Compania Record a câștigat licitația pentru reabilitarea termică și energetică a Palatului Administrativ. Lucrările propuse vor debuta în această vară și ajung la 4 milioane de euro. Finanțarea este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Palatul Administrativ este una dintre cele mai masive clădiri din Bistrița, unde funcționează mai multe instituții, printre care Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Protecția Consumatorului sau Serviciul Pașapoarte sau Permise Auto.

Mastodontul a fost construit în anii `70 și n-a beneficiat de mari cosmetizări și reparații de atunci, decât punctual. Consiliul Județean a făcut cosmetizări în interior, a montat un lift și a aranjat puțin curtea din spate. Ideea reabilitării întregii clădiri datează de pe vremea fostului prefect Ovidiu Frenț.

Abia acum s-a găsit finanțare pentru reabilitarea termică și energetică a clădirii, care costă nu mai puțin de 4 milioane de euro și va fi finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Licitația pentru identificarea constructorului a fost demarată în această primăvară, constructorul câștigător fiind Record SRL, care s-a asociat cu alte 4 companii pentru această licitație: PLANIMOB CAD, SC FAR Foundation, GENERAL CONSTRUCT și LOYAL CENTER. Acesta are la dispoziție 24 de luni să finalizeze lucrările.

Se repară tot exteriorul clădirii

Printre lucrările propuse se numără refacerea integrală a perimetrelor de protecție – protejarea, repararea elementelor nestructurale și/sau restaurarea elementelor arhitecturale și a componentelor artistice, după caz; desfacerea și îndepărtarea integrală a straturilor de tencuială existente.

Zonelor de soclu vor fi curățate cu jet de apă și aer comprimat și vor fi reparate zonele care prezintă fisuri. Vor fi reparate și fisurile de la pervazurile ferestrelor, care vor fi retencuite cu mortare speciale rezistente la intemperii.

Structurile de tencuieli vor fi îndepărtate de pe zonele afectate, tâmplăriile vor fi desfăcute și se vor repara spaleții de prindere. Arhitectural se va menține forma pilaștrilor de pe fațada existentă și forma acoperișului inițial.

Se propune, de asemenea, realizarea unui grup sanitar special destinat persoanelor cu dizabilități dotat cu echipamente și obiecte specifice, dar și a unei rampe exterioare pentru accesul persoanelor cu dizabilități cu gresie antiderapantă și balustrade de protecție.

Doar pe amenajarea terenului, relocarea sau protecția utilităților și asigurarea utilităților vor merge aproape 85.000 de lei. Documentațiile tehnice și obținerea avizelor și autorizațiilor mai înghit 35.000 de lei, proiectul tehnic 270.000 de lei, iar asigurarea asistenței tehnice din partea proiectantului tot 270.000 de lei.

Construcțiile și instalațiile costă 15,4 milioane de lei, iar montarea unui utilaj tehnologic 66.000 de lei. Pe utilaje, echipamente tehnologice și funcționale ce necesită montaj mai merg 967.227 de lei. Organizarea de șantier mai costă și ea 63.000 de lei.

„Firma RECORD a câștigat licitația. Încă suntem în perioada celor 5 zile în care se pot depune contestații. Dar firma a obținut 100 de puncte, așa că nu cred că vor fi probleme. Apoi va mai dura o lună și jumătate proiectarea, așa că undeva la final de iunie cred că vom da ordinul de începere a lucrărilor”, a precizat subprefectul Ioan Zăgrean pentru o publicație locală.

RECORD și firmele asociate vor avea la dispoziție 24 de luni să finalizeze această lucrare, timp în care cel mai probabil va fi nevoie de relocarea provizorie a instituțiilor care funcționează în Palatul Administrativ. Se pare că această problemă cu identificarea unui alt spațiu pentru relocare n-a fost încă rezolvată, cel puțin nu de Instituția Prefectului.

RECORD are pe mână mai multe lucrări importante din județ

Acesta nu este singurul contract important pe care a pus mâna constructorul RECORD SRL. Compania a câștigat o licitație publică organizată de Primăria Bistrița pentru reabilitarea și modernizarea Liceului Tehnologic de Servicii, pentru care va primi 8,4 milioane de lei.

A prins și un contract ce prevede construirea unui bazin de înot didactic în comuna Livezile, licitația fiind organizată de Compania Națională de Investiții. Valoarea acestui contract ajunge la 8,9 milioane de lei.

RECORD SRL a construit și locuințele de serviciu pentru medici, pentru care a primit 3,6 ,milioane de lei. Licitația a fost organizată de Agenția Națională pentru Locuințe. 4,4 milioane de lei a primit RECORD de la Galații Bistriței pentru extinderea rețelei de canalizare în comună și 3,7 milioane de lei de la Consiliul Județean pentru reabilitarea, modernizarea și schimbarea destinației în sediu DGASPC a clădirii de pe strada Horea.

RECORD și problemele de la ștrandul Codrișor

Firma RECORD s-a ocupat și de ștrandul municipal Codrișor, compus dintr-un bazin de înot pentru adulți cu dimensiunea 50 x 22 x 1,5 -2,10 m și două bazine de înot pentru copii, unul cu dimensiunile de 17 x 6,3 x 0,95 m, iar celălalt de formă octogonală cu latura de 2 metri și adâncimea de 0,65 de metri.

Cele trei bazine totalizează un volum de 2.095 de mc de apă care este recirculată și filtrată cu ajutorul instalațiilor de pompare și filtrare montate în camera tehnică. Totodată, apa din bazine este tratată cu produse chimice, alimentate prin dozatoare dedicate.

Reprezentanții companiei Record, care au efectuat lucrările la Ștrandul Municipal se scuzau prin 2017 când a fost redeschis complexul după modernizare și spuneau că singura problemă a fost cu vopseaua. S-a ales o vopsea foarte ușor și ieftin de întreținut, însă aceasta s-a cojit și a căzut chiar înainte să fie reinaugurat ștrandul.

Aceasta nu a fost singura problemă care a apărut la Ștrandul Municipal. Gresia și faianța folosite n-au fost nici ele de cea mai bună calitate spărgându-se pe alocuri și punându-i chiar în pericol pe cei care se relaxau la ștrand.

Și grilajele folosite pentru scurgeri nu au fost calitative. Acestea s-au rupt și ele la scurt timp după inaugurare, reprezentând, de asemenea, un pericol pentru cei prezenți la ștrand.

DSP a amendat Primăria Bistrița o singură dată, anul trecut, cu 6.000 de lei, după ce o femeie a ajuns direct în sala de operație, după câteva ore petrecute la ștrand. Aceasta s-a rănit la picior, într-o bucată de gresie desprinsă.

Pentru anul 2021, RECORD SRL a raportat o cifră de afaceri de 16,2 milioane de lei și un profit de 123.472 de lei. Datoriile ajungeau la 9 milioane de lei, iar numărul de angajați ajunsese la doar 41, cel mai mic număr din ultimul deceniu.

În 2020, când mai toți constructorii au fost afectați de pandemie, RECORD raporta o cifră de afaceri de 13,7 milioane de lei și un profit net de doar 45.788 de lei. Cu un an înainte, în 2019, RECORD raporta o cifră de afaceri de 23,8 milioane de lei și un profit de jumătate de milion de lei. În 2018, RECORD înregistra o cifră de afaceri de 13,5 milioane de lei și pierderi de aproape două milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.