Organizare și respectarea ierarhiei, astea par să fie cuvintele care descriu cel mai bine comportamentul filialei județene și locale a Partidului Social-Democrat. Deja de mai bine de un an, partidul a început să lucreze la credibilitate, mizând pe oameni. Mișcarea este una deșteaptă: aduc în partid persoane respectate în comunitate, mizând pe foști șefi de poliție, avocați și chiar medici.

Fără nicio urmă de exagerare, 2024 se anunță un an crucial pentru viitorul României. Asta pentru că, pentru prima dată în istorie, într-un singur an, vor avea loc alegeri parlamentare, europarlamentare, locale și prezidențiale. Așadar, românii vor alege anul viitor politicienii care îi vor reprezenta în Parlamentul European, parlamentarii, dar și președintele și primarii și președinții Consiliilor Județene.

Singura certitudine la acest moment este faptul că alegerile europarlamentare urmează să aibă loc în luna mai a anului viitor. În ceea ce privește celelalte alegeri, autoritățile centrale iau în calcul inclusiv posibilitatea de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare. Astfel, românii vor vota în aceeași zi componența Parlamentului, dar și primarii și consilierii locali.

Analiștii politici spun că această variantă a comasării alegerilor nu ar face altceva decât să reducă costurile cu organizarea alegerilor, dar și să avantajeze partidele mari, precum Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Cele două partide au cei mai mulți primari, care cu un șut își fac și lor campanie și le fac și colegilor care vizează Parlamentul.

Asistent universitar de la o universitate din SUA, primul cooptat

Deși prea puțini candidați au fost vehiculați, atât la nivel național, cât și local, cert este faptul că pregătirile pentru 2024 au început încă de anul trecut. Partidul Social-Democrat merge și în 2024 cu același comportament care l-a ajutat și la alegerile trecute: organizare maximă și respectarea ierarhiei, „caracteristici” care par să lipsească de la oponenții de la Partidul Național Liberal.

Cum s-a comportat Partidul Social-Democrat la nivel local? Ei bine, social-democrații merg pe o strategie care chiar ar putea să funcționeze: se asociază cu personaje respectate în comunitate, intenția fiind aceea de a-și crește credibilitatea.

În 2021, organizația locală a Partidului Social-Democrat anunța că printre membrii săi se numără și un asistent universitar de la o prestigioasă universitate din SUA. Este vorba despre Raul Gălan, care în 2019 se întorcea acasă la Bistrița și primea și titlul de cetățean de onoare al județului Bistrița-Năsăud.

Acesta a continuat să predea, online, la Universitatea Michigan, în timp ce se stabilise la Bistrița, alături de soția sa, o americancă, și fiica lor.

„Eu sunt de stânga și mă mândresc cu lucrul acesta. Cred că a fi de stânga nu e o alegere economică, ci este o alegere morală. (…) România nu își permite să fie de Dreapta. Noi, ca țară, nu ne mai permitem să pierdem tineri, să abandonăm milioane de oameni din țara asta!”, spunea Raul Gălan în 2021. 

PSD a „suflat” PMP-ului un consilier local

PSD a continuat să coopteze noi membrii și a ajuns chiar să ia PMP-ului singurii consilieri din Consiliul Local al municipiului Bistrița. În toamna anului trecut, consilierul local și avocatul Ștefania Stere anunța că demisionează din Consiliul Local al municipiului Bistrița și renunță la partidul pe listele căruia a fost aleasă: PMP.

„Mi-am dat demisia din Consiliul Local al municipiului Bistrița, deoarece vreau să transform nevoile oamenilor, în realitate, din altă postură. Mulțumesc echipei PMP Bistrița-Năsăud care a avut încredere în mine și m-a promovat în administrația publică locală. Sunt onorată că am reușit să îi reprezint cu cinste pe bistrițeni în Consiliul Local, mai mult de doi ani și rămân devotată intereselor acestora. Vă anunț că mă alătur unei echipe puternice și determinate, oameni noi, profesioniști și puși pe treabă, PSD Bistrița. Pornesc pe un nou drum, într-o echipă puternică, pentru că mă interesează proiecte realizate, nu doar scrise pe hârtie”, spunea Ștefania Stere, într-o postare pe o rețea de socializare.

Tot în toamna anului trecut, PSD anunța că noi oameni s-au alăturat echipei. Andrei Kozuk, prezentat „cel mai tânăr director de fabrică de după 1989” se alătura echipei PSD Bistrița.

De asemenea, printre cei prezentați se număra chirurgul estetician Mihaela Albu, asta după ce medicul chirurg Radu Elisei a intrat în Consiliul Local al municipiului Bistrița pe listele PSD. Se pare că în PSD Bistrița-Năsăud s-a înscris inclusiv Tiberiu Tudor, actualul șef al Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.

Fostul șef de la Rutieră defilează cu PSD

Și fostul șef al Poliției Rutiere, Ciprian Buta  s-a alăturat echipei PSD, fiind prezentat chiar anul acesta. Gurile rele spun că acesta ar viza o funcție publică la alegerile de anul viitor.

„Să formezi o echipă este doar începutul, să rămâi împreună este progresul, să lucrezi împreună este succesul! Creștem și ne pregătim împreună!”, a postat Ciprian Buta pe o rețea de socializare lângă o fotografie în care apare alături de liderii PSD.

De aproape un an, fostul șef al Poliției Rutiere, Ciprian Buta a renunțat la uniformă și la job-ul din Inspectoratul de Poliție Județean. A părăsit instituția prin pensionare, după ce a condus Serviciul Poliție Rutieră din noiembrie 2017 și până în mai 2022. Anterior, din 2011 și până în 2014 a fost numărul 2 din Inspectoratul de Poliție Județean, fiind adjunct al șefului IPJ.

A demisionat din funcția respectivă în urma scandalului în care alți trei capi din poliția județeană, în frunte cu șeful Ioan Ovidiu Mureșan au fost arestați de DNA și ulterior trimiși în judecată pentru corupție și condamnați. Deși Ciprian Buta nu a fost pus sub acuzat în scandal, a preferat să se retragă din funcție pe un post de execuție, până în 2017, când a fost numit la conducerea Poliției Rutiere Județene.

Se pare că în decizia de pensionare a cântărit destul de mult neînțelegerile avute cu comandantul Mihai Ovidiu Lupșa. Ciprian Buta a ajuns chiar să se judece cu Inspectoratul Județean de Poliție după ce a primit două sancțiuni disciplinare, pe care le-a contestat în instanță.

În cazul uneia dintre mustrări, care s-a lăsat cu diminuarea salariului cu 15% pe o perioadă de 3 luni, Ciprian Buta a avut câștig de cauză. La începutul anului trecut, cu câteva luni înainte de pensionare, Tribunalul Bistrița-Năsăud a transformat diminuarea salariului cu o „mustrare scrisă”.

Odată ce a părăsit Inspectoratul de Poliție Județean, Ciprian Buta s-a reprofilat și s-a apucat de imobiliare. Acesta s-a angajat la Betlar Construct, un dezvoltator imobiliar care are mai multe proiecte în mai multe zone din Bistrița.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.