Instituţiile statului abilitate să constate care este starea lacului de acumulare Colibiţa, din punct de vedere ecologic, spun că totul este în regulă: apa nu este poluată din cauza scurgerilor de ape uzate-fecaloid menajere!

Preşedintele CJ BN, Emil Radu Moldovan, care are în proprietate o cabană în zona respectivă, susţine că lucrurile nu stau tocmai aşa şi a solicitat constituirea unei echipe de control care să verifice şi să evalueze situaţia, nu doar din punct de vedere ecologic, dar şi din punct de vedere al plăţilor taxelor şi impozitelor din partea celor care desfăşoară activităţi comerciale în Colibiţa.

 

„Eu înţeleg că din punctul de vedere al instituţiilor totul este în regulă la Colibiţa. Deşi s-ar putea să greşesc, fiindcă nu sunt deţinătorul adevărului absolut, eu cred contrariul. Eu cred că în majoritate covârşitoare, lucrurile sunt în neregulă acolo. (…) Cunosc Colibiţa foarte bine. Mi-aş dori foarte mult să vă propunem împreună cu domnul prefect ca după sărbători să constituim o echipă de control şi să luăm casă de casă din Colibiţa şi să se vadă care este statutul acestora şi cum funcţionează lucrurile. Este inadmisibil, din punctul meu de vedere, ca cei care îşi desfăşoară activitatea comercială în Colibiţa, că sunt multe de acest gen acolo, să nu plătească niciun fel de taxe şi impozite.

Atunci când am montat la cabana proprietate personală fosa septică din fibră de sticlă realizată de o firmă autorizată, cei care au pus-o m-au întrebat unde să dea gaura. Că aşa erau obişnuiţi. Este o practică deja. Aş vrea să văd cum putem face o evaluare şi un control pentru că trebuie să fim conştienţi cu toţii că dacă nu avem grijă de mediu, nu avem grijă de viaţa noastră şi de viitor. Sigur, s-ar putea ca deversările care se fac să nu fie într-un stadiu care să pună în pericol calitatea apei, s-ar putea să nu reiasă foarte clar la analizele care se fac la apă. Mă ofer voluntar, am o barcă cu vâsle pe care nu am mai folosit-o de doi ani. Dar acum doi ani când m-am dus cu ea aşa mai pe margine, în zona unde este mai ferită şi unde este pădure se pot vedea urme de deversare direct în lac. Sigur, s-ar putea să greşesc, fiindcă în perioada în care nu am mai fost pe acolo, să le fi acoperit. Echipa de control trebuie să vadă dacă unităţile de cazare sunt autorizate, dacă plătesc taxe şi impozite la Primăria Bistriţa-Bârgăului, etc., pentru că toată lumea cere, dar de plătit nu vrea să plătească nimic. Este aberant ca o singură societate comercială să plătească pe doi sau trei ani cinci sute de lei. Ţinând cont cu ceea ce vrem să facem la Colibiţa, am o rugăminte la dumneavoastră să facem un efort să reaşezăm lucrurile pe un făgaş normal. O să ne facem o groază de «prieteni», şi eu şi domnul prefect. Cred că tot ceea ce înseamnă proprietatea statului, începând de la garda de siguranţă până la bornă, trebuie să rămână liberă, pentru că cine vrea să se plimbe pe marginea lacului să nu fie încurcat de gardurile proprietăţilor din zonă care intră 4 – 5 metri în apă”, a spus Emil Radu Moldovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.