Radu Bica ramane in arest, iar Aspazia e de negasit

Procesul fostului vicepresedinte al Consiliului Judetean a continuat la Tribunalul Cluj, fiind programata audierea mai multor martori. Dintre acestia, cea mai asteptata declaratie urma sa fie cea a Aspaziei Droniuc, insa si de aceasta data aceasta nu s-a prezentat. Odata cu fondul s-a judecat si cererea de eliberare sub control judiciar, care si de aceasta data a fost respinsa.

Al doilea termen al procesului fostului vicepresedinte al Consiliului Judetean(CJ) Cluj a avut loc joi, 2 februarie, la Tribunalul Cluj. Chiar daca a fost adus in fata instantei la o ora tarzie, dupa ce restul cauzelor comune sau ale DIICOT au fost examinate, majoritatea celor prezenti la proces au asteptat cu interes ca noii martori la dosar sa dea declaratii cu privire la cele intamplate. Dintre acestia, cea mai interesanta declaratie urma sa fie cea a Aspaziei Droniuc, denuntatorul atat al lui Radu Bica cat si a primarului Sorin Apostu, dar nici de aceasta data aceasta nu s-a prezentat.

In lipsa Aspaziei Droniuc, judecatorului Tribunalului Cluj a procedat la audierea celorlalti trei martori, si anume a avocatului Bogdan Aldea si a sotilor Cadar.

Bogdan Aldea a fost acuzat initial si el de dare de mita, doar ca ulterior statutul acestuia procesual sa fie transformat din coinculpat in martor. Aldea a declarat ca el este cel care i-a imprumutat Aspaziei Droniuc suma de 43.000 de lei, echivalentul a 10.000 de euro, pentru ca aceasta sa-i remita ulterior lui Radu Bica. Din spusele acestuia, Aspazia l-a contactat telefonic prin luna octombrie a anului trecut pentru imprumutul respectiv, cerand-i o suma de bani urgent, pentru a doua zi. "Prietena mea era in bucatarie si pregatea masa, sotul Aspaziei Droniuc era in hol, banii i-am dat in sufragerie" a continuat acesta. De asemenea, el a mai declarat ca nu auzise de numele fostului vicepresedinte al CJ Cluj pana la momentul imprumutului, atunci fiind momentul cand a aflat ca pentru el erau banii solicitati de Aspazia, din moment ce aceasta nu se referise la el niciodata telefonic.
Un alt aspect interesant semnalat de catre avocatul bucurestean este faptul ca cei 10.000 de euro imprumutati Aspaziei Droniuc reprezinta doar jumatate din suma pe care aceasta a primit-o cu titlu de imprumut, mai precis si prietena acestuia imprumutandu-i denuntatoarei inca 50.000 de lei cu o alta ocazie.

Alaturi de Bogdan Aldea, audiati la ultimul termen de judecata au fost si sotii Cadar, patronii firmei de transport Fany si prieteni apropiati ai lui Radu Bica. Acestia au fost intrebati de legatura pe care o aveau cu fostul vicepresedinte al CJ, precum si despre faptul ca acesta din urma avea cheia de la apartamentul lor, locatie in care a fost si retinut. De amintit este faptul ca cei doi soti isi petrecusera de mai multe ori concediul impreuna cu familia Bica, dovada a faptului ca erau in relatii apropiate. Cu privire la aceste concedii, procurorii i-au intrebat pe cei doi despre cine achita pretul acestora, insa ei au raspuns ca  "fiecare si-a platit concediul". Relatia dintre sotii Cadar si Radu Bica prezinta un interes particular pentru procurori, din moment ce tocmai in apartamentul lor situat pe strada Teodor Mihaly fusese retinut fostul viceprimar.  

A cerut eliberarea si din nou a fost refuzat

Cei doi avocati ai lui Radu Bica, si anume Anatol Panzaru si Tiberiu Ban, au cerut si de aceasta data eliberarea sub control judiciar, sustinand ca se impune revocarea masurii arestului preventiv si inlocuirea acestuia cu o masura mai putin restrictiva, si anume aceea a obligatiei de a nu parasi localitatea. In acest sens, cei doi juristi au prezentat declaratii ale prietenilor si colegilor lui Radu Bica, care-l caracterizau pe acesta si combateau idea conform careia lasarea lui in libertate ar periclitata in vreun fel bunul mers al procesului. Lipsa pericolului social in cazul lui Radu Bica a fost argumentat de catre cei doi avocati si prin prisma faptului ca acesta nu mai ocupa functia de conducere din Consiliul Judetean, dupa cum nu mai este nici membru al partidului PDL. "Acum este un simplu cetatean", a relatat Tiberiu Ban in acest sens.
In fata instantei, Radu Bica a amintit ca isi mentine declaratiile facut pana acum si ca in ipoteza in care va fi eliberat sub control judiciar, va participa la toate termenele de judecata care vor avea loc si nu va ingreuna in niciun fel derularea procesului. "Voi participa la toate sedintele si imi voi da tot concursul pentru buna desfasurare a procesului", a spus Bica. In plus, cei doi avocati au aratat faptul ca  starea de sanatate a acestuia s-a inrautatit in arest, el fiind internat in urma cu o saptamana la spitalul penitenciarului din Dej pentru a i se face investigatii cardiologice. 

Cu toate ca argumentele inaintate in sprijinul eliberarii lui Radu Bica sub control judiciar pareau pertinente, judecatorul Curtii de Apel Cluj a considerat ca masura arestului preventiv se mentine si ca Bica trebuie sa ramana dupa gratii. Cum la ultimul termen audierile au continuat pana seara tarziu, judecatorul Tribunalului Cluj a decis amanarea pronuntarii pana a doua zi, moment in care s-a decis faptul ca Radu Bica isi va petrece inca 29 de zile in arest, prezentand pericol social.
Nu este prima data cand fostul vicepresedinte al CJ cere sa fie judecat in stare de libertate. Atat in data de 22 noiembrie, cat si in data de 22 decembrie ale anului trecut, avocatii lui Radu Bica au cerut ca acestuia sa-i fie revocata masura arestului si inlocuita cu cea a parasirii localitatii, insa toate au fost de prisos. In toate cele trei cazuri, judecatorii au decis ca acesta prezinta pericol public si judecarea lui nu poate fi facuta decat in regim de detentie.

Motivarea din spatele refuzului de a-l elibera pe Bica

Solutie: In temeiul art. 300/2 C.p.pr. rap. la art. 160/b alin. 2 C.pr.pen. constata legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive luata fata de Bica Radu Vasile, respingand implicit cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv cu masura obligarii de a nu parasi localitatea. In baza art. 192 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de recurs in termen de 24 ore de la pronuntare cu reprezentantul Parchetului si de la comunicare cu inculpatul arestat. Pronuntata in sedinta publica din 22.12.2011, in lipsa inculpatului arestat. In temeiul art. 300/2 C.p.pr. rap. la art. 160/b alin. 2 C.pr.pen. constata legalitatea si temeinicia masurii arestarii preventive luata fata de Bica Radu Vasile, respingand implicit cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv cu masura obligarii de a nu parasi localitatea. In baza art. 192 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia. Cu drept de recurs in termen de 24 ore de la pronuntare cu reprezentantul Parchetului si de la comunicare cu inculpatul arestat. Pronuntata in sedinta publica din 22.12.2011, in lipsa inculpatului arestat.

Sabin Ripan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.