Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a mărit bugetul pentru reabilitarea Castelului Teleki de la Comlod cu 10 milioane de lei. Instituția a și demarat o licitație în acest sens, care este încă în evaluare, după ce CNSC a decis în februarie ca ofertele să fie reevaluate.

Pe masa consilierilor județeni s-a aflat săptămâna trecută un proiect de hotărâre care viza creșterea bugetului necesar reabilitării Castelului Teleki de la Comlod. Suma ar urma să crească cu 10,2 milioane de lei, aceasta provenind din bugetul Consiliului Județean. Bugetul total ajunge la 51,4 milioane de lei, proiectul beneficiind de finanțare din fonduri europene.

„Diferența de valoare rezultată în urma actualizării documentației tehnico-economice, fața PT se datorează inserării în devizul general a liniei 3.8.3 coordonator în materie de securitate și sănătate în valoare de 75.000 de lei fără TVA (89.250 de lei cu TVA) precum și a capitolului 7 cheltuieli aferente marjei de buget și pentru constituirea rezervei de implementare pentru ajustarea de preț, în valoare de 8.463.720 de lei fără TVA ( 10.071.827 de lei cu TVA). Această diferență de valoare va fi suportată din bugetul de venituri și cheltuieli al Județului Bistrița-Năsăud, cheltuielile fiind neeligibile, în conformitate cu cererea de finanțare a proiectului”, se arată în proiectul aflat pe masa consilierilor județeni.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a demarat încă de anul trecut o licitație pentru identificarea unui constructor care să se ocupe de acest proiect. Aceasta încă nu este finalizată, după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a admis mai multe contestații și a decis ca ofertele să fie reevaluate.

Constructorul care va pune mâna pe lucrare va avea la dispoziție 24 de luni să o ducă la bun sfârșit. La licitație au participat Contranscom Construcții Bența din Mureș, Asocierea Grup Construcții Est (din Iași) și Îndemânarea Prodcom, Asocierea EURAS (din Satu Mare), Lucicor Prod și Muzeul Județean BN și Asocierea ADDCONCEPT (din Cluj) și KVADRUM AXIS.

Ruina se vrea bijuterie!

Proprietatea este situată la 51 de km de Bistrița și la 43 de km de Târgu Mureș. Construcția este înconjurată de zona fostului parc care făcea parte integrantă din decorul unei astfel de reședințe tipice pentru Transilvania secolului XVIII-lea și mai păstrează încă diverși arbori ornamentali.

Ce se vrea prin acest proiect? Punerea în valoare și introducerea pe circuitul turistic cultural a acestui monument de valoare națională. De asemenea, se vrea prin reabilitarea castelului, dezvoltarea infrastructurii care să susțină turismul cultural în zonă cu elemente cheie pentru patrimoniul cultural al județului și dezvoltarea unei infrastructuri culturale în mediul rural prin crearea unor spații adecvate pentru activități culturale și artistice.

Reabilitarea Castelului Teleki din Comlod va duce la crearea a minim 6 locuri noi de muncă. Vor fi amenajate spații multifuncționale pe o suprafață de aproximativ 330 de metri pătrați la parter și subsol, unde se pot amenaja săli pentru expoziții, ateliere educaționale, sală de evenimente pentru aproximativ 50 de persoane, workshop-uri tematice, amenajarea unor spații administrative, precum zonă de primire, garderobă, cafenea/oficiu.

Se propune reabilitarea și consolidarea structurală a elementelor existente, refacerea șarpantei istorice din lemn adoptând principiile baroce de conformare, refacerea terasei istorice perimentrale pe 3 laturi ale castelului. La nivelul subsolului se propune realizarea unor spații expoziționale/multifuncționale și amenajarea unor zone tehnice, depozitare și grupuri sanitare. Subsolul va fi extins urmărind conturul terasei exterioare de la parter, care este propusă spre reconstruire.

La nivelul parterului se propune reconfigurarea compartimentării actuale pentru aducerea clădirii la compartimentarea originală – simetrică. Spațiile vor deservi zona de recepție, garderobă, cafenea și spații expoziționale/multifuncționale. Accesul principal la nivel parter va fi direct din exterior de pe latura estică. Se propune refacerea terasei exterioare și a acceselor pe terasă de pe trei laturi. Se va asigura și un acces în zona de pod.

Se vor reface tencuielile lipsă, precum și decorațiunile și profilaturile după recomandările studiilor istorice. Se propune o nouă clădire semi-îngropată în care vor fi amplasate un punct gospodăresc și un spațiu de depozitare ce va deservi curtea exterioară. În proximitatea acesteia vor fi amplasate pavilioane acoperite unde se vor amenaja parcări pentru biciclete și motociclete.

Starea jalnică în care se află clădirea…

Clădirea existentă se prezintă la momentul elaborării raportului de expertiză tehnică sub formă de ruină, existând o serie de deficiențe din punct de vedere tehnic și multe elemente structurale aflate în colaps sau în pre-colaps.

Sub acțiunea factorilor corozivi de mediu (fizic, chimici, biologici) cuplată cu intervenții de întreținere insuficiente, clădirea a acumulat în timp degradări importante cu efecte defavorabile asupra imobilului și destinației acestuia.

„Clădirea prezintă în momentul elaborării prezentului proiect multiple probleme structurale, existând o serie de deficiențe din punct de vedere tehnic, care trebuie rezolvate în cel mai scurt timp posibil. În anul 2020 asupra clădirii a fost realizat un eșafodaj de lemn pentru punerea în siguranță a imobilului. În momentul realizării eșafodajului clădirea se afla în stare de colaps, șarpanta și locul planșeul boltit de peste parte și de peste subsol fiind prăbușite. Spațiul a fost curățat de elemente prăbușite și de cele aflate în pericol de prăbușire, s-a realizat eșafodajul de lemn și a fost acoperit cu învelitoarea de tablă pentru protecția împotriva factorilor de mediu”, se prezintă starea castelului în proiectul de hotărâre votat de consilierii județeni.

Au fost identificate și fisuri în zidăria pereților, fisuri și desprinderi de zidărie în zona bolților, tencuială desprinsă de pe suport pe anumite suprafețe, lipsa pardoselilor, goluri de aerisire degradate. La parter, pardoseala din parchetul de lemn este degradată, fiind afectată de umiditate și atac biologic. În anumite încăperi, pardoseala lipsește cu desăvârșire.

În sala mare, planșeul peste subsol și planșeul peste parter sunt prăbușite. Pe suprafața bolților, tencuielile prezintă pete de umiditate, fisuri, depuneri de funigine din cauze folosirii neadecvate a spațiilor interioare și suprafețe cu tencuială desprinsă de pe suport. Bolțile prezintă atac biologic existând alge verzi pe suprafața acestora.

Faianța de pe pereți prezintă un grad ridicat de uzură și deteriorare. Tâmplăriile interioare o parte sunt cele originale aflate într-o stare de degradare, prezentând deformări de volumetrie și pete de umiditate. Tâmplăriile exterioare din lemn păstrate prezintă un grad ridicat de degradări: exfolierea stratului de finisaj, desprinderi de material, zone afectate puternic de umiditate.

Tencuiala prezintă pe zone extinse fisuri, pete de  fum, pete de umiditate și atac biologic. Elementele decorative de pe fațada principală realizate din piatră sculptată prezintă dislocări locale și exfolieri de material, plus pete de umiditate și atac biologic. Instalațiile sunt învechite, disfuncționale dezafectate, necesită înlocuirea totală.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.