Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, a inaugurat a doua oară depozitul ecologic de la Tărpiu. Nebun de putere și însetat de panglici a încercat să se dea încă o dată rotund și să prezinte depozitul ca fiind unul finalizat în totalitate. De fapt, acesta nu este complet operațional, iar lucrările la el trebuie continuate. Contractul este de cinci ori mai ieftin decât s-a estimate, respective 17,8 milioane de ron. Probabil doar în matematica lui Radu Moldovan a fost posibilă o astfel de estimare.

Radu Moldovan a concesionat de fapt colectarea deșeurilor din județul Bistrița-Năsăd pentru o perioadă de 20 de ani către firma Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor. Culmea este că Radu Moldovan a acordat un contract de 17,8 milioane de ron pe când oficialii CJ se așteptau să plătească 87.6 milioane de lei. Nu numai că miroase a dedicație de la o poștă, dar această licitație sfidează licitația cu un preț de aproape cinci ori mai mic decât cel așteptat. Adică cine a oferit acea estimare ori își bate joc de noi ori își bate joc de contractele de achiziție publică. Perioada contractului este una care iarăși sfidează orice bun simț: 20 de ani. Astfel, președintele CJ a acordat un contract pe o perioadă de cinci mandate de președinte de consiliu județean. Este probabil unul dintre cele mai îndelungate concesiuni semnate din România. Deși pe această perioadă nu se prea semnează contracte pentru a putea crea concurență în orice domeniu, Radu Moldovan distruge concurența de orice fel.

Proiect nefuncțional

 

Proiectul gropii ecologice de la Tărpiu este destinat selectării selective a deșeurilor, dar în majoritate satelor și chiar în municipiul Bistrița nu se face acest lucru. Astfel, aici a apărut prima portiță pentru compania Vitalia să primească o mărire a contarctului înaine ca această să îl înceapă. Până când bistrițenii se vor învăța să selecteze deșeurile va trece o perioadă îndelungată de timp și cel mai probabil aceștia nu vor reuși acesst lucru integral nici după 20 de ani, când va expira contractual.

 

Doar 2 firme acceptate

 

La licitația pentru marele pot pe 20 de ani au participat opt firme, dar doar două dintre ele au fost acceptate. Oricum, cea mai “favorită” firmă a fost declarată câștigătoare. Nici nu vrem să ne închipuim cu cât va fi contractul suplimentat pe 20 de ani, doar pentru a oferi acestei firme anumite beneficii. Doar portițe pentru a mări beneficiile unei firme.Culmea este că cifra de afaceri a societății Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor în 2011 a fost de doar 9,5 milioane de lei, profitul de 1,2 milioane de lei și datorii de 5,4 milioane de lei.

 

Cât veți plăti pentru firma decisă de Moldovan

 

“Durata contractului de concesiune este de 240 luni. Cuantumul redevenței pe an este de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puțin de 200.000 euro( echivalent a 892.600 lei , la cursul de 4,463 ron/euro). Tarif preluare deșeuri municipale în vederea depozitării Tarif 1: 42,82 lei/tona Tarif preluare deșeuri biodegradabile în vederea compostării Tarif 2: 0,10 lei/tona Tarif preluare deșeuri reciclabile colectate separat în vederea sortării Tarif 3: 0,10 lei/tona”, se arată în SEAP.

 

Doar 90% din gunoaie selectate
Conform caietului de sarcini, obiectivele proiectului sunt sa ridice numai 90% din gunoaiele din zona rurala. “Sa asigure un grad de acoperire a colectarii de 100% in zonele urbane, prin dotarea cu echipamente de colectare (pubele și containere), precum și construirea de centre de colectare. Sa asigure un grad de acoperire a colectarii de 90% in sate și aglomerarile din zonele rurale, prin dotarea cu echipamente de colectare (pubele și containere), precum și construirea de centre de colectare. Sa asigure conformitatea cu legislația UE privind depozitarea deșeurilor biodegradabile, prin construirea de stații de transfer și de compostare a deșeurilor, precum și prin implementarea unui sistem de colectare selectiva. Sa asigure conformitatea cu legislația UE privind colectarea deșeurilor din ambalaje, prin construirea de stații de transfer și de sortare a deșeurilor, precum și prin implementarea unui sistem de colectare selectiva. Realizarea unei depozitari a deșeurilor eficiența din punct de vedere ecologic prin construirea unui centru de management integrat al deșeurilor(depozit ecologic). Sa minimizeze impactul depozitelor urbane și rurale asupra mediului, prin inchiderea și reabilitarea depozitelor rurale și urbane existente in județul Bistrița-Nasaud”, conform caietului de sarcini. Caietul de sarcini are foarte puține informații și are doar 15 pagini.

 

“Delegarea prin Concesiune a Gestiunii Serviciului Public de Management si Operare al Deseurilor Tarpiu jud. Bistrita Nasaud Contractul va invlude urmatoarele activitati : Operarea si intretinere depozitului clasa b celula 1, Extinderea depozitului -construirea celulelor 2, 3 si 4; operarea si intretinerea depozitului clasa b -celulele 2,3 si4;Operarea si intretinere statiei de sortare; Operarea si intretinere statiei de compostare; Operarea si intretinere statiei de epurarea a levigatului; Operarea si intretinere tuturor instalatiilor de pe amplasamentul CMID Tarpiu;Inchiderea celulelor 1,2,3 si4; Monitorizare post inchidere a dep. ecologic Tarpiu si a dep urbane inchise definitiv (Bistrita, Sangeorz-Bai si Nasaud); Proiectarea si construirea instalatiei de colectare a gazului si operarea ei”, se arată pe SEAP.

Suntem curioși dacă urmașii urmașilor lui Radu Moldovan vor fi mândri de cum a încheiat cu “dedicație” acest contract pe 20 de ani.

 

Tiberiu Hrihorciuc

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.