PSD va propune Guvernului Ciucă să suspende temporar importurile de cereale și produse alimentare din Ucraina, în scopul protejării fermierilor români. De asemenea, social-democrații consideră că România ar trebui să sprijine Ucraina prin facilitarea tranzitului acestor produse către alte țări. PSD va cere Coaliției de guvernare adoptarea unei decizii politice care să solicite Guvernului României emiterea în regim de urgență a unui act normativ în acest sens, similar cu alte state care au graniță comună cu Ucraina, conform unui comunicat de presă emis marți.

Potrivit social-democraților, o astfel de măsură este necesară pentru protejarea fermierilor români, „în contextul în care compensările primite din partea Comisiei Europene nu pot acoperi valoarea totală a daunelor suferite de aceștia”. „PSD susține ca statele din Estul Europei care au fost afectate de exporturile din Ucraina să poarte o negociere comună cu reprezentanții Comisiei Europene și cu partea ucraineană, astfel încât măsurile de sprijin destinate agriculturii Ucrainei să nu afecteze interesele fermierilor din statele învecinate. În același timp, PSD consideră că România trebuie să sprijine în continuare Ucraina prin facilitarea tranzitului de produse agro-alimentare din această țară, către alte state din Uniunea Europeană sau către rutele comerciale de la Marea Neagră”, potrivit sursei citate.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la Digi24 că în problema crizei cerelalelor din Ucraina trebuie căutate soluții juridice și că deciziile care se vor lua nu trebuie să prejudicieze juridic țara prin măsuri de infringement care pot costa. Potrivit acestuia, Comisia Europeană deja critică și spune că e inadmisibilă o poziție unilaterală. „Să vedem lucrurile așa cum sunt, să nu ne deplasăm în zona aceasta extrem de critică și extrem de periculoasă în care sunt alții”, a subliniat el, adăugând că deciziile trebuie să fie legale, „nu motivate de dorința de a avea capital electoral conjunctural.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.