RAAL e prima companie din Bistrița-Năsăud, care pregătește propriul centru medical pentru angajați. Compania vrea trei clădiri, cea mai mare având 6 etaje la care se adaugă încă unul retras, lângă fabrica de oțet. Pentru asta, în primăvara acestui an a cerut derogare de la PUG printr-un PUZ.

RAAL a pus la bătaie mai bine de 4.500 de metri pătrați pentru a amenaja un centru medical compus din trei clădiri, pe strada Libertății. Potrivit Planului Urbanistic Zonal, în zonă ar putea ridica doar clădiri de tip hală cu un regim de înălțime: parter + două etaje.

Cum producătorul vrea 3 clădiri, cea mai mare având 6 etaje la care se adaugă și subsol și un etaj retras, RAAL a cerut „derogare” de la Planul Urbanistic General, printr-un Plan Urbanistic Zonal:

„Conform PUG al municipiului Bistrița aprobat prin HCL 136/2013 prelungit prin HCL 2018 terenul studiat este situat în intravilanul municipiului Bistrița în cazul subzonei A1 – subzone activităților industriale – regim de construire discontinuu în clădiri de tip hală cu regim de înălțime P, P+2E”, se arată în documentația PUZ-ului, făcut public pe site-ul Primăriei Bistrița.

Terenul la care se face referire este situat pe strada Libertății, la numărul 52,  lângă Fabrica de Oțet și este ocupat deja de două construcții, una cu un etaj și alta doar cu nivel parter.

„Arealul cuprins între strada Strâmba și zona pasarelei CF care duce către Viișoara, a suferit de-a lungul timpului multiple modificări la nivel funcțional, astfel că singura zonă rămasă în stadiul de a putea fi încadrată în subzona A1 este zona din imediata vecinătate a amplasamentului studiat și anume actuala fabrică de oțet, Acetica SA. În ceea ce privește restul imobilelor, acestea s-au modificat funcțiunile în zone de instituții și servicii de interes general și zone mixte. Noua funcțiune propusă nu se poate corela cu caracteristicile și reglementările subzonei în care este încadrat imobilul în momentul de față. Starea clădirilor existente este una precară, iar aceasta nu corespunde cu cerințele actuale. Nu există reglementări urbanistice privind subzone propusă de instituții și servicii de interes general. Curtea și terenul adiacent au o stare precară”, se mai arată în documentația producătorului, pregătită încă de la mijlocul anului 2021, însă  „valorificată” abia anul acesta.

RAAL vrea 3 clădiri cu 4, 5 și 6 etaje și cu etaje retrase

Clădirile propuse vor păstra amprenta celor două clădiri deja existente pe teren, aliniamentul atât față de Bulevardul Libertății, cât și față de laturile parcelei. La acestea se mai adaugă o clădire, care le va uni pe cele două. Centrul medical se va realiza în incinta împrejmuită, unde va fi amenajată și o parcare pentru angajați și vizitatori.

Obiectivul se va realiza în incinta împrejmuită și amenajată. Staționarea autovehiculelor se va realiza, în parcarea din incintă. Dacă se aprobă modificarea încadrării subzonelor adiacente din A1 (subzonă industrial și de producție) în M1 (subzonă mixtă) sau IS1 ( subzonă de instituții și servicii), RAAL va putea ridica 6 etaje plus unul retras și nu doar o hală cu maxim 2 etaje.

De asemenea, va da drumul zonelor de locuire, comerciale și de amplasare și echipare cu anumite zone de servicii, în cazul acesta medical. Una dintre clădirile propuse va avea subsol, parter, patru etaje și etaj retras. Cea de-a doua va avea subsol, parter, 5 etaje și unul retras, iar cea de-a treia clădire subsol, parter, 6 etaje și unul retras.

Investitorul se angajează să amenajeze spațiu verde pe minim 30% din teren. Accesul pietonal ar urma să se facă din Strada Libertății, la fel și drumul de acces pentru autoturisme. Acoperișurile clădirilor vor fi de tip terasă.

„În această zonă potențialul dezvoltării unei zone de instituții și servicii de interes general, în concordanță cu necesitățile actuale ale pieței, cu legislația în vigoare și cu tendințele de dezvoltare urbană ale orașului este crescut. De asemenea, în creștere va fi și forța de muncă necesară construirii clădirii și amenajării terenului. Soluția propusă nu afectează trăsăturile specifice ale zonei urbane și va duce la îmbunătățirea valorii fondului construit. Având în vedere cele prezentate, considerăm ca prin rezolvarea coroborată a problemelor urbanistice și a problemelor legate de mediu, funcțiunile propuse, se integrează perfect în zonă și că investiția care se dorește este oportună dezvoltării zonei”, explică RAAL în documentații.

RAAL cere și derogare de la înălțime… din rațiuni de aparate medicale

Potrivit subzonei pe care o dorește RAAL, parcela pe care se construiește trebuie să aibă un front la stradă mai mare sau egal cu 12 metri și o suprafață minima de 500 de metri. Alinierea clădirilor este obligatorie. RAAL mai cere și derogare de la înălțime:

„Fiind un caz mai aparte și anume un program de arhitectură din domeniul sănătății, necesitând anumite zone (săli de operații/zone unde aparatele de tratament și conductele pentru gaze medicale și sisteme HVAC sunt pozate pe plafon/etc) unde înălțimea unui nivel trebuie să fie mai mare decât cea normată (maxim 3 metri) se va acorda o derogare de 20-25% cu privire la regimul de înălțime maxim normat”, mai precizează în documentație.

Reglementările îi interzic dispunerea aeriană a cablurilor de orice fel (electrice, telefonice, CATV) și obligă investitorul să dispună de o platformă sau un spațiu interior parcelei destinat colectării deșeurilor menajere.

Producătorul RAAL, primul din județ care-și face centru medical

RAAL deja ofertă servicii medicale proprii angajaților săi, printr-un cabinet medical. De altfel, este prima companie din județ care își face propriul centru medical. A început prin două cabinete medicale, unul în Prundu Bârgăului și altul în Bistrița.

Oferă servicii de medicină internă, cardiologie, urologie, gastroenterologie, endocrinologie și ecografii. Se asemenea, oferă servicii de medicina muncii și psihologia muncii.

Printre medicii cu care colaborează RAAL Medical se numără urologul Couți Răzvan, care este medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență, dar care colaborează și cu alte clinici, cum e Sanovil sau Policlinica MedTotal. Pentru fiecare specializare, RAAL Medical are cel puțin doi medici, iar la Cardiologie are 4 specialiști.

Cabinetul din Bistrița funcționează pe strada Industriei nr. 7, chiar în cadrul RAAL, zilnic, între orele 8:00 și 18:00, pe bază de programări. 10% din acțiunile RAAL Medical sunt deținute de unul dintre medicii care consultă și în prezent la cabinetele producătorului: Claudia Jude, medic specialist medicină internă.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.