Desi rechizitele scolare trebuiau sa ajunga pe bancile elevilor din Bistrita-Nasaud inca din toamna anului 2010, acestea nu au ajuns nici macar in semestrul II al anului scolar 2010-2011.

Directorii institutiilor de invatamant asteapta rechizitele gratuite, fiind in asentimentul elevilor nevoiasi, pentru care pachetul cu ustensile de scris, caiete si blocuri de desen reprezinta o adevarata gura de oxigen, in aceasta tulbure perioada economica pe care o traverseaza Romania. De cealalta parte a baricadei, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, prin ,,portavocea„ Mircea Romocea, sustin ca vina revine exclusiv firmei din Galati, care trebuia sa tipareasca si sa livreze rechizitele scolilor din judet. Contractul a fost reziliat, motiv pentru care inspectorul scolar general adjunct Romocea are sperante mari pentru…lunile iunie-august. Ca, de, si in anul scolar 2010-2011 sunt bune rechizitele,nu?
Daca tot sunt gratuite, le dam cand vrem! Adica la anul (scolar viitor) si la multi ani!
La inceput de anului scolar 2009-2010, elevii asteptau rechizitele pe care Guvernul Romaiei le promisese celor care in loc sa fuga in Occident, la cules de capsuni, au ales sa studieze. Dar, de la promisiune pana la a pune in practica acea promisiune e cale lunga. Din cauza birocratiei si a lipsei fondurilor, pachetele cu rechizite gratuite, oferite de Guvern elevilor care provin din familii cu venituri modeste, s-au pierdut pe undeva pe drum. Multi elevi, bazandu-se pe actul normativ care legifera acordarea de rechizite gratuite, nu si-au procurat caiete , truse geometrice si alte materiale necesare in procesul educational si , astfel, s-au trezit ca vor merge la cursuri cu mana goala. La nivel judetului Bistrita-Nasaud ,,doar„ circa 17.000 de elevi(mai exact 17.989 ) asteapta, asteapta, asteapta…
Totusi exista un ordin al ministrului de resort, Daniel Petru Funeriu
In conformitate cu Ordinul ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, privind aprobarea sumelor repartizate inspectoratelor scolare pentru achizitionarea rechizitelor scolare ce urmau sa fie distribuite elevilor, judetului nostru (mai exact Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud) i-au fost alocati 482.915 lei. Bistrita-Nasaud a primt o suma importanta, daca luam in calcul faptul ca judetului Cluj i-a fost alocata o suma de 271.129 de lei , iar judetului Brasov 410.073 de lei Prin anexa la O.M.E.C.T.S. nr.3281 din 24.02.2010 se stabilea valoarea maxima, in anul scolar 2010-2011, a fiecarui pachet de rechizite scolare. Astfel, s-a stabilit un cuantum de 25 lei/pachet/elev din invatamantul primar si 30 lei/pachet/elev din invatamantul gimnazial.  Tot in acelasi ordin al ministrului se preciza la art. 1: ,, Se aproba repartizarea sumelor destinate achizitionarii de rechizite scolare in anul scolar 2010-2011, pentru fiecare I.S.J/I.S.M.B. si nivelul maximal de pret al pachetelor cu rechizite scolare acordate elevilor din invatamantul de stat, primar si gimnazial, cursuri de zi, care sunt in intretinerea familiilor al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat in luna iulie a fiecarui an, este de minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara.„
Mircea Romacea si stie, si vrea , dar nu are ce face! Rechizitele gratuite vor veni prin iulie-august!
Cei de la Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud spun ca vin o poarta firma care trebuia sa distribuie rechizitele. Mircea Romocea, inpector scolar general adjunct, a declarat pentru Gazeta de Bistrita: ,, Va pot spune ca Inspectoratul Scolar a incheiat un contract cu o firma din Galati, Romprima, care, la un moment dat, dupa ce a distribuit circa 40% din rechizite, a solicitat rezilierea contractului fiind in imposibilitatea de a respecta clauzele contractuale. Noi i-am somat, am cazut, ulterior de acord in vederea rezilierii contractului, urmand ca diferenta de suma sa fie refinantata in anul scolar 2011-2012. Am facut demersuri catre Ministerul Educatiei in acest sens. Dar pentru a gasi o noua firma, care sa dea dovada si de seriozitate si de profesionalism, e mai complicat. Licitatiile se desfasoara pe SEAP, asa ca mai devreme de lunile iulie-august situatia nu cred ca va fi rezolvata.„
Romprima Galati nu e la prima teapa!
Nu doar Inspectoratul |Scolar Judetean Bistrita-Nasaud a cazut in plasa firmei galatene. In toamna lui 2009, dupa inceperea anului scolar, Inspectoratul Scolar a organizat licitatie pentru desemnarea firmei care sa aduca elevilor din Neamt pachetele cu rechizite. A castigat o firma din Galati – Romprima SRL. Problemele au aparut imediat dupa semnarea contractului, in sensul ca reprezentantii Romprima Galati au intarziat foarte mult depunerea scrisorii de garantie bancara.Produsele ar fi trebuit livrate pana cel mai tarziu pe 23 decembrie. Nu s-a intamplat asa (era ajunul Craciunului si in judet nu ajunsese nici macar un caiet dintre cele comandate), asa incat ISJ Neamt a reziliat contractul cu firma galateana. Au urmat presiuni si amenintari, interventii pe la Prefectura Neamt si Ministerul Educatiei, dar nimic nu s-a schimbat. In schimb, rezilierea contractului a avut drept efect pierderea de catre Inspectoratul Scolar a alocarii bugetare de 500.000 de lei din partea Ministerului Educatiei. Din fericire, ca urmare a demersurilor facute inca de la inceputul lunii ianuarie 2010, Inspectoratul Scolar Judetean Neamt a capatat alti bani pentru a pune in aplicare programul de protectie sociala. Ba chiar a capatat mai multi bani decat cei alocati initial, mai precis 561.534 de lei.  Culmea ironiei, pe siteul firmei putem citi:,, Ca fabricant de produse de calitate, firma asigura politica de sa de imbunatatire a calitatii este mentinuta in ideea reafirmarii conformitatii sale cu cerintele curente ale firmei si clientilor sai.Calitatea produselor Romprima este garantata prin functionarea unui sistem de management al calitatii, supravegheat de o prestigioasa societate de certificare, cu sediul in Germania„ Dar laudele de sine nu au rezolvat nici pe departe problema rechizitelor scolare in Bistrita-Nasaud.produselor SC ROMPRIMA SRL este garantata prin functionarea unui sistem de management al calitatii (ISO 9001) , supravegheat de prestigioasa societate de certificare din Germania TUV-SUD Grup.
 
Raimond Petrut

1 COMENTARIU

  1. domnule reporter,noi care culegem capsuni putem oferi copiilor nostri o educatie bazata pe munca noastra neasteptand mila unui guvern sau altul,indiferent de culoarea sa.asta cred ca-i datoria fiecarui parinte.oare ne-am nascut tigani,sa cersim tot timpul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.