Rechineala, o afacere profitabila si greu de combatut

Politistii Serviciului Rutier Bistrita-Nasaud se confrunta de ani de zile cu un fenomen care este departe de a putea fi oprit. Este vorba despre transportul neautorizat de persoane, practicat de asa-zisii „rechini”.
Din luna iunie si pana acum, doar sase „rechini” au fost depistati de politistii bistriteni, desi locurile de unde acestia isi acosteaza clientii sunt bine-cunoscute.

Chiar daca masinile lor sunt, de cele mai multe ori, intr-o stare jalnica si nu ofera siguranta calatorilor, multi bistriteni prefera sa apeleze la „rechini” atunci cand au de circulat prin judet. In plus, in cazul in care politistii ii opresc in trafic, pasagerii le tin partea soferilor, pretinzand ca sunt prieteni sau rude cu ei.
In ultimele cinci luni, sase „rechini” au fost depistati de politistii bistriteni, care le-au intocmit dosare penale. In luna iunie, trei astfel de soferi de pe ruta Nasaud au fost opriti in trafic in timp ce transportau persoane fara a detine autorizatie in acest sens. Saptamana trecuta, alti trei au avut aceeasi soarta.
Oamenii prefera sa circule cu acesti „pirati” ai soselelor, fie din cauza ca fac economie la bani, tariful perceput pana la destinatie impartindu-se intre pasageri, fie ca le este mai „la indemana”.

Rechinii nu se sperie de amenzi

Controalele numeroase si amenzile aplicate de oamenii legii nu-i impiedica pe rechini sa practice in continuare aceasta meserie ilegala, dar banoasa. Ei se posteaza in anumite puncte cheie de pe raza oraselor, populate de navetisti, de unde isi momesc clientii.
In Bistrita, acest tip de soferi au pus stapanire pe doua teritorii, unul la Han, langa Colegiul Tehnic Infoel, si altul in statia de autobus de la iesire din oras spre Beclean, pe Bulevardul Independentei. Ei pot fi simplu recunoscuti dupa intrebarea clasica: „Mergeti la Nasaud/Beclean/Bargau?”.
„Rechinii” nu pornesc pe traseu fara sa aiba cel putin trei-patru clienti, carora le percep o taxa, de regula egala biletul platit unui microbuz sau autobuz, care circula conform legilor in vigoare, cu toate actele-n regula.
Unii spun chiar ca platesc mai putin decat ar plati la o cursa regulata cu autobuzul. Asa ca, fiind multumiti de faptul ca ar putea sa scoata mai putini bani din buzunar pentru un drum, oamenii nu se mai gandesc la consecinte. „Prefer sa circul cu rechini pentru ca e mai ieftin decat cu autobusul. Pana la Beclean, un bilet la autobus costa 8-10 lei, in functie de firma. Daca mergem cu asa-zisii rechini cate patru oameni, platim cate cinci lei de unul. E mai bine asa pentru noi pentru ca in ziua de azi fiecare ban conteaza”, ne-a spus o femeie care face naveta Bistrita-Beclean.
Un tanar din Bargau ne-a explicat ca nu se teme sa circule cu masinile rechinilor in conditiile in care nici autobusele nu sunt in stare mai buna. „Sunt constient ca acesti soferi nu au masini in stare foarte buna, dar nici cu autobusele nu esti mai sigur. Putine sunt cele care ofera conditii bune, in general ele sunt vechi de zeci de ani si in plus e si scump biletul”.

Sase dosare penale

In luna iunie, trei barbati care transportau ilegal persoane s-au ales cu dosar penal, in urma unei actiuni a politistilor bistriteni in zona Nasaud-Rebra.
„Au fost depistati Vasile M., de 54 de ani din Nasaud, Iacob R., de 61 de ani din Rebra si Ilie R., de 65 de ani din Rebra, in timp ce transportau persoane fara a detine autorizatie in acest sens. In cauza s-au intocmit dosare penale”, se explica intr-un comunicat remis presei de subinspector Antonela Gorgan, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud.
Saptamana trecuta, alti trei rechini au avut aceeasi soarta ca si colegii lor.
„In urma actiunii desfasurate pe linie de transport ilegal de persoane, in sistem integrat, politistii din cadrul Serviciului Rutier l-au identificat pe strada Nasaudului pe S.D. de 54 ani, din Bistrita, care efectua transport de persoane fara a detine autorizatie”, se arata pe site-ul IPJ BN. Tot in aceeasi zi (n . r. – marti), alti doi rechini au cazut in plasa oamenilor legii.

Politistii avertizeaza calatorii

Pentru a-i determina pe bistriteni sa nu mai circule cu rechinii, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud a amplasat pe raza orasului panouri informative, cu scopul de a atrage atentia asupra riscurilor la care se supun calatorii atunci cand se urca in astfel de masini.
„Astfel de soferi nu sunt autorizati pentru transportul de persoane si sunt lipsiti de experienta! Nu au niciun fel de asigurari de raspundere civila personale sau pentru pasagerii din autoturism”, se precizeaza pe respectivele panouri.
Oamenii legii trag un semnal de alarma si in ceea ce priveste starea in care se afla masinile, existand riscul ca in orice moment sa se poata intampla ceva neplacut.
„Starea tehnica a masinilor este precara, fapt vizibil si in aspectul acestora. Soferii care castiga multi bani punandu-va viata in pericol nu platesc taxe pentru activitatea prestata. In cazul unui accident, va asumati si vina si raspunderea pentru alegerea facuta?”, se mai explica pe panouri.

Administratorii firmelor autorizate, suparati foc

Ca si cand criza financiara si scumpirea carburantilor nu le-ar fi creat deja suficiente probleme, proprietarii firmelor de transport autorizate pierd tot mai mult teren in fata rechinilor. Desi, anual, acestia platesc taxe si impozite,ei se plang ca, din cauza concurentei neloiale, au tot mai putini clienti.
„Eu platesc anual darile la stat, sunt cu toate actele in regula, am angajat soferi cu carte de munca. Ne descurcam foarte greu cu banii pentru ca acesti rechini ne fura clientii, momindu-i cu cativa lei in minus pe cursa. Nu e corect ceea ce se intampla. Politia ar trebui sa faca mai multe controale si sa ii impiedice sa mai munceasca ilegal. Ei baga toti banii pe care ii fac in buzunar, iar noi restul trebuie sa platim la stat impozit. Nu mi se pare corect”, a declarat pentru Gazeta de Bistrita unul dintre administratorii de firme de transport din Bistrita.
De aceeasi parere este si un alt proprietar de microbuze din municipiu, care spune ca principalele vinovate pentru situatia creata sunt autoritatile locale. „Atata timp cat controalele in randul rechinilor sunt rare, ei isi permit in continuare sa faca ce-i taie capul. Unii au chiar mai multe masini, pe care si-au bagat soferi. Fac bani frumosi, nu platesc taxe si impozite. Asta e Romania, fiecare face ce poate”.
In aceste conditii, atat timp cat bistritenii apeleaza la serviciile lor, iar controalele efectuate de politisti nu sunt foarte dese, rechinii nu vor disparea prea curand din peisajul bistritean.

Iulia Bartha
iulia@gazetadebistrita.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.