Patru voluntari pe care s-a testat vaccinul anti-coronavirus realizat de Pfizer/BioNTech au dezvoltat paralizia lui Bell, după ce au fost vaccinați, potrivit presei naționale, iar reacția a fost considerată un efect secundar la administrarea serului de către FDA, autoritatea americană de reglementare a alimentelor și medicamentelor.

În mod normal, vaccinurile nu duc la paralizie. Un singur vaccin elevețian a produs acest efect secundar, care a fost vândut în sezonul gripal din 2001-2002, iar după incident a fost scos de pe piață.

Specialiștii FDA nu consideră că vaccinul a provocat această reacție adversă

În ciuda acestui lucru, oamenii de știință nu consideră că reacția adversă a fost produsă de administrarea vaccinului, însă solicit ca Pfizer să monitorizeze starea persoanelor care au primit doza de vaccin. Paralizia facială poate apărea în orice moment, având drept factor de risc infecțiile respiratorii virale.

Specialiștii FDA susțin că nu există o modalitate exacta prin care vaccinul ar putea provoca acest effect secundar, dar îndrumă compania Pfizer să urmărească fiecare pacient care primește doza de vaccin.

Totuși, aceasta ar putea avea drept factor de risc o infecție respiratorie virală. Paralizia lui Bell se prezintă asemenea unui accident vascular cerebral, iar bolnavii observă cum mușchii feței devin slăbiți. În cazuri mai rare, unii pacienți pot experimenta paralizia facială a întregii fețe.

Voluntarii și-au revenit după 21 de zile

În situația studiului realizat de Pfizer, paralizia a intervenit la trei zile după administrarea dozei de vaccin pentru una dintre persoane, dar care și-a revenit după câteva zile.

În celelalte trei cazuri, paralizia facială a apărut după 9, 37 și 48 de zile de la vaccinarea anti-Covid, iar recuperarea lor a durat între 10 și 21 de zile.

Studiul încă este în derulare, iar starea de sănătate a celor patru persoane este monitorizată constant. De asemenea, toate persoanele care au fost deja vaccinați sunt sub supraveghere.

Citește și 6 decese în SUA după testarea vaccinului anti-Covid Pfizer

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.