În România zilele rachetilor sau a recuperatorilor cu gagula a apus. Acestia vor trebui sa se reprofileze pentru ca în ultimul timp au aparut extrem de multe societati care au ca profil de activitate „recuperarea de creante” ? Angajatii acestor firme trimit somatii de plata celor care datoreaza bani, vorbesc extrem de frumos si sunt sustinuti de o armata de juristi sau avocati ? De cele mai multe ori, acest gen de „amenintari” oficiale au succes, restul cazurilor solutionându-se în instanta

Cei care apeleaza la serviciile recuperatorilor sunt, de obicei, bancile care ramân cu creditele neachitate, companiile de telefoane mobile care se pricopsesc cu clienti rau platnici sau diverse societati care crediteaza persoanele fizice sau juridice în vederea unor achizitii. Firmele de recuperari de creante au la dispozitie o arie relativ restrânsa de procedee care l-ar putea convinge pe datornic sa plateasca însa, apelând la o psihologie fina, ajung sa-l convinga pe cel care datoreaza ca este singurul care are de pierdut daca nu-si plateste restantele.
Initial, datornicul primeste o scrisoare în care recuperatorul se prezinta si explica detaliile datoriei si posibilele consecinte ale neplatii. Apoi este contactat telefonic pentru a se purta un dialog deschis pe tema datoriei în cauza. Este momentul în care recuperatorul încearca sa afle adevaratul motiv al întârzierii.În functie de motivele neplatii, se poate organiza un plan de esalonare a datoriei, cu un calendar al rambursarilor. În zilele stabilite pentru ratele platii, datornicul este anuntat ca a venit scadenta stabilita. Daca acesta se dovedeste a fi rauvoitor, primeste o somatie de plata. Ultimul stadiu al recuperarii este atuncicând se apeleaza la instantele judecatoresti, iar executarea silita fiind ultima faza în care se poate ajunge. De cele mai multe ori, în urma unei somatii de acest gen, majoritatea cedeaza si-si platesc datoriile din pricina impactului psihologic al faptului de a afla ca o întreaga societate se ocupa de recuperarea datoriei respective.
Firmele de recuperare de creante sunt platite cu un procent din cât recupereaza. Acesta poate porni de la 3% (în cazul datoriilor recente) si poate ajunge la 30%, pentru debitele vechi. Una dintre societatile de recuperari de creante, Coface România a avut pentru 2006, nu mai putin de 38.000 de cazuri de datornici persoane fizice, cu un total al datoriilor de 20 de milioane de euro. Cea mai mare suma recuperata de la cineva a fost de 25.000 de euro.
O alta firma de acest gen, Eos KSI avea în lucru pentru prima jumatate a lui 2007, în jur de15.000 de dosare de persoane fizice. Recordul individual este de 10.000 de euro. Veniturile totale ale colectorilor de debite au fost de peste 15 milioane de euro în 2006, aceasta piata crescând odata cu dezvoltarea creditelor de consum.

În afara legii?

Unul dintre cei care au avut de-a face cu recuperatorii de datorii este Marius Dosinescu, care avea datorii la bugetul de stat facute prin intermediul SC Avantaj Net SRL
„Pentru recuperarea creantelor, “dulaii” celor de la stat primesc 15% din ce recupereaza doar daca pun sechestru pe bunuri sau conturi. Am primit somatiile si într-un final am platit. Prima oara îti blocheaza conturile, apoi daca nu ai nimic în conturi îti pun sechestru pe bunuri. Nu conteaza pentru ei nimic, deoarece îti zic ca respecta ce zice legea, nu conteaza ca ai de încasat de la clienti! Pentru ei conteaza numai faptul ca ai de platit!”, spune acesta.
Cu toate acestea, se pare ca în România statul acestei noi profesii nu este reglementat în mod oficial. Recuperatori actioneaza în baza unui contract de mandatare încheiat cu creditorul. Însa, se pare ca actiunile lor nu au o cale legale exacta, ei nefiind nici avocati si nici consilieri juridici, neputîndu-si reprezenta clientii în instanta. Astfel, contractul este nul întrucât nu stipuleaza nici o remunerare, iar un act încheiat între o societate comerciala pe profit si un client trebuie sa fie materializat în plata unor servicii. Scopul lor este de a obtine un profit pe aceste contracte de mandat. Singura posibiliate legala de plata catre o societate de recuperari de datorii este „ în spatele” unui contract de mandatare, unde exista un alt act în care este trecut ori „onorariu de succes” de câteva procente din datoria pe care o au de colectat, ori cesionarea unei parti din datoria de recuperat. În cazul în care firma de recuperatori ar fi implicata direct în cazurile pe care le are, reprezentarea în instanta de catre un avocat sau jurist angajat al firmei, poate fi considerata legala.
În momentul de fata, în România functioneaza si o „bursa a datoriilor”, dezvoltata de una dintre socitatile care activeaza pe aceasta piata. În cadrul acestei burse se tranzactioneza online datoriile firmelor care doresc sa se înscrie. Tranzactiile se vor derula liber, însa cu obligatia completarii unei declaratii conform careia orice tranzactie se va comunica ANAF, pentru contorizarea transferurilor financiare si pentru plata impozitelor.

„Dulaii” creditelor

În statisticile Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) figureaza debite uriase, de circa 4,3 miliarde de euro împartite între „mamutii” statului si societatile mici si mijlocii. În lipsa unor actiuni concrete din partea juristilor si avocatilor care lucreaza în aceste institutii, s-a apelat la serviciile firmelor de recuperari. Printre primele societati care au încheiat o întelegere cu firmele de recuperare de creante este Societatea Româna de Televiziune care a încheiat un acord cu societatea Urban si Asociatii pentru încasarea restantelor abonatilor. Firma este considerata una dintre cele mai puternice din tara în domeniul recuperarii creantelor, având o echipa formata din peste 70 de avocati si consilieri juridici. Colaboreaza cu companii de prestigiu pe plan national si international, precum Michelin, Altex, Finansbank, Asiban, Banca Transilvania sau Volksbank. Pentru identificarea debitorilor cei de la Urban colaboreaza cu doua agentii de detectivi particulari. Obligativitatea achitarii taxelor radioTV a fost introdusa în 2003 si de atunci numarul platitorilor a scazut vertiginos. Si Termoelectrica a urmat exemplul SRTv, cumparând creantele rau-platnicilor de la asociatiile de proprietari si încredintându-le „portareilor” care, în ultima instanta, vor vinde apartamentele datornicilor. În cazul sumelor datorate catre RADET se lupta în prezent sase firme de recuperatori, din toata tara.
Si Vodafone România urmeaza sa încheie un contract pentru prestarea de servicii de recuperare a debitelor de catre agentii specializate. „Societatea aleasa va recupera debitelor neachitate de catre clientii companiei care înregistreaza o întârziere mai mare de 180 de zile de la data celei mai vechi sume datorate, conform legislatiei române în vigoare” se arata un comunicat al companiei. Pâna acum, Vodafone România a raportat un numar total de circa 6,735 milioane de clienti la finele lunii iunie, al doilea trimestru al acestui an aducând 351.000 de clienti noi precum si o crestere a venitului mediu generat de fiecare utilizator de la 14,9 dolari la 15,2 dolari.

Daca în alte state, precum Polonia si Ungaria, creantele de recuperat sunt cele pentru care plata a fost întârziata cu mai mult de 90 de zile, în România sunt întâlnite si cazuri în care pentru o plata care a întârziat doar zece zile se apeleaza la o societate de acest gen. Valoarea medie a datoriilor pe cardurile de credit ale românilor este de circa 100 euro, în timp ce pentru celelalte împrumuturi, nivelul este de 5.000 – 6.000 euro.

Din „meniul”
recuperatorilor:

Creditele neplatite pentru electrocasnice
Creditele restante pentru locuinte
Datoriile la întretinere
Facturile neachitate pentru telefonul mobil
Taxa radio-tv
Datoriile unei firme catre alta firma
Datoriile persoanelor fizice catre firmele de apometre si repartitoare de caldura.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.