Desecretizarea raportului Jandarmeriei Române, indiscutabil, demontează practic teoriile aberante ale ”gazării” oamenilor și a ”înecării în sânge” a protestului, susținute în special de cei aflați în prezent la putere, care încă de atunci intenționau să preia guvernarea prin mijloace mai puțin ortodoxe, lucru reușit în luna noiembrie 2019. De asemenea raportul disculpă în totalitate acțiunile jandarmilor, care, în acea zi de 10 august 2019, nu au făcut altceva decât datoria: să apere ordinea și siguranța publică, în limitele oferite de legile în vigoare. Cu siguranță, o întrebare va rămâne, deocamdată fără un răspuns: cui a folosit și mai folosește și în prezent demonizarea Jandarmeriei Române, principala forță publică, alături de poliție, la apărarea liniștii și ordinei publice?

Înainte de a trece la descrierea dinamicii evenimentelor petrecute în data de 10 august 2019, este necesar să fie amintită o declarație recentă a premierului Ludovic Orban la o întâlnie a liderilor PPE, care demonstrează că nimic nu este întâmplător din ceea ce se întâmplă pe scena politică internă. Pentru asemenea gen de declarații, Biblia are o zicere care spune că ”gura păcătosului adevăr grăiește”, oferind în plus și o scurtă explicație, în sensul că ”omul SUPUS spune numai adevărul, este sincer”, sau că îți recunoști păcatele în fața lui Dumnezeu și te căiești pentru ele. Iar un proverb românesc arată că ” prostul nu-i prost destul, dacă nu-i și fudul”. Sigur, este dificil să încadrezi declarația lui Ludovic Orban la zicerea Bibliei sau a proverbului, adevărul este poate undeva la mijloc, dar premierul, cu subiect și predicat, a declarat că Guvernul Dăncilă a fost schimbat cu unul de dreapta pentru ca România să poată oferi un comisar european PPE-ului. Acesta a mai precizat că era o situație injustă, deoarece PPE nu avea majoritate pentru noua Comisie Europeană. Vrând, nevrând, declarația lui Ludovic Orban, explică multe din necunoscutele ultimelor evenimente, dar și ce s-a petrecut în realitate în 10 august 2019.

Au tăcut și au fost avansați

În cadrul comandamentului constituit de jandarmerie pentru gestionarea mitingului a existat și un reprezentant al SRI, care, urmând aceeași linie a calității informațiilor furnizate, a oferit anumite date punctuale, din surse deschise, metodă la care au apelat și jandarmii, care se refereau la opinii și comentarii ale unor persoane care mobilizau ori își exprimau adeziunea la evenimentele care urmau să aibă loc, în mass-media și pe rețelele de socializare.

Poate și ca urmare a acestui lucru, la SRI, cu prilejul Zilei Naționale, a avut loc o adevărată ”ploaie de stele”: 15 colonei au fost făcuți generali cu o stea, iar la SIE, 13 colonei au fost înălțați la aceeași demnitate. Jandarmeria Română, precum și alte structuri ale MAI, respectiv Poliția Română și ISU au fost sărite din schema avansărilor de Ziua Națională, sau mai bine spus ”ploaia de stele” a fost extrem de redusă.

Informațiile furnizate de SRI indicau linște

Este bine de știut că Jandarmeria Română este o structură de tip militar, iar în îndeplinirea misiunilor specifice  de apărare a liniștii și ordinii publice, are nevoie de informații. Acestea îi sunt puse la dispoziție de structurile proprii, într-o mică măsură, prin exploatarea informațiilor din surse deschise – mass-media, rețelele de socializare de pe internet. Jandarmeria nu este serviciu de informații, nu creează rețele informative care să lucreze cu surse umane. În mod normal informațiile trebuie să le primească de la serviciile de informații, respectiv SRI, SIE, DGIA și ”doi și un sfert”.

După cum am arătat în prima parte a articolului, în etapa premergătoare a mitingului din 10 august 2019, informațiile primite de la aceste structuri nu numai că au fost de o calitate extrem de slabă, ci mai mult, au indus în eroare unitățile care au participat la gestionarea mitingului. Informațiile furnizate de SRI, principalul serviciu de securitate internă, au provenit din mass-media și rețelele de socializare, prin care previzionau că totul este în regulă și că nu există nici un pericol ca la miting să se producă acțiuni violente. Este evident pentru toată lumea că, dacă în unele momente jandarmii au acționat greșit, din punctul de vedere a celor care îi acuză și îi demonizează, o mare parte din culpă revine structurilor de informații, respectiv SRI-ului. Este nu numai ciudat, greșit, dar și criminal să acuzi in corpore Jandarmeria Română lăsând la o parte activitatea specifică a SRI și a celorlalte structuri informative legate de mitingul din 10 august 2019.

Probleme au început după-amiaza

Primul semn că lucrurile vor degenera a avut loc în jurul orei 14.10, când jandarmii au descoperit o persoană care avea asupra ei un lanț, iar ceva mai târziu o persoană care avea asupra ei un pistol cu electroșocuri.

În acel moment în Punctul de Comandă Înaintat erau prezenți prefectul și viceprimarul Capitalei. În jurul orei 16.00, un grup de circa 100 de persoane, perfect organizate și coordonate, la care s-au alăturat și alți manifestanți, au forțat dispozitivul de jandarmi, cu intenția clară de a intra în sediul Guvernului.  

În acel moment s-a dat ordin de înlocuire a acestui dispozitiv fără mijloace de protecție și materiale de intervenție (pentru că SRI informase că va fi liniște), cu efective dotate corespunzător care au efectuat acțiuni de împingere a manifestanților care forțau intrarea în sediul Guvernului. Nucleul dur al acestui grup a început să arunce în jandarmi cu pietre și sticle, iar în urma acestor acte de violență a fost rănit serios un ofițer de jandarmi, care a fost transportat la spital.

Începând cu acea oră, efectivele Jandarmeriei Române au folosit materialele și mijloacele de dotare, inclusiv substanțe iritant-lacrimogene, punctual, pe direcția unde se aflau persoane care se manifestau violent, în scopul împiedicării pătrunderii în obiectiv, asigurării protecției personalului, respectiv realizarea manevrei de forțe și extragerea acestora din mulțime. Nu trebuie uitat un lucru: pe tot timpul mitingului, echipe de dialog specializate ale jandarmilor au încercat să comunice cu masa de manifestanți.

Pentru jandarmii aflați în dispozitiv, dar mai ales pentru comandanții acestora aflați în Punctul de Comandă Înaintat, începutul violențelor a constituit o surpriză, fiindcă datele și informațiile puse la dispoziție nu indicau sub nici o formă că lucrurile vor degenera. Actele de violență, agresiunile împotriva jandarmilor s-au manifestat de-a lungul întregului dispozitiv, cu o mobilitate crescută, atât în zona de contact cât și în rândurile 2 și 3 din adâncime. Ar fi interesant de știut dacă DIICOT a încercat să identifice aceste persoane, mai ales pe cele circa 100, organizate și coordonate după reguli militare?

Raportul mai devoalează un aspect: începând cu ora 18.00 în Punctul de Comandă Înaintat și-a făcut apariția celebrul procuror militar activist Pârlog, care, doct, le-a trasat sarcini șefilor de la jandarmerie, precizând că odată cu căderea întunericului acțiunile violente vor escalada, recomandând în același timp că în situația unei intervenții pentru restabilirea ordinii publice să fie avute în vedere aspectele de legalitate a intervenției, precum și de probare a acțiunilor proprii prin intermediul filmărilor operative.

Efectivele jandarmeriei, suplimentate

În faza de generalizare a manifestărilor violente au fost suplimentate efectivele din dispozitiv, iar negociatorii jandarmilor, prin intermediul mijloacelor de amplificare sonoră, au îndemnat în mod repetat participanții să se manifeste în mod paşnic şi civilizat şi, totodată, să nu încurajeze sau să adere la acţiunile violente exercitate, inclusiv cu manifestanții care spărgeau pavajul şi bordurile din zona Pieţei Victoria pentru a arunca cu acestea înspre forţele de ordine.

Pentru respingerea atacurilor grupurilor violente, în scop defensiv, jandarmii aflaţi în zona de contact au utilizat mijloacele şi materialele din dotare, inclusiv sprayurile individuale cu substanţe iritant lacrimogene şi pulverizatorul de capacitate mărită. În jurul orei 20.00, având în vedere numărul mare de persoane care se manifestau în piaţă, precum şi faptul că acţiunile violente îndreptate către forţele de ordine se amplificaseră şi se desfăşurau concomitent în mai multe zone, comandantul acţiunii a prezentat situaţia prefectului municipiului Bucureşti, informându-l cu privire la iminenţa unei intervenţii în forţă pentru restabilirea ordinii publice. În acest context, prefectul și-a exprimat acordul cu privire la o astfel de acțiune.

În jurul orei 22.00, jandarmii au efectuat o ultimă somație, fără nici un rezultat, din contră, acțiunile grupurilor violente au degenerat prin vandalizarea mobilierul stradal din zona Muzeului Naţional de Istorie Naturală „GRIGORE ANTIPA”, ale gardului împrejmuitor şi ale uşilor de acces în incintă. În jurul orelor 22.20, în zona respectivă, jandarmii au fost atacați cu obiecte contondente și sticle.

La ora 23.05, la solicitarea reprezentantului Direcției Generale de Poliție a Municipiului București aflat în punctul de comandă, jandarmii au acționat pentru scoaterea din mulțime a efectivelor de poliție din zona unui magazin din apropierea guvernului. Astfel, au fost direcționate în zonă două detașamente de jandarmi, pe timpul deplasării spre locul intervenției fiind agresați fizic doi dintre aceștia, un bărbat și o femeie, prin lovituri repetate, în mod violent, exercitate de către un grup de protestatari. Pe timpul agresiunii, unul dintre așa-zișii manifestanți pașnici a sustras un pistol Carpați și încărcătorul cu 6 cartușe, calibru 7,65 mm. Cei doi jandarmi agresați au fost internați de urgență la Spitalul Floreasca.

Intervenția în forță a jandarmilor a intervenit la ora 23.11, cu un singur scop: restabilirea ordinii publice în contextul apariției și persistenței acțiunilor grave de tulburare a ordinii publice. A fost necesar acest lucru, deoarece numărul persoanelor care se manifestau violent, dispersate printre manifestanții pașnici, era extrem de mare, iar caracterul pașnic și civilizat al manifestației fusese compromis. Mai mult, forțarea continuă a cordoanelor de ordine, exercitarea constantă de violențe care au pus în pericol iminent integritatea corporală și sănătatea forțelor de ordine și a celorlalți manifestanți prezenți în zonă, precum și existența indiciilor temeinice de săvârșire a unor fapte de natură penală, au cântărit extrem de mult în luarea deciziei de intervenție.

Contrar a ceea ce susțin unii sau alții, jandarmii au acționat gradual, fiind extrase când a fost posibil persoanele turbulente din mulțime. Zona unde s-a tulburat ordinea publică a fost izolată, fiind luate măsurile legale împotriva celor care au comis acte de violență, precum și pentru protecția participanților care se manifestau în mod pașnic și civilizat.

În sprijinul ipotezei că ceea ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august 2019 a fost o acțiune premeditată, dirijată de cineva din umbră cu un scop precis – căderea guvernului – stau și acțiunile violente împotriva intervențiilor echipajelor de pompieri solicitați să intervină pentru stingerea numeroaselor incendii puse intenționat în zona desfășurării mitingului. Astfel, autospecialele de intervenție a pompierilor au fost atacate cu pietre fiind puse în imposibilitate să intervină, astfel că a fost necesară protecția jandarmilor.

Ordinea publică fost restabilită la ora 01:15. La ora 02:14 s-a dat ordinul de regrupare a efectivelor, iar dispozitivul a fost redimensionat începând cu ora 02:22.

Calvarul nu s-a terminat

Calvarul jandarmilor participanți la evenimentele din acea zi de pomină a continuat și după evenimente, unii dintre ei fiind anchetați pentru a-și acuza proprii colegi și a demonstra teza ”gazării” și ”înecării în sânge” a manifestanților pașnici.

Situația persistă și în prezent, actuala conducere a Jandarmeriei este acuzată de ministrul de Interne, Marcel Vela (despre care gurile ”rele” din Caransebeș spun că înainte de lovitura de stat din Decembrie 1989 ar fi avut ceva relații nu tocmai ortodoxe cu Securitatea), că a tergiversat livrarea convorbirilor desecretizate legate de 10 august 2018 și a anunțat că va trece la demiteri. 

Doru Costin

1 COMENTARIU

  1. CARE ALTA DOVADA MAI VRETI , ca toate ” conducerile ” acestor institutii de fortza publica ale statului … SUNT POLITICE si cum se schimba cei de la ” ciolanul cu fasole „… sunt dati afara , schimbati ori ” mutati la tzantzari ” … cum era amenintzarea pe vremea ” mitraliatului „… !?
    I-au destituit… si in locul lor AU PUS PE ALTII … tot asa … , cee… avceti impresia ca altfel ?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here