Lupta începuta în urma cu doi între Agentia Domeniilor Statului (ADS) si Primaria Bistrita pare sa nu se mai termine. Procesul prin care ADS ar trebui sa redea primariei terenurile, se împotmoleste mereu în salile de judecata. Cei de la ADS trag cât pot de timp, pentru ca odata ce restituie terenurile primariei, ramân fara obiectul muncii. Din pacate din tot acest razboi au de suferit proprietarii de terenuri care asteapta de ani de zile sa fie pusi în posesie, iar daca lucrurile vor evolua la fel de lent, poate nici nu vor mai apuca ziua în care vor redevenii proprietarii de drept a terenurilor confiscate în perioada comunista.

Primaria Bistrita a ramas fara terenuri, iar lista celor care îsi revendica proprietatile din zona municipiului este destul de lunga. Municipalitatea a cerut ADS-ului sa-i predea terenurile care îi apartin, în suprafata totala de 311 hectare, însa Agentia a taraganat acest proces, cauza ajungând astfel în instanta. Judecata dureaza de aproximativ doi ani, timp în care s-au formulat numeroase solicitari de revendicare catre primarie. Municipalitatea a retrocedat terenuri virtuale proprietarilor de drept, acestea aflându-se si la ora actuala în posesia ADS-ului. Astfel, solicitantii au primit doar pe hârtie terenurile respective, însa nu pot redeveni proprietari.

Cheia e la primarie

În aceasta situatie se gaseseste si Mihaila Jarda, care dupa zece ani de la data depunerii cererii în baza Legii nr.169/1997 si un an de procese cu Primaria Bistrita a obtinut o sentinta definitiva si irevocabila în favoarea sa. Comisia municipala Bistrita pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor s-a vazut obligata sa ofere o suprafata de teren lui Jarda, care mostenise împreuna cu sora sa, Urda Maria, un teren situat în alta zona a municipiului, dar pe care Primaria Bistrita o oferit-o în folosinta firmei Peugeot si unde a fost ridicat un show-room. Cum însa nu dispunea de teren propriu, aceasta a oferit initial o suprafata de 4,64 de hectare de teren pe amplasamentul Ridul „Breth”, pe Valea Rusului, însa suprafetele de pamânt din aceasta zona apartin înca Agentiei Domeniilor Statului. Oferta a fost ulterior retrasa de primarie, situatie în care Mihaila Jarda a fost nevoit sa se adreseze instantei, care dupa un an de procese i-a dat dreptate. Cu sentinta judecatoreasca în mâna Mihaila Jarda s-a adresat ADS-ului cerând sa fie pus în posesie, însa Agentia nu poate face retrocedari aceasta sarcina revenind exclusiv primariei. Astfel Jarda, desi proprietarul de drept al acelei suprafete de teren, potrivit unei sentinte definitive si irevocabile, nu se va putea bucura prea repede de propriul teren decât dupa finalizarea anevoiosului proces dintre Primaria Bistrita si Agentia Domeniilor Statului.

În urma unui memoriu adresat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, la sfârsitul lunii aprilie, Mihaila Jarda primeste o lamurire din partea lui Teodor Craciun, consilier al ministrului ADR. Acesta îi comunica petentului ca „problema punerii în posesie si de aplicare a sentintei civile, nu cade în sarcina Agentiei Domeniilor Statului, aceasta institutie nefiind abilitata prin lege sa faca puneri în posesie. (…)

Necesitatea justificarii consumului de terenuri nu este dictata de o formalitate birocratica, dar se cunosc numeroase situatii, unde terenuri predate cu usurinta si fara justificare de catre ADS, au ajuns ferme ale domnului primar sau au fost împartite în bucati pe care apoi s-au construit cartiere rezidentiale, iar cetatenii care trebuiau sa-si primeasca terenul au ramas tot fara teren.

Faptul ca dumneavoastra vi se întârzie punerea în aplicare a sentintei definitive pe care le-ati amintit reprezinta o problema care se afla în curtea primariei si este dependenta în totalitate de activitatea acesteia”.

Practic, cheia se afla în curtea Primariei Bistrita, care însa are de reglat conturile cu cei de la ADS BN în ceea ce priveste schimbul de terenuri. Primaria a primit din partea ADS suprafete de teren care au fost refuzate de catre cei care-si revendicau proprietatile, dintre care multe se afla chiar pe Valea Rusului. Pâna când administratia locala nu va preda suprafetele date de ADS, nu va primi altele în schimb de la Agentie. Într-un cuvânt, caile sunt foarte încurcate si anevoioase, iar Mihaila Jarda este acum în situtia de a astepta decizia instantei în ceea ce priveste diferendul dintre Primaria Bistrita si ADS.

Stapâni doar teoretic

Din pacate cazul lui Jarda nu este unic, în aceasi situatia regasindu-se mai multi bistriteni care au cerut retrocedarea terenurilor confiscate. Majoritatea sunt persoane în vârsta, care în cazul în care procesul pentru predarea terenurilor dintre cele doua institutii va avea aceeasi continuitate lenta fara sa se ajunga la niciun consens, nu vor mai apuca ziua în care ar putea redevenii proprietarii de drept a tereurilor. Scandalul funciar dintre municipalitatea bistriteana si ADS nu este însa un caz unic. Numeroase primarii din întreaga tara s-au vazut nevoite sa actioneze în judecata acesta institutie, deoarece refuza sa puna în aplicare o sentinta definitiva cu titlu executoriu.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.