporară a românilor în străinătate. Singura diferenţă este faptul că Asociaţia Euroactiv oferea şi cursuri de calificare, nu doar facilitarea angajării bistriţenilor şi nu numai peste hotare.

În primul an de la înfiinţare, societatea comercială avea cifra de afaceri 0, pierderi de 350 de lei şi 0 angajaţi. Lucrurile s-au mişcat mai bine în 2015,  în al doilea an de activitate. Cifra de afaceri sărea brusc la 54.602 lei, iar profitul deja ajungea la 46.908 lei. Datoriile adunate ajungeau la 16.355 de lei. Deşi pare greu de crezut, acest salt a fost făcut cu un singur angajat.

Andreea Moldovan

3 COMENTARII

    • Un caine de om care dupa ce a distrus legislatia muncii din Romania legand de maini si de picioare salariatii in fata angajatorilor s-a retras iata din politica sa se dedice afacerilor. Cu cine? Cu cel mai mare angajator din Bistrita, gigantul Leoni, una din firmele care au profitat din plin de noua legislatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.