Interviul acordat în exclusivitate Gazetei de catre senatorul clujean Vasile Dâncu si preluat de presa centrala si de posturile de televiziune în care acesta sustinea ferm ca „trebuie eliminate javrele batrâne din partid” si ca “cangrena care a cuprins stânga româneasca are nevoie de bisturiu ” a facut valuri. Considerate a fi un atac fara precedent la Ion Iliescu, declaratiile lui Dâncu nu au ramas fara urmari. Ion Iliescu, Titus Corlatean sau Nicolae Vacaroiu sunt doar câtiva dintre liderii PSD care au reactionat la declaratiile lui Dâncu.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat miercuri pentru NewsIn ca nu comenteaza afirmatiile lui Vasile Dâncu dintr-un cotidian local pentru ca nu se coboara la nivelul lui si pentru ca în general nu-l intereseaza ce spune acesta. Iliescu a refuzat sa comenteze afirmatiile fostului vicepresedinte pentru ca nu a citit interviul respectiv si pentru ca nu-l intereseaza acest subiect. "Nu ma cobor la nivelul lui. Ce spune dl. Dâncu acolo ma lasa rece. Nu ma intereseaza dl. Dâncu în general", a declarat Iliescu. Senatorul PSD Vasile Dâncu a declarat într-un interviu publicat de "Gazeta de Cluj" ca partidul trebuie sa scape de "javrele batrâne", de "resturile bolsevice", si îi reproseaza actualului presedinte PSD, Mircea Geoana, ca nu a avut destula forta sa reformeze partidul, primind mereu "dusmanii la masa". "Ce poate face Mircea Geoana si colegii vicepresedinti? Curatenie rapida si reforma. Trebuie sa eliminam paralelismele de autoritate si toate formele de leadership artificial. Trebuie pastrati batrânii întelepti, dar eliminate javrele batrâne pentru care partidul este doar o cârpa de sters pe picioare. Trebuie sa terminam urgent cu resturile bolsevice si cu sinecurile pentru scursorile vechiului regim. Cangrena ce a cuprins stânga româneasca are nevoie de bisturiu", sustine senatorul într-un interviu acordat "Gazetei de Cluj", lasând de înteles ca cel care este vizat de atacurile sale este presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Daca Geoana nu va face rapid aceste lucruri, risca sa-i fie pus în joc functia, ameninta fostul vicepresedinte."Daca nimic din toate acestea nu se va întâmpla, atunci presedintia si legitimitatea actualei echipe se vor pune în discutie", a adaugat liderul clujean al PSD.

Mesaje catre Geoana

Dupa ce i-a transmis ca nu mai trebuie sa tolereze starea actuala de lucruri, Dâncu îi mai transmite lui Geoana sa aiba curajul sa lupte pâna la capat cu adversarii din partid. "Mircea Geoana nu este prostanac, întelege singur ce are de facut. N-o sa înteleg niciodata de ce face tot ceea ce îl fragilizeaza, pe el si partidul, de ce nu grabeste reforma si schimbarea oamenilor. Când mereu îi aduci pe dusmani la masa ta, îti pierzi prietenii. Când îl ridici de jos pe adversarul învins si îl stergi de praf sau îl consolezi, esti perceput ca fiind unul de la Crucea Rosie, în nici un caz un mare învingator!", mai apreciaza senatorul social-democrat.

Corlatean, împaciuitor

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a declarat, miercuri, ca membrii PSD sunt social-democrati, indiferent de apelativele pe care si le adreseaza unul altuia, respectiv cele de „filfizon”, „arogant” sau „bolsevic”, referindu-se la interviul acordat de Dâncu Gazetei. „Suntem social-democrati, indiferent de cum putem sa ne numim între noi. Putem fi si aroganti, si filfizoni, putem fi si bolsevici, mai tineri sau mai batrâni. Suntem social-democrati”, a spus Corlatean. Acesta a aratat ca asteapta ca toti membrii PSD sa mearga sa discute despre problemele cetatenilor, urmând ca despre viitorul PSD sa se discute dupa alegerile pentru P.E. „Astept ca toata lumea din partid sa faca acelasi lucru, sa mergem sa discutam despre problemele oamenilor si va asigur ca putem discuta dupa 25 noiembrie si despre viitorul partidului, asa cum îl gândim unii sau altii. Problemele cetatenilor au prioritate”, a spus Corlatean. El a evitat sa raspunda întrebarilor referitoare la eventuala sanctionare a lui Dâncu.

Vacaroiu îi sugereaza lui Dâncu sa plece din partid

La rândul sau, vicpresedintele PSD Nicolae Vacaroiu, a declarat ca nu întelege ce cauta Vasile Dâncu în PSD, si a marturisit ca i-a spus si în mod direct acestuia: ”Domnule, nu te regasesti în partidul asta. Vezi-ti de treaba si du-te în alta parte!”. Întrebat cum comenteaza afirmatiile lui Vasile Dâncu facute în interviu acordat Gazetei de Cluj, Nicolae Vacaroiu a spus: ”Nu vreau sa comentez, este sub orice prag, mai ales din partea unui profesor universitar”. Presedintele Senatului a spus ca nu întelege ”ce cauta Vasile Dâncu în PSD”, adaugând ca ar trebui sa îsi vada de treaba, în alta parte. ”Eu nu stiu ce cauta dânsul în PSD. Sa îsi vada de treaba, sa îsi faca un partid, sa se duca în alta parte. De doi ani de zile este problema cu domnul Dâncu. Eu i-am spus-o si direct: «Domnule, nu te regasesti în partidul asta. Vezi-ti de treaba si du-te în alta parte»”, a declarat Nicolae Vacaroiu. Întrebat daca se va discuta în partid despre sanctiuni la adresa lui Dâncu, Nicolae Vacaroiu a spus: ”Vom discuta!”. În plus, acesta a precizat ca va avea loc si un Congres în partid, dupa alegerile europarlamentare.

Puci anti-Geoana?

Declaratiile lui Vasile Dâncu, unele din cele mai vehemente de pâna acum, au loc în contextul în care în PSD s-a instituit pâna pe 25 noiembrie un moratoriu, timp în care liderii sa înceteze a se mai ataca reciproc pentru a se concentra pe campania euroalegerilor. Moratoriul a fost decis dupa o perioada post-motiune în care Mircea Geoana si Ion Iliescu s-au atacat dur prin intermediul presei, primul reprosându-i celuilalt ca a boicotat motiunea de cenzura a PSD, aruncând în aer planurile partidului, iar presedintele de onoare reprosându-i lui Geoana ca a intentionat sa-l excluda din partid si ca împreuna cu alti vicepresedinti "cocotati pe functii" au confiscat partidul. Geoana si Iliescu au evitat sa mai intre în conflict dupa moratoriu, însa nu se poate vorbi despre o îngropare a conflictului dintre cei doi, ce ar fi putut degenera prin ruperea în doua a partidului. Astfel, când Iliescu a fost atacat "acasa" la PSD de Traian Basescu pentru ca a adus minerii, Geoana nu a facut decât sa dea un mesaj relativ moderat, adica strângerea rândurilor partidului în jurul fondatorului sau. Câteva cotidiane au publicat saptamâna trecuta o serie de informatii conform carora Iliescu ar pregati împreuna cu Adrian Nastase un puci prin care Geoana sa fie înlaturat dupa alegerile europarlamentare.

Întrucât în presa s-a speculat ca interviul cu Vasile Dâncu a fost publicat abia cu trei saptamâni de la realizarea acestuia, se impun unele precizari. Mentionam faptul ca raspunsurile la întrebarile puse de Gazeta au fost furnizate redactiei de catre senatorul clujean dupa închiderea editiei, motiv pentru care interviul a fost publicat în saptamâna urmatoare.

Gazeta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.