Mircea Romocea, primarul Năsăudului, îşi face campanie electorală în toată regula, ascunzându-se în spatele unei hotărâri de guvern din 2004.

Deşi acest lucru ar fi trebuit să îl facă doar în luna ianuarie, aşa cum prevede legea, Romocea a început să distribuie concetăţenilor pe care îi păstoreşte peste 1.800 de pliante abia luna aceasta.

La început de an, cam pe la jumătatea lunii ianuarie, primarul Mircea Romocea ieşea public cu un pomelnic de proiecte, vreo 40 la număr, pe care, spunea el, intenţionează să le realizeze anul acesta.

După nici două luni de atunci, lista cu proiecte s-a cam înjumătăţit, astfel că au rămas doar 24. În numărul trecut al Gazetei De Bistriţa, am prezentat primele 9 puncte care figurează pe agenda primarului de Năsăud, Mircea Romocea, pe post de promisiuni electorale pentru năsăudeni.

 

Regenerare urbană în cartierul de blocuri! Cu sau fără magazii?

Cel de-al 10-lea punct se referă la regenerarea urbană a zonei cartierului de blocuri, zonă în care se află cea mai mare concentraţie a locuitorilor oraşului Năsăud.

Lăsat în plata Domnului de ani de zile, cartierul de blocuri seamănă mai mult cu un ghetou decât cu o zonă civilizată a unui oraş din secolul XXI. Un punct sensibil din această zonă sunt garajele folosite majoritatea pe post de magazii, care de ani buni au împânzit şi au urâţit locul. Nici vechea administraţie, dar nici actuala în frunte cu Mircea Romocea nu a avut curaj să ia taurul de coarne în a lua o decizie în privinţa barăcilor dintre blocuri. Pe de altă parte este adevărat că locuitorii din zonă folosesc respectivele construcţii pentru a-şi depozita lemnele necesare pentru încălzire peste iarnă, deşi au alternativa utilizării gazului. Însă, motivul care stă la baza acestei opţiuni este unul pur financiar. Prin urmare, o regenerare urbană reală în cartierul de blocuri nu va putea avea loc fără a desfiinţa respectivele magazii pentru a degaja zona. Abia apoi vor putea fi realizate parcări, zone verzi, locuri de joacă şi recreere şi amenajări de alei. Dar deocamdată, administraţia locală nu are măcar întocmită o documentaţie în acest sens, ca să nu mai vorbim de faptul că e nevoie de mare curaj, având în vedere că peste două luni sunt alegerile locale.

Referitor la aceeaşi zonă, trebuie să amintim în schimb două mici lucrări, ca întindere, nu ca preţ, una efectuată în toamna anului trecut, alta în derulare.

Este vorba despre lucrările de reparaţii la aleea pietonală din vecinătatea magazinului Blacteea, la intersecţia cu Bulevardul Grănicerilor, lucrare realizată în toamna anului trecut. Contractul pentru lucrările respective, în valoare de 43,552 lei, fără TVA, a fost atribuit direct societăţii Emi Confortmax SRL, firmă care aparţine lui Emil Cotu. Acelaşi Emil Cotu, prin SC Emi&Nico SRL a fost unul din favorizaţii la banii publici ai Năsăudului, în special în timpul fostei administraţii locale.

O altă lucrare, încă în derulare, are ca obiectiv reabilitarea unui loc de joacă de pe str. Iacob Mureşianu din cartierul de blocuri şi va scoate de la bugetul local 135.000 lei.

Contractul a fost atribuit direct la finele lunii decembrie unei firme din Dej, SC Euro New Garden SRL.

Un alt punct pe agenda primarului Mircea Romocea se referă la continuarea modernizării centrului oraşului şi realizarea de noi parcări. Proiectul este unul în derulare, iar anul acesta au fost alocaţi 268.000 de lei de la bugetul local. Per total, lucrarea are o valoare de 931.000 lei (9,31 miliarde lei vechi), din care în 2015 au fost cheltuiţi pentru lucrările efectuate 431.000 lei. De fapt, anul acesta iniţial au fost programaţi mai mulţi bani pentru acest proiect, peste 500.000 lei, însă suma de 250.000 lei a fost redirecţionată odată cu adoptarea bugetului local pentru plata documentaţiei Complexului de agrement de pe malul râului Someş.

 

Catedrala are probleme la infrastructură

Primarul Mircea Romocea a ochit şi un parteneriat privind restaurarea catedralei din centrul Năsăudului, „Sf. Nicolae”. Potrivit informaţiilor noastre, cea mai mare biserică a Năsăudului are probleme destul de mari de infrastructură, motiv pentru care este nevoie de consolidări. Proiectul este unul destul de anevoios având în vedere resursele financiare ale oraşului.

 

Legea e lege, trebuie aplicată cu sau fără voia primarului

Alte două puncte de pe agenda cu promisiuni sunt sprijinirea cultelor religioase şi a ONG-urilor de pe raza oraşului, precum şi a activităţilor sportive. Acest sprijin este realizat an de an de către administraţiile locale, în baza Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice pentru activităţi nonprofit de interes local.

Acordarea de tichete sociale destinate achiziţionării de medicamente pentru pensionari este un alt „proiect” pe care şi-l propune primarul Romocea pentru 2016. Acesta însă vizează circa 590 de pensionari năsăudeni care au pensii de până la 500 lei. În acest sens a fosta adoptată o hotărâre de consiliu local în toamna anului trecut.

Tot pe linie socială, primarul vorbeşte şi despre acordarea de stimulente educaţionale sub formă de tichete sociale pentru copiii preşcolari proveniţi din familii defavorizate. Această facilitate este prevăzută de Legea 248/2015 şi Hotărârea de Guvern 15/2016 (prin care s-au stabilit normele metodologice de aplicare a legii). În acest punct, trebuie menţionat că familiile sărace care au copii preşcolari trebuie să depună actele pentru a beneficia de respectivele tichete până pe data de 30 aprilie.

 

Brand local cu străzi varză?

Crearea unui brand local turistic şi cultural este un proiect care nu ajută foarte mult nici oraşul nici pe locuitorii acestuia, în condiţiile în care avem o situaţie de genul „afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. Despre ce brand local s-ar putea vorbi când străzile din oraş sunt în procent foarte mare nemodernizate, iar oraşul suferă la capitolul aspect?

 

Fântână arteziană în locul celei pe care a vrut să o demoleze

Realizarea unei fântâni arteziene în centrul oraşului prin Gal Ţara Năsăudului este o altă promisiune de pe agenda lui Mircea Romocea. De fapt este vorba despre un fel de reabilitare, potrivit surselor noastre a actualei fântâni din parcul central, pe care edilul năsăudean a vrut-o demolată în vara anului trecut. A fost oprit doar de protestele năsăudenilor care au reacţionat masiv mai ales în mediul online. În schimb, primarul se face că nu vede monumentul răsărit ilegal chiar lângă fântâna arteziană ţi care strică total aspectul parcului.

 

Supraveghează gunoaiele!

Edilul năsăudean face precizări şi cu privire la instalarea unui sistem video pe raza oraşului. Culmea este că sistemul nu a fost gândit, aşa cum este normal, pentru siguranţa cetăţenilor, ci pentru a supraveghea platformele cu containere semi-îngropate pentru deşeuri. „Proiectul ” va scoate de la bugetul local circa 50.000 lei.

 

Necesar! Pe când documentaţia?

Anul acesta se doreşte iniţierea proiectului de anvelopare termică a blocurilor de pe raza oraşului. Un proiect care ar ajuta mult locatarii blocurilor, însă în acest moment vorbim doar despre o intenţie. Până la întocmirea documentaţiei va mai trece ceva vreme, ca să nu mai vorbim de lucrările propriu-zise, probabil acestea fiind posibile în cel mai fericit caz în circa doi-trei ani.

 

Era obligatoriu

Un alt punct de pe lista cu promisiuni face referire la reabilitarea unei zone calamitate din cartierul Liviu Rebreanu, în urma unor ploi torenţiale căzute în toamna anului trecut – Vârful Uliţei. În acest sens a fost alocată suma de 535.000 lei de la bugetul local adoptat în luna ianuarie.

 

Bani gârlă pentru piatră spartă

Primarul mai vorbeşte şi despre continuarea iluminatului public nocturn cu lămpi LED, care deocamdată există doar în centrul oraşului, dar şi despre „reparaţii – împietruire str. Avram Iancu”.

Despre acest ultim obiectiv sunt multe de spus în condiţiile în care strada respectivă a fost scăpată din vedere de la revoluţie încoace de administraţia locală. Fiindcă alegerile locale bat la uşă, iar locuitorii de pe respectiva stradă sunt mai mult decât nemulţumiţi în condiţiile în care accesul cu maşina este aproape imposibil, iar reabilitarea străzii este imposibilă în acest moment în condiţiile în care Aquabis nu a finalizat încă lucrările de canalizare în zonă, Romocea s-a gândit la o soluţie de avarie. Una care însă înghite o căruţă de bani de la buget – aproape 74.000 lei (740 milioane lei vechi), doar pentru a fi aşternută piatră spartă. Contractul a fost atribuit SC Iones Sacis SRL – firma amicului primarului Romocea, Ionel Horj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.