Raul Ciprian Neamți, alături de Florin Aluaș se numără printre cei mai longevivi consilieri personali din echipa primarului Ioan Turc. Gurile rele spun că Raul Ciprian Neamți, perceput de mulți mâna dreaptă a edilului Bistriței, și-ar pregăti debarcarea și nu oricum… ci cu „merindele imobiliare” bine puse la punct.

Încă de la preluarea mandatului, primarul Ioan Turc are în permanență 4 consilieri personali. Prin echipa primarului Ioan Turc s-au perindat în cei patru ani de mandat cel puțin 10 persoane. Doi au fost însă statornici și au stat lângă edil toată această perioadă.

Este vorba despre Florin Aluaș, un fost jurnalist și redactor șef la Mesagerul și Bistrița24, care activase în ultimii ani în mediul privat, și despre Raul Ciprian Neamți, care a plecat de la liberali la social-democrați, după care s-a reîntors în partidul condus de Ioan turc, intrând direct în echipa acestuia.

Raul Neamți a făcut parte din echipa lui Stelian Dolha, care l-a și dat afară. A ajuns în curtea Partidului Social Democrat, unde a activat pe la tineret, alături de actualul ministru Bogdan Ivan Gruia și de unde a plecat imediat după alegerile din 2020, când s-a reîntors în PNL și a intrat în echipa lui Ioan Turc.

Gurile rele spun că tocmai Raul Neamți, unul dintre cei mai longevivi consilieri din echipa lui Ioan Turc și-ar pregăti debarcarea. Cum vine asta? Ei bine, cârcotașii sunt cu ochii pe mișcările lui Raul Ciprian Neamți, care se pare că s-ar fi pus pe strâns avere, la secret, evident.

Primarul Ioan Turc ar fi străin de manevrele lui Neamți și chiar ar fi fost luat prin surprindere în momentul în care prin spațiul public au apărut informații, confirmate chiar de către Raul Neamți, potrivit cărora acesta ar deține mai multe spații în centrul istoric, cumpărate tocmai de la Primăria Bistrița, la niște prețuri absolut derizorii.

Raul Ciprian Neamți a recunoscut că a cumpărat spații de la angajatorul său

Cât de corect și etic este această manevră… rămâne de discutat. Cert este că Raul Ciprian Neamți a recunoscut, chiar într-o conferință de presă, că familia sa deține spații în centrul istoric.

Culmea, acestea ar fi fost cumpărate chiar de la Primăria Bistrița, la una din licitațiile organizate de instituție. Cele trei spații, toate situate în zona zero a orașului, au fost achiziționate toate de când e consilier al primarului Ioan Turc. Toate sunt achiziționate pe o firmă, a familiei. Nici spațiile și nici firma nu apare în declarația de avere a lui Neamți.

Când a fost făcută publică informația, chiar în timpul unei conferințe de presă susținute de primarul Ioan Turc, edilul i-a ținut partea lui Neamți, susținând:

„Îi invit pe toți să vină să cumpere spații, că încă sunt. Și am făcut publicitate câtă am putut. Le tot scoatem la licitație. Dacă le-a cumpărat indiferent cine, a făcut un lucru foarte bun. De aceea le-am scos la licitație. Putea să vină oricine din Africa de Sud sau din Noua Zeelandă să le cumpere”, spunea la acea dată primarul Ioan Turc.

Acestea nu sunt singurele spații pe care ar fi pus mâna Raul Ciprian Neamți de când este consilierul primarului Turc. Se zvonește că acesta ar fi primit și două locuințe de la dezvoltatori din oraș. Pentru ce…? Rămâne un mister. Cert este faptul că dezvoltatorii nu fac cadouri decât dacă sunt nevoiți sau plătesc un favor sau o datorie.

Cum arată declarația de avere a lui Raul Ciprian Neamți? În declarația de avere apare un teren în extravilan, în Bistrița, de 1000 de metri pătrați, cumpărat în anul 2022. Mai apare un apartament de 86 de metri pătrați cumpărat în anul 2021 și cam atât.

Neamți mai are 30.000 de lei băgați în fonduri de investiții și un credit de 250.000 de lei, scadent în anul 2051. Potrivit aceleiași declarații de avere, acesta încasează lunar de la Primăria Bistrița 5500 de lei, la care s-a adăugat anul trecut și un voucher de vacanță. Soția sa e angajată la o firmă din Feldru și încasează lunar doar 2.300 de lei. Aparent, cei doi nu au alte venituri din alte surse.

Raul Ciprian Neamți nu este singurul consilier personal al lui Ioan Turc cu bube în cap. Fostul consilier Costy Știr, care i-ar fi și fin primarului Ioan Turc, a făcut altă manevră, pe care a și recunoscut-o. Acesta a vândut Primăriei Bistrița o multifuncțională veche de 17 ani, pe care a cerut nu mai puțin de 80.000 de euro.

Costy Știr i-a fost alături primarului Ioan Turc în toată campania electorală din 2020. După scandalul de anul trecut cu autospeciala vândută scump, Costy Știr a intrat într-un con de umbră.

Prin echipa de consilieri a primarului Ioan Turc a ajuns inclusiv fostul primar Vasile Moldovan, care, la peste 70 de ani, în loc să-și vadă de pensie și nepoți s-a întors în primărie să-l consilieze pe Ioan Turc.

Ca o ironie a sorții, Vasile Moldovan i-a fost contracandidat lui Ioan Turc la alegerile din 2008. Primar în exercițiu, se bătea atunci cu Crețu (PSD) și Turc (PNL). Moldovan a candidat din partea PDL.

Acesta n-a stat mult alături de Ioan Turc, retrăgându-se scurt când a început presa să facă vâlvă. Locul i-a fost luat tot pentru o perioadă foarte scurtă de timp de fostul prefect Mica Oprea, de Adeline Cozma sau de Bianca Danci, fostul purtător de cuvânt al Instituției Prefectului.

O altă mișcare interesantă a făcut-o Robert Linul, care i-a fost alături lui Ioan Turc încă din campania electorală din 2020. Imediat ce a ajuns primar, Ioan Turc i-a răsplătit loialitatea lui Robert Linul, luându-l în echipă. A renunțat însă, subit, la serviciile sale prin anul 2022.

În toamna anului trecut, Robert Linul intra iar în atenția publicului, de pe alt post, tot plătit din bani publici. Președintele Tineretului Național Liberal fusese angajat al Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, pe postul de secretar al cancelariei. Acesta ar fi fost dat afară după o postare critică la adresa PSD. A fost „somat” să părăsească Instituția Prefectului începând cu data de 1 noiembrie 2023.

„Decizia pe care am luat-o a fost legată de postarea colegului meu Robert Linul care nu s-a încadrat în ceea ce dorim noi în Instituția prefectului. Noi dorim un climat de normalitate și să asigurăm o conducere cât de cât, să zicem, în limitele bunului simț. A fost o decizie legată de modul în care ne dorim ca Instituția Prefectului să transmită mesajele către comunitate”, spunea prefectul Teofil Cioarbă.

Primarul Ioan Turc s-a arătat „intrigat” de faptul că liderul Tineretului Liberal a fost dat afară și la scurt timp după l-a reluat în echipa sa de consilieri personali. De câteva luni, Robert Linul poate fi văzut aproape în permanență alături de primarul Ioan Turc.

Andreea Radu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.