RAAPPS incarca tunul imobiliar
Pentru a scoate tara din criza, Guvernul s-a apucat sa vanda imobilele pe care le detine. a inceput la Bucuresti, dar conform unor surse toate sucursalele RAAPPS-ului din tara vor urma aceasta traiectorie “imobiliara”. Pentru moment, statul a anuntat ca vor fi scoase la vanzare locuintele demnitarilor, care sunt dedicate oamenilor politici. De asemenea, tot statul a scos la vanzare sediile UDMR si PDL din Bucuresti, afaceri dedicate partidelor. Pana acum, demnitarii romanii au platit zeci de lei lunar pentru palatele in care au stat in chirie.

Potrivit OUG 9/2008, chiriile pentru locuintele RA-APPS pentru apartamentele de pana la 60 de metri patrati chiria va fi de 2,5 euro/mp, pentru cele de 60-80 mp va fi de 3 euro/mp, pentru cele de 80-100 mp – de 3,5 euro/mp, iar pentru cele de peste 100 de mp, de 4 euro/mp.
Sediul UDMR din Bucuresti si cel al PDL Bucuresti vor fi trecute de Guvern in domeniul privat al statului, ceea ce permite vanzarea ulterioara, fara ca imobilele sa fie scoase la acest moment din administrarea RA-APPS, pentru cladirea PDL fiind scazuta si valoarea de piata prin modificari cadastrale. Pentru cladirea PDL din Aleea Modrogan, Guvernul va scoate din evidenta contabila jumatate din suprafata terenului aferent, respectiv aproximativ 1.000 metri patrati, si va reduce volumul suprafetei construite, invocand masuratorile cadastrale, releva ordonanta de urgenta privind vanzarea imobilelor RA-APPS.
Sediul PDL Bucuresti din Aleea Modrogan nr. 22, folosit si ca sediu de campanie al partidului la alegeri, dispune de un teren de 2.062 metri patrati si are o suprafata construita de 788 metri patrati, conform evidentelor contabile actuale. Suprafata terenului va fi redusa insa in acte la 1.076 metri patrati, iar suprafata construita va fi diminuata de asemenea, in acte, cu aproape 300 metri patrati.
Prin aceasta operatiune, valoarea de piata a imobilului scade, iar daca va dori sa cumpere, PDL va plati mai putin pentru achizitionarea cladirii la momentul vanzarii. In primavara anului trecut, sediul PDL Bucuresti, administrat pana la acea data de Ministerul Afacerilor Externe, a fost trecut din nou, dupa 17 ani, in administrarea RA-APPS. Reprezentantii Guvernului au sustinut ca transferul este impus de faptul ca Ministerul Afacerilor Externe nu are atributii in a administra astfel de cladiri, fara a preciza motivul pentru care, in aceste conditii, administratorul imobilului nu a fost schimbat timp de 17 ani. Secretarul general al PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, declara atunci ca formatiunea intentioneaza sa cumpere sediul organizatiei de Bucuresti din Aleea Modrogan nr. 22, intrucat este un sediu bun pentru campaniile electorale. Argumentul invocat in ordonanta Guvernului pentru reducerea la jumatate a suprafetei de teren aferent este ca, dupa trecerea imobilului de la MAE la RA-APPS, au fost efectuate masuratori cadastrale si s-au constatat diferente la "verificarea faptica a dimensiunilor incintei" din care rezulta ca suprafata totala a terenului este de 1.076 metri patrati, fata de 2.062 metri patrati, iar suprafata construita este de 514 metri patrati, fata de 788 metri patrati.
In documentul citat se arata ca rectificarea suprafetei de teren administrata de regie este necesara si pentru intocmirea corecta a Declaratiei de impozite si taxe, in conditiile in care taxele si impozitele pe teren sunt stabilite in functie de aceasta suprafata.

Imobilul portocaliu nu e de interes public

"Avand in vedere ca a fost preluat cu contract de inchiriere de Partidul Democrat Liberal, imobilul nu satisface interesul public", este argumentul invocat in ordonanta.
In aceste conditii, imobilul din Aleea Modrogan este inclus pe lista imobilelor trecute in domeniul privat al statului si administrate de RA-APPS, nu si in categoria spatiilor care vor fi scoase la vanzare in perioada imediata.
Aceeasi procedura este prevazuta si pentru sediul din Bucuresti al UDMR, de pe strada Alexandru Puskin nr. 5, care dispune de un teren in suprafata de 291,7 metri patrati.
"Pentru imobilul cu garaj si terenul aferent din strada Alexandru Puskin nr. 5 se propune trecerea in domeniul privat al statului, deoarece acest imobil a fost transferat in baza HG 39/1996 de la Consiliul Local al Municipiului Bucuresti si nu satisface interesul public. Trebuie avut in vedere ca acest imobil a fost preluat cu contract de inchiriere, iar in prezent este ocupat cu contract de inchiriere de catre Uniunea Democrata Maghiara din Romania", se arata in document. Potrivit sursei citate, cu acest imobil si terenul aferent va fi completata anexa 4 a HG 60/2005. Anexa respectiva include bunurile imobile aflate in domeniul privat al statului si administrate de RA-APPS. Conform legii, imobilele aflate in administrarea RA-APPS nu pot fi vandute decat dupa ce sunt trecute din domeniul public in domeniul privat al statului.

Funeriu, Geoana si Joita isi cumpara chiriile

De asemenea, pe lista imobilelor scoase la vanzare de RAAPPD au fost incluse si spatii folosite de mai multi ani de diferite fundatii si organizatii neguvernamentale, dar si apartamente ocupate inca de fosti demnitari ai regimului comunist, precum si hotelurile Triumf din Bucuresti si Mara din Sinaia, clubul Floreasca si peste 20 de vile din statiuni montane si de pe litoral. La aceste adrese locuiesc ministri precum Daniel Funeriu, Gheorghe Ialomitianu, fosti ministri precum Cseke Attila, europarlamentari precum Adrian Severin, fundatii precum "Renasterea" condusa de Mihaela Geoana, vicepresedintele AVAS Ionela Pop Bruchental, directorul general al Oficiului de Stat pentru Inventii si Marci, inspectorul general al Politiei Romane, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, procurorul general al DNA, presedintele Agentiei Domeniilor Statului, fostul procuror general al Romaniei Tanase Joita, fosti demnitari ai regimului comunist sau de dupa 1990, precum Serban Nicolae sau Stefan Andrei (ministru de Externe in perioada comunista).
Pe aceeasi lista se regasesc doua apartamente din str. Constantin Prezan nr.4, adresa la care au locuit, la un moment dat, in aceeasi perioada, Adrian Nastase, Traian Basescu si Nicolae Vacaroiu. La acea vreme, parterul era ocupat de Traian Basescu, etajul 1 de Adrian Nastase si etajul 2 de Nicolae Vacaroiu. Ulterior, Nastase si Basescu s-au mutat.
Pe lista au fost incluse si imobilul cu garajul aferent din strada Starostescu nr. 3, ocupat de presedintele Senatului, Mircea Geoana, dar si imobilul din strada Campineanu 3A in care functioneaza si firma fiicei secretarului general al Guvernului, Daniela Andreescu.
Simultan, alte bunuri au fost scoase din baza de protocol a statului si pregatite pentru vanzare, printre care active ale complexului Scrovistea, mai multe vile din comuna Snagov, inclusiv Casa Taraneasca, centrul de conferinte club-bazin din Neptun, complexul Doina din Neptun, birourile din centrul Capitalei inchiriate Asociatiei 21 Decembrie.
Acestora li se adauga si alte bunuri imobiliare, precum terenul in suprafata de peste 3.000 metri patrati aferent hotelului Robinson din Predeal, complexul balnear Bradul din Covasna, minihotelul Covasna din localitate, Cabana Vanatoreasca cu terenul aferent de 1.600 metri patrati din Sinaia, vila Belvedere din Baile Herculane, complexul Cindrelul din Paltinis, complexul Dunarea impreuna cu hotelul Dacia din Neptun-Olimp, restaurantul Ambasador din Neptun, hotelul Victoria din Cluj-Napoca, complexul agroindustrial Apahida, hotelul Gloria din Suceava, pensiunea Palace din Slanic-Moldova, casa de oaspeti Bradet din Suceava, precum si mai multe vile din Predeal, Neptun, Mamaia, Eforie Nord.

Unde sa suni si sa fugi

Pe lista locuintelor demnitarilor in Bucuresti se regasesc 25 apartamente de pe bulevardul Iancu de Hunedoara nr. 66, 7 apartamente de pe Soseaua Kiseleff nr. 24, 6 apartamente de pe Calea Dorobanti nr. 85-87, 139 apartamente de pe strada Mihai Eminescu nr.44-48, nr. 50-54, nr. 82-88, nr. 102-104 si nr.124, 19 apartamente de pe bulevardul Mircea Voda nr. 47, 35 apartamente de pe bulevardul Nicolae Balcescu nr. 26, 14 apartamente de pe strada Icoanei, 22 apartamente de pe strada Magheru nr. 24, 38 apartamente de pe strada Ion Mihalache nr. 125, 31 apartamente de pe strada Polona nr. 3-5 si nr. 35, 31 apartamente de pe strada Nicolae Racota nr. 12-14 si nr. 16-18, 16 apartamente de pe bulevardul Unirii nr.68, precum si alte imobile din strada Crangului.

Cuibul SRI-istilor

In Cluj Napoca, RAAPPS Cluj administreaza hotelul Victoria, unde, conform unor informatii, prefera sa isi serveasca cafeluta ofiterii SRI Cluj. In momentul de fata, sucursala clujeana este condusa de Felicia Marchis, insa pana la numirea ei in functie, RAAPPS Cluj a fost condus de liberalul Liviu Miclaus, care a dorit sa scoata la vanzare hotelul. La data respectiva la licitatie s-au inscris mai multe societati printre care Ion Tiriac sau Ilie Carabulea care ar fi fost interesati sa plateasca peste 10 milioane de euro pentru acest spatiu din centrul Clujului. Insa, de la Bucuresti a venit ordin de anulare a licitatiei, astfel ca Victoria a ramas tot la dispozitia RAAPPS Cluj. De asemenea, regia clujeana a mai avut un apartament in Gheorgheni, apartament pe care l-a vandut in 2007 cu 80.000 de euro.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.