Secretarul Genaral al partidului Social Democrat, Titus Corlatean considera motiunea de cenzura picata în Parlament drept un semi-succes.? În opinia sa, toti membri PSD trebuie sa respecte hotarârile luate la nivelul partidului, indiferent de vârsta sau vechime în partid.? Regionalizarea propusa de UDMR nu este pe placul lui Corlatean ea fiind pe criterii etnice.

Reporter: Cum a suportat PSD esecul motiunii de cenzura?

Titus Corlatean: Motiunea de fapt a fost un semi-succes pentru ca ne-am atins unul dintre cele doua obiective fixate. Chiar daca nu a întrunit toate voturile necesare pentru a trece, a fost motiunea cu cel mai mare numar de voturi din ultimii 17 ani si a fost cea mai aproape sa darâme, absolut justificat, un guvern. Aceasta motiune ne-a ajutat, chiar daca scorul nu a fost suficient, sa ne pozitionam  clar ca un partid de opozitie. Ne permite sa oferim alternativa noastra social democrata în raport cu ce a facut guvernarea de dreapta în ultimii trei ani. Avem suficiente motive sa atacam marile dezechilibre sociale si adâncirea saraciei în România guvernata de dreapta. Milioane de români din aceasta tara traiesc chiar mai prost decât acum patru ani.

Rep.: Motiunea a mai scos la iveala si conflictele din interiorul PSD. Cum comentati?

T.C.: La noi, spre deosebire de celelalte partide politice din România, începând cu PD, PNL si altele, e-xista o cultura democratica, o dezbatere reala care are un continut democratic si sincer si eu vreau sa schimb acea idee a unitatii de monolit a perioadei comuniste. Este firesc sa existe astfel de lucruri în partid, sa existe chiar si rivalitati. Aici mai avem de lucru pentru ca ar trebui ca o decizie, odata luata la nivelul partidului, sa fie respectata de toti, si de cei cu mai mare vechime în partid si de cei mai tineri. Lucrurile astea vin dupa ce va trece timpul. PSD-ul, dupa reuniunea Comitetului Executiv de la Brasov de acum câteva saptamâni, a luat o decizie privind prioritatile reale ale societatii românesti si ale partidului în perioada urmatoare,
respectiv dezbaterea pe buget si campania pentru Parlamentul European.

Rep.: Cum vede PSD propunerea UDMR în ceea ce priveste regionalizarea României?

T.C.: PSD priveste acest lucru din perspectiva europeana si româneasca în acelasi timp. Regionalizarea, în sensul descentralizarii si pe principii administrative si pe cele ale absorbtiei fondurilor europene, repre-zinta o necesitate si o realitate. Totusi nu trebuie denaturat spiritul regionalizarii pentru ca ceea ce functioneaza în UE trebuie sa mearga si la noi. Iar aici nu poate fi vorba în niciun caz, nici potrivit Constitutiei române si nici din perspectiva normelor e-uropene, de o regionalizare pe principii etnice. Acest lucru nu este acceptat de nimeni si nu se va întâmpla. Însa o dezvoltare regionala pe principii europene, cu fonduri europene care stau la dispozitia României, va fi necesara în viitorul apropiat. Este de dorit ca procesul de integrare în societate a concetatenilor nostri care apartin altor etnii sa avanseze pentru ca tinerii din România trebuie sa-si gaseasca o sansa inclusiv prin educatia în limba româna, în cadrul societatii românesti, nu prin separare ci prin integrare.

Rep.: Cum comentati intentia sindicatelor de a face o greva ge-nerala pentru a obtine un salariu minim pe economie de 880 lei?

T.C.: Sindicatele spun acelasi lucru ca si noi. PSD a spus de mai multa vreme ca salariul minim garantat la nivelul tarii trebuie corelat cu cosul minim de consum de 640 lei. Ideea e ca trebuie asigurat prin lege un prag de minima decenta pentru fiecare cetatean român, sub care sa nu se mai coboare niciodata. Este un proiect similar cu proiectul pentru care se lupta colegii nostri social-democrati europeni. Avem o actiune comuna cu sindicatele si este bine ca ele militeaza pentru un proiect extrem de necesar.

Rep.: Cum vede PSD presiunile presedintelui Traian Basescu în ceea ce priveste votul uninominal?

T.C.: Partidul nostru este interesat de votul uninominal pentru ca reprezentantii nostri vor avea de câstigat datorita imaginii si experientei de care au dat dovada. Daca se va ajunge la un referendum pentru introducerea acestui sistem electoral, PSD îl va sustine cu toate ca acesta va îngropa politic minoritatile nationale.

Ionel Albu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.