Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe desfășurat de către Primăria Bistrița a determinat nemulțumiri încă de la început. Bistrițenii s-au arătat nemulțumiți de mizeria lăsată de muncitori, de culorile „pestrițe” alese de constructori. Se pare totuși că problemele sunt mai grave de atât, calitatea lucrărilor lăsând mult de dorit, în unele cazuri.

 

Încă de la finalul anului 2013, primarul Ovidiu Crețu anunța cu mare tam-tam că vrea să reabiliteze termic toate apartamentele din Bistrița, folosindu-se, dacă este posibil, de fondurile europene. Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din Bistrița a început în anul 2008, investițiile fiind susținute inițial din bugetul local. În patru ani însă, Primăria Bistrița a izolat termic doar 800 de apartamente. Uniunea Europeană finanțează reabilitarea termică a blocurilor, fiind vizate blocurile de locuințe construite în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile și familii cu venituri reduse.

Sunt vizate lucrări de termoizolare pereți exterior, termoizolare paleți goli de ferestre și uși, termoizolare soclu clădire, termo-hidroizolarea planșeului de peste ultimul nivel, înlocuirea ferestrelor și a ușilor exterioare existente, inclusiv tâmplăria aferentă accesului în blocul de locuințe, cu tâmplărie performantă energetic. La cheltuieli participă și asociațiile de proprietari din municipiu a căror contribuție este stabilită la 20% din suma totală. Municipalitatea vine și ea cu 30%. Proprietarii vor plăti această sumă eșalonat, sub forma unei taxe percepute de către municipalitate.

Abia la finalul anului 2013 a reușit Primăria Bistrița să primească ok-ul pentru prima serie de blocuri, numărându-se printre puținele orașe din țară care au intrat în programul pilot. Au început licitațiile, iar firmele câștigătoare s-au apucat de treabă.

 

Nemulțumirile bistrițenilor, prezente încă de la debutul programului

Deși asociațiile de proprietari erau cele decideau dacă iau parte sau nu la acest program, mulți dintre bistrițeni s-au trezit că nu sunt informați corespunzător cu privire la implicările acestei reabilitări termice sau că nu au la cunoștință faptul că blocul în care locuiesc este parte a acestui program, asta deși majoritatea locatarilor trebuie să-și dea acordul pentru asta, mai ales că implică niște costuri din partea lor.

Câinii latră, caravana trece, și-a spus primarul Ovidiu Crețu. Dar lucrurile nu s-au calmat și au apărut noi probleme. Culorile „pestrițe” alese de către constructori au ridicat și ele sprâncenele bistrițenilor. Strada Crinilor, unde mai multe blocuri au fost reabilitate, s-a transformat într-un curcubeu, constructorii mizând pe albastru, mov și roz.

 

Locuitorii de pe Năsăudului semnalează probleme și mai grave

O scrisoare deschisă trimisă de o parte din locuitorii blocului nr. 1 de pe strada Năsăudului scot în evidență probleme mult mai grave. Situația a fost expusă de către consilierul local Sorin Hangan, care spune despre acest program:

„Această campanie de anvelopare a blocurilor din Bistrița arată incapacitatea administrației Crețu de a finaliza în bune condiții lucrările adevărate. La cum se desfășoară lucrările astăzi, există șanse ca acest proiect să sufere corecții financiare…nu ar fi primul datorită lipsei de coordonare a lucrărilor, a incapacității personalului de specialitate de a verifica în timp real calitatea lucrărilor efectuate de constructor”.

În scrisoarea deschisă, locuitorii de pe Năsăudului semnalează principalele greșeli de execuție, cu exemple concrete: izolarea nu a fost executată corect; balcoanele nu sunt închise cu tâmplărie PVC încă, multe nu au fost nici măsurate; le plouă la oameni în balcoane; multe apartamente nu au pervazuri la geamuri și la care s-au montat nu s-a respectat pașii de execuție; oamenii nu își mai pot deschide plasele de la geamuri; camera liftului nu este izolată; casa scării nu este izolată.

La acestea se adaugă folosirea tencuielii de interior pentru exterior, apariția fisurilor și a igrasiei.

 

Ovidiu Cretu

Blocurile, reabilitate de firmele de casă ale Primăriei Bistrița

Cum deja ne-am obișnuit și pe aceste contracte de reabilitare termică a blocurilor au pus mâna firmele de casă ale Primăriei Bistrița. Astfel, printre firmele care au pus mâna pe aceste contracte se numără: TCI Contractor, INST-Nistor, Frasinul sau Dimex. Printre firmele de casă ale Primăriei Bistrița s-au strecurat și două din afară. Este vorba despre Avril din Negrești Oaș și International FBS Holding din Zalău.

Blocul numărul 1 de pe strada Năsăudului, unde lucrările par a lăsa de dorit, face parte din „Îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe Bistrița 2, proiect care a fost estimat la aproape 14 milioane de lei. Acesta este împărțit în două loturi, blocul nr. 1 de pe strada Năsăudului făcând parte din primul lot, alături de alte blocuri de pe străzile 1 Decembrie, Octavian Goga, Andrei Mureșanu, Axente Sever, Gheorghe Pop de Băsești, Mărășești și Bulevardul Independenței.

Licitația a fost atribuită la mijlocul anului trecut, fiind câștigată de International FBS Holding din Zalău și Avril din Negrești Oaș. Lotul numărul 1 din care face parte și blocul nr. 1 de pe strada Năsăudului a fost câștigat de International FBS Holding din Zalău.

Pentru aceste lucrări despre care locuitorii spun că sunt făcute de mântuială, constructorul din Zalău a încasat peste 6 milioane de lei (fără TVA). Se pare că primarul Ovidiu Crețu nu este străin de calitatea proastă a lucrărilor realizate de constructorul din Zalău. În luna februarie a acestui an, edilul declara despre constructor:

„Această firmă din Zalău, Holding, n-a prea știut ce are de făcut la Bistrița. Și-a imaginat că lucrările se derulează altfel fiind la început”. Primăria Bistrița nu a recepționat încă lucrările, primarul Ovidiu Crețu recunoscând și în cadrul ultimei ședințe de Consiliu Local că firma în cauză are probleme și este „incapabilă de a face lucrări de calitate”. Cu toate acestea nu se prea ia în calcul o reziliere a contractului, asta pentru că ar amâna foarte mult finalizarea reabilitării termice a acestui bloc. Crețu a lăsat să se înțeleagă că se mizează pe un soi de negociere între constructor și locatari.

„Vă garantez că nu voi semna nicio recepție dacă lucrările vor fi de mântuială”, a mai precizat edilul în ședința de Consiliu Local din octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.