Scandalurile din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nu par a mai conteni, asta deşi au trecut mai bine de trei luni de la desemnarea câştigătorilor alegerilor locale. Sămânţa de scandal o constituie în continuare desemnarea celor doi vicepreşedinţi. Preşedintele Liviu Rusu refuză în continuare să introducă pe ordinea de zi alegerea vicepreşedinţilor, fapt pentru care consilierii PSD şi PNL au depus împotriva acestuia o plângere penală pentru abuz în serviciu.

 

Nerecunoaşterea votului care a desemnat pe cei doi vicepreşedinţi Mihai Bumbu – PNL şi Gheorghe Marinescu – PSD de către preşedintele Liviu Rusu incită spritele în continuare în Consiliul Judeţean (CJ). Situaţia este unică la nivel naţional, nicăieri în ţară nemaifiind vreun consiliu care să funcţioneze fără vicepreşedinţi. Acuzaţiile politice curg valuri, asta cu doar puţin timp înainte de începerea campaniei electorale. Refuzul continuu al lui Liviu Rusu de a desemna pe cei doi adjuncţi ai săi, a determinat pe cei 17 consilieri din partea Partidului Social Democrat şi a Partidului Naţinal Liberal să depună o plângere pe numele său pentru abuz în serviciu.

 

Sămânţă de scandal

 

Războiul dintre consilierii judeţeni PSD-PNL, pe de o parte, şi cei ai PD-L, alături de preşedintele Liviu Rusu, de cealaltă parte, a început în şedinţa din data de patru iulie, în timpul procedurii de alegere a vicepreşedinţilor. Motivul l-a constituit modul în care liberalii şi-au exprimat votul. Liviu Rusu a dispus atunci suspendarea şedinţei, deoarece consilierii PNL au ales să voteze la vedere, mod contestat vehement de acesta. Consilierii PSD şi PNL au refuzat suspendarea şedinţei şi au decis să o continue, desemnându-i pe Mihai Bumbu şi Gheorghe Marinescu vicepreşedinţi. Hotărârile consilierilor majoritari ai CJ nu au fost însă semnate de secretatul Iosif Redl, acesta invocând faptul că şedinţa a continuat ilegal. De atunci conflictul din cadrul CJ BN nu a contenit, preşedintele Liviu Rusu refuzând de fiecare dată introducerea pe ordinea de zi unui proiect de hotărâre privind alegerea vicepreşedinţilor.

 

Boicotul PNL-PSD

 

Iritaţi peste măsură de veşnicul refuz al preşedintelui Rusu în vederea alegerii vicepreşedinţilor, grupul de consilieri PNL-PSD a decis să nu voteze ordinea de zi a ultimei şedinţe a CJ, care a avut loc săptâmâna trecută. Astfel, şedinţa ordinară a fost suspendată, dar niciunul din consilieri nu a ratat ocazia de a acuza pe rivalii politici. Războiul nu mai este acum unul doar în culise, bătălia desfăşurâdu-se în văzul tuturor fără nicio reţinere. Consilierii PSD au împărţit fiecărui consilier proiectul de hotărâre care viza alegerea vicepreşedinţilor, însă Rusu nici nu a vrut să audă de un asemenea proiect. Până ce consilierii PSD- PNL au decis să nu voteze ordinea de zi ca şedinţa să fie suspendată, certurile şi acuzaţiile s-au derulat ca la uşa cortului. Consilierii majoritari îl atacau în continuu pe preşedintele Liviu Rusu, însă acesta refuza în continuare să introducă pe ordinea de zi alegerea vicepreşedinţilor.

 

Abuz în serviciu

 

În urma conflictului de la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean, preşedintele Liviu Rusu s-a ales cu o plângere penală pentru abuz în serviciu. Consilierii majoritari ce formează grupul PNL-PSD au conceput şi semnat în unanimitate plângerea formulată împotriva preşedintelui democrat-liberal, pe care au depus-o la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Până la pronunţarea instanţei, activitatea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud va rămâne blocată. Liviu Rusu susţine că va convoca săptămâna acesta o şedinţă extraordinară care va avea pe ordinea de zi aceleaşi proiecte de hotărâre, care nu au putut fi votate din cauza suspendării ultimei şedinţe. Proiectul de hotărâre ce are ca obiect desemnarea celor doi vicepreşedinţi nu va putea fi introdus decât pe ordinea de zi a următoarei şedinţe ordinare, care va avea loc undeva la sfârşitul acestei luni.

 

Acuzaţii peste acuzaţii

 

Cei doi vicepreşedinţi, Gheorghe Marinescu şi Mihai Bumbu, aleşi în urmă cu trei luni, sunt de asemenea foarte nemulţumiţi de situaţia creată în cadrul Consiliului Judeţean. Ambii îi consideră principali vinovaţi atât pe Liviu Rusu, cât şi pe omul din umbră Ioan Oltean care, în opinia lor, îl conduce pe acesta. Pesedistul Gheorghe Marinescu consideră că cei din PD-L continuă jocul început încă din anul 2002, încercând să desfiinţeze Consiliul Judeţean. „Este stilul lor practicat încă din 2002. Blochează Consiliul Judeţean pentru impunerea voinţei lor. Vom vedea însă ce se va întâmpla mai departe. Consider însă că este un nou abuz şi din partea celui care îl conduce din umbră pe Liviu Rusu, adică Ioan Oltean. El vrea să distrugă Consiliul Judeţan. Vor să-l blocheze şi să-l desfiinţeze. Rusu crede că se poate impune prin forţă o disciplină înţeleasă numai el”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Gheorghe Marinescu.

Mihai Bumbu, celălalt vicepreşedinte nerecunoscut de Liviu Rusu, consideră de asemenea că acţiunile preşedintelui CJ sunt abuzive, dar încă mai speră că situaţia creată se va remedia. „Este un abuz ca această instintuţie să funcţioneze fără vicepreşedinţi. El nu funcţionează şi totuşi Liviu Rusu încearcă să inducă în opinia publică faptul că acest consiliu funcţionează normal. Eu personal vreau ca situaţia să se detensioneze. Vreau să facem administraţie, nu altceva. Încă mai sper ca situaţia să se schimbe, nu doar pentru mine, ci pentru întregul judeţ. Până atunci e un meci blocat. Sunt convins că nu este iniţiativa lui, e cineva în spatele lui Liviu Rusu. Aici mă refer la Ioan Oltean”, a conhis Muhai Bumbu.

Contactat telefonic pentru a-şi expune punctul de vedere referitor la acuzaţiile celor doi vicepreşedinţi, deputatul Ioan Oltean susţine că Liviu Rusu nu este o marionetă şi că acesta conduce Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud după legile statului. „Liviu Rusu nu este marioneta nimănui, nici măcar a mea. El conduce CJ după legile în vigoare. Este un om cu personalitate şi coloană vertebrală, iar eu nu o să-l influenţez niciodată. Dacă aş fi vrut să conduc Consiliul Judeţean aş fi candidat pentru şefia lui. Liviu Rusu ştie ce trebuie să facă, nu trebuie să îi spun eu. Le recomand să citească şi să respecte legile în ceea ce priveşte desfăşurarea activităţilor în cadrul Consiliului Judeţan” – a declarat pentru Gazeta de Bistriţa Ioan Oltean.

 
Iulia Balazs

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.