Primarul de Năsăud, Mircea Romocea, are o listă foarte lungă de proiecte planificate să le ducă la îndeplinire în 2016. Numărul acestora este de-a dreptul impresionant dacă ţinem cont de intervalul scurt de timp, 12 luni. Nu mai puţin de 40 de obiective şi-a propus Mircea Romocea să le atingă anul acesta, mai multe decât ceea ce a făcut în trei ani de mandat. Bineînţeles, nu trebuie să uităm că anul 2016 este an electoral. În plus, Mircea Romocea nu mai stă atât de bine la capitolul popularitate între năsăudeni.

 

Putem afirma cu tărie că politicienii au intrat deja în febra alegerilor care vor avea loc la începutul lunii iunie anul acesta. Bineînţeles, ne referim la cele locale, fiindcă cele generale când românii îţi vor alege noii parlamentari, vor avea loc spre final de an. În concluzie, 2016 este un an electoral, drept urmare românii vor avea parte de un întreg circ politic, cu laude, dar şi cu scene în care politicienii se vor arăta cu degetul unii pe alţii cu privire la ce nu au făcut timp de patru ani.

Până una alta, unii dintre aleşi îşi arată lista cu proiectele vizate pentru acest an, că deh, poporul trebuie să ştie din timp ce au de gând să facă pentru el.

Un exemplu concret este primarul social-democrat al Năsăudului, Mircea Romocea, care va candida pentru un nou mandat. Dacă în primii trei ani numărul proiectelor nu a fost unul generos, în ultimul an din acest mandat al său de primar Mircea Romocea şochează! Nu mai puţin de 40 de obiective a trecut pe listă, unele dintre ele necesitând ducerea la îndeplinire, fie că vrea sau nu primarul, precum acţiunile de deszăpezire a oraşului, sau acţiuni de ecologizare. Altele, sunt doar să fie trecute pe listă, dar sună bine fiindcă sunt pe bani europeni, numai că năsăudenii nu au nici un beneficiu direct din toată povestea respectivă.

În acest număr, vă prezentăm lista proiectelor pe care Mircea Romocea şi le propune pentru 2016, pe care în mare parte le vom şi comenta.

 

Wonderlandul de Năsăud, cap de listă

 

În cap de listă regăsim un proiect cu care Mircea Romocea a venit şi în campania electorală din 2012 în faţa năsăudenilor – realizarea unui Complex sportiv multifuncționalîn Năsăud. Zona vizată pentru construirea acestui complex sportiv este malul râului Someş.

Cu privire la acest proiect, în perioada 2013 – 2014, în Consiliul local au existat multe discuţii contradictorii între tăbăra consilierilor PSD şi cea a aleşilor PNL, din cauza unei suprafeţe de teren de circa un hectar, care avea drept proprietar o persoană fizică, şi care era amplasată exact între alte două terenuri cu suprafeţe similare din proprietatea administraţiei locale. Practic, terenul cu pricina a fost achiziţionat de Ionel Horj – un bun amic al primarului Mircea Romocea – de la un cetăţean al oraşului Năsăud, după care a vrut să îl vândă Primăriei Năsăud.

Mircea Romocea a venit în faţa aleşilor năsăudeni cu propunerea de achiziţionare a terenului respectiv, motivând că administraţia locală are neapărat nevoie de respectiva suprafaţă pentru realizarea complexului sportiv pe 3 ha. Numai că preţul cerut de Horj şi adus de primarul Romocea în faţa consilierilor locali, conform unui raport de evaluare a terenului întocmit de un evaluator, a fost unul foarte piperat –90.000 de euro. Arul de teren a fost evaluat la 961 euro, în condiţiile în care în acelaşi an 2013, pentru alt teren situat în imediata vecinătate arul de teren a fost evaluat, de acelaşi evaluator, la 845 euro.

În condiţiile date, liberalii nu au acceptat risipirea banului public, astfel că în final Mircea Romocea a fost nevoit să accepte o altă variantă: un schimb de terenuri între primărie şi Horj. Prin urmare, complexul sportiv va fi realizat pe o suprafaţă de două hectare.

Anul trecut, administraţia năsăudeană a comandat şi întocmirea documentaţiilor aferente proiectului. Astfel, studiul de prefezabilitate având ca obiect amenajarea unui complex sportiv multifuncţionala fost comandat pe 9 septembrie 2015, contractul în valoare 82.500 lei fiind atribuit unei firme din comuna Feldru – SC ConsVascoliv SRL.

A venit rândul studiului de fezabilitate, pentru care contractul a fost atribuit, pe 7 octombrie 2015, unei firme din Bistriţa – SC Badmar Proiect SRL – înfiinţată în iulie anul acesta. Contractul, intitulat „Elaborarea Studiului de fezabilitate având ca obiect Amenajarea unui complex sportiv multifuncţional în oraşul Năsăud şi elaborare Plan Urbanistic Zonal”, a avut o valoare de82.500 lei. După o lună şi jumătate, mai precis pe 25 noiembrie, documentaţia a fost suspusă spre aprobare consilierilor locali năsăudeni.

Pentru acelaşi complex de agrement, administraţia năsăudeană a mai comandat, în luna iunie 2015,şi întocmirea unui studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui aquapark. Contractul în valoare de 19.500 leia fost atribuit unei firme din Piatra Neamţ – SC Youplan SRL – înfiinţată abia anul acesta în luna februarie.

 

Bloc social, nu şi vreun ANL

 

Un al doilea proiect de pe lista primarului Romocea este construirea unui bloc social cu 16 apartamente. Evident, beneficiarii apartamentelor vor fi persoanele sau familiile cu probleme sociale, cu venituri foarte mici şi care nu deţin şi nu au deţinut vrei locuinţă în proprietate. Din păcate nu se regăseşte pe lista de priorităţi a primarului un bloc de locuinţe ANL, având în vedere necesitatea acestora în rândul tinerilor care muncesc pe raza oraşului Năsăud.

 

Zona Tudor Vladimirescu

 

Edilul năsăudean şi-a propus totuşi realizarea unor apartamente la mansarda unor blocuri de pe strada Tudor Vladimirescu, pentru tinerii medici rezidenţi, care încă nu există la Năsăud. Zona nu este însă foarte atrăgătoare, în condiţiile în care în blocurile de pe strada respectivă au fost mutate încă din 2011, de fosta administraţie, câteva familii de etnie romă al căror comportament nu este tocmai demn de secolul XXI.

În aceeaşi zonă, Tudor Vladimirescu există deja un bloc cu locuinţe sociale, pentru care Mircea Romocea promite realizarea unei şarpante la blocul de locuinţe sociale. Potrivit informaţiilor noastre, administraţia locală va avea însă oarecare probleme în a-şi pune planul în aplicare, întrucât doar un singur nivel de apartamente s-ar mai afla în proprietatea primăriei, restul fiind vândute chiriaşilor. Culmea este că în 2009 au fost predate cheile la 24 de familii care au primit în blocul cu pricina o locuinţă socială, investiţia fiind de circa două milioane lei din fonduri guvernamentale.

 

Unde, când, cum…?

 

Un alt proiectaflat pe lista lui Mircea Romocea este cel care face referire la realizarea unui centru multifuncţional pentru persoane aflate în dificultate. Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, administraţia locală nu are însă terenul necesar pe care să construiască un astfel de centru. O variantă ar fi fost o suprafaţă situată în zona Poderei, însă acolo terenul este în proprietatea locuitorilor din cartierul Liviu Rebreanu.

Fără precizări concrete este un alt punct de pe listă şi anume realizarea unui parc tematic pe raza oraşului. Despre locaţie şi tematică… probabil primarul încă mai meditează.

 

Străzi şi capelă mortuară în cartierul Liviu Rebreanu

 

Edilul năsăudean a trecut pe listă şi continuarea lucrărilor de modernizare străzi şi trotuare din cartierul Liviu Rebreanu, proiect care oricum trebuie dus la bun sfârşit, indiferent de numele celui aflat în fruntea administraţiei năsăudene.

Tot în cartierul Liviu Rebreanu, Mircea Romocea promite construirea unei capele mortuare, care de altfel este mai mult decât necesară. Deocamdată este vorba de „iniţierea documentaţiei” pentru realizarea obiectivului. Însă ideea construirii unei capele mortuare nu îi aparţine primarului, ci a fost a unor cetăţeni care au fost prezenţi la dezbaterea publică cu privire la întocmirea Strategiei de dezvoltare a oraşului 2015 – 2022.

 

Strategia, începută cam târziu

 

Şi fiindcă tot veni vorba de Strategia de dezvoltare a oraşului 2015 – 2022, şi aceasta figurează ca proiect pe lista lui Mircea Romocea, deşi contractul a fost atribuit deja şi, potrivit surselor noastre, banii ar fi fost şi plătiţi – 54.000 lei – companiei clujene S.C. „CMPG Consultancy” SRL.

 

Consilierii liberali năsăudeni vor investiţii concrete pentru oraş

 

Străzi lăsate de izbelişte aproape un mandat întreg

 

De ceva ani buni, locuitorii de pe strada Comoara aşteaptă modernizarea acesteia. La început de 2016, edilul năsăudean promite modernizarea străzii, dar deocamdată trebuie refăcută documentaţia, investiţia fiind evaluată în anii trecuţi, potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, la circa 500.000 lei. Din lipsă de fonduri, strada a rămas neatinsă, adică plină cu denivelări şi gropi.

Strada Valea Caselor este o altă zonă din oraş neluată în seamă de primarul Mircea Romocea de când a venit la cârma Primăriei Năsăud. Strada se desfăşoară de o parte şi de alta a pârâului cu acelaşi nume – Valea Caselor -, iar în 2012, înainte de alegerile locale, a fost introdusă canalizarea pe partea din dreapta cursului de apă. Chiar dacă pe partea respectivă a existat asfalt înainte de momentul introducerii reţelei de canalizare, după a rămas însă doar cu pământ până în zilele de astăzi.Pe partea stângă a străzii există oarecum asfalt, însă e plină de gropi. În ceea ce priveşte montarea parapeţilor pe marginile cursului de apă, acest lucru trebuia făcut imediat la finalizarea lucrărilor de reabilitare a albiei pârâului, în 2012, fiindcă era cuprins în proiect. Lucrările au fost efectuate de SC Acord Impex SRL, firmă care i-a aparţinut primarului Mircea Romocea până la începutul anului 2013.

Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, proiectul cu privire la strada Valea Caselor va fi realizat prin GAL.

 

Idei preluate

 

Un alt proiect care figurează pe lista primarului de Năsăud este realizarea unui pod cu o bandă de circulaţie peste râul Someş. Este vorba de fapt despre realizarea unui pod care să înlocuiască actuala punte care face legătura în oraş cu cartierul Luşca peste râul Someş din apropierea staţiei CFR a Năsăudului. Proiectul este însă unul mai vechi care a fost cuprins în strategia de dezvoltare a oraşului valabilă până în 2015, întocmită de vechea administraţie locală în fruntea căreia s-a aflat Dumitru Mureşan.

De asemenea, o altă preluare din proiectele vechii administraţii de până în 2012 este amenajarea unor locuri pentru picnic pe malul râului Someş şi cu care Mircea Romocea se laudă acum că le va realiza în 2016.

 

Bla, bla pe fonduri europene

 

Un alt punct „forte” de pe lista edilului năsăudean este depunerea de proiecte cu finanţare în cadrul Programului Europa pentru Cetăţeni. Programul cu pricina nu aduce beneficii directe cetăţenilor Năsăudului şi nici dezvoltării oraşului, întrucât acesta face referire, în linii mari, la „înţelegerea istoriei Europei” şi înfrăţirea dintre localităţi.

 

Bune, dar necesită bani mulţi

 

Nu putem afirma că toate proiectele aflate pe lista edilului de Năsăud nu sunt cu impact asupra cetăţenilor oraşului, ba din contră, realizarea lor ar mai mult decât binevenită. Există însă o condiţie esenţială: banii! Şi cum la acest capitol administraţia locală nu se poate lăuda foarte tare, sunt slabe şanse ca acestea să fie duse la îndeplinire în 2016, aşa cum susţine Mircea Romocea că şi-a propus.

Discutăm astfel despre lucrări de investiție și modernizare la Piața agroalimentară a orașului (care este nemodernizată de ani buni), modernizarea parcului mic al oraşului (vizavi de Policlinica veche), regenerarea urbană în zona blocurilor sau continuarea modernizării străzilor şi trotuarelor.

Primarul promite anul acesta şi continuarea lucrărilor de modernizare a centrului oraşului, lucrări demarate în toamna anului trecut, precum şi realizarea de parcări. Şi fiindcă discutăm de centrul oraşului, în aceeaşi zonă primarul Romocea vrea să realizeze o fântână arteziană, probabil în locul celei existente sub formă de pană de păun, pe care s-a ostenit, fără rezultate însă, să o desfiinţeze în toamna anului trecut.

Totodată, acesta susţine că administraţia locală va demara întocmirea documentaţiilor necesare pentru anveloparea termică a blocurilor, dar şi de proiecte noi pentru modernizarea infrastructurii pe străzile din oraş (fără a menţiona care străzi sunt totuşi vizate).Amenajarea, practic reamenajarea, unui nou parc de joacă pentru copii (în prezent distrus), în cartierul de blocuri, strada Iacob Mureșianu, este un alt punct pe lista lui Mircea Romocea pe care îl vrea dat gata anul acesta, precum şi inițierea documentației în vederea modernizării străzii Griviței.

Edilul năsăudean promite şi un parteneriat privind restaurarea, consolidarea, conservarea și valorificare durabilă a patrimoniului cultural local, respectiv a Catedralei „Sfântul Nicolae”, edificiu care, potrivit surselor noastre, ar avea câteva probleme la fundaţie şi câteva fisuri apărute între cele două turnuri.

 

De umplutură

 

Câteva proiecte care figurează pe lista lui Mircea Romocea pentru 2016 par a fi menite doar să umple un spaţiu ca să dea bine la număr în faţa năsăudenilor în campania electorală care bate la uşă.

Astfel, edilul năsăudean promite accesarea şi implementarea de proiecte cu finanţare parţială sau integrală din fonduri nerambursabile, fără însă să nominalizeze vreunul.

Totodată Mircea Romocea şi-a propus ca anul acesta să realizeze acţiuni care să sprijine pensionarii. Nici în acest caz, edilul nu spune cum anume îşi propune să acorde sprijin acestei categorii sociale a Năsăudului.

Un alt aşa-zis proiect pentru 2016 al primarului năsăudean face referire la modernizarea și extinderea rețelei de alimentare cu gaz. Numai că extinderea reţelei se face de către operator, nu de primărie, la cererea cetăţenilor. Administraţia locală semnează şi eliberează doar avizele necesare.

Alte două puncte de pe listă fac referire la sprijinirea cultelor religioase şi a ONG-urilor de pe raza oraşului, precum şi sprijinirea activităţilor sportive şi culturale. Numai că acestea se regăsesc an de an între proiectele de hotărâre aduse în faţa Consiliului local, indiferent despre care administraţie locală am face vorbire. Practic, discutăm de alocarea de fonduri băneşti care se efectuează an de an.

În aceeaşi notă, descoperim încă un punct care nu îşi are locul pe lista de proiecte a unui edil fiindcă acţiunea respectivă trebuie dusă la capăt, fie că vrea sau nu. Este vorba de acţiunile de deszăpezire a oraşului, care se efectuează an de an.

Nici acţiunile de ecologizare şi decolmatare a unor cursuri de apă pe care şi le propune Mircea Romocea nu sunt ceva ieşit din comun, având în vedere că un oraş curat trebuie să fie o prioritate de bun simţ pentru un edil cu scaun la cap. Din păcate, aceste acţiuni nu au fost extrem de vizibile în anii precedenţi, mai ales cele de decolmatare. Un exemplu în acest sens este pârâul Valea Caselor, care din cauza aluviunilor aduse de apă aducea la un moment dat cu un fel de mlaştină. Practic pe o lungime considerabilă, şi culmea chiar în porţiunea care traversează centrul oraşului, perioade îndelungate de timp din 2012 încoace năsăudenii au putut „admira” insulele formate în mijlocul albiei cu ditamai stufărişul crescut în mâl.

Sprijinirea organizării Zilelor oraşului este un alt „proiect” cu care Mircea Romocea se laudă în 2016 în faţa năsăudenilor. Sărbătoarea însă organizată şi evident finanţată de foarte mulţi ani de administraţia locală.

În aceeaşi notă, adică a proiectelor aiurea care nu-şi au locul pe lista de priorităţi, regăsim şi pe cel care face referire la iluminatul festiv şi focuri de artificii.

Afişajele stradale figurează de asemenea pe listă, deşi practic acestea nu sunt altceva decât bani cheltuiţi aiurea, iar exemple concrete sunt cele care au răsărit în mandatul ex-primarului Mureşan în care era „desenată” schiţa cartierului de blocuri.

De umplutură pare să fie, deocamdată, şi crearea unui brand local turistic şi cultural.

7 COMENTARII

  1. Dupa parerea mea, doamna draga, sunteti doar extrem de frustrata pe acest partid. Intelege toata lumea apropierea dumneavoastra cu domnul Gaitan, dar totusi sa nu uitam ca fostul primar a avut 3 mandate la dispozitie si nu a facut nici un sfert din ce face acest primar. Orasul nu a aratat atat de bine niciodata

  2. II o frustrata in general si in special pe domnul primar!
    Cred ca duce lipsa de ceva!
    De Leahu de la urbanism nu zice nimeni nimic?
    Azi-maine mai face un etaj pe tot nasaud-ul si nu-l trage nimeni la raspundere…

  3. Articol extrem de răutăcios şi de nedrept!!!! Poate că nu s-a făcut cât s-a dorit, dar….ieşiţi în oraş şi veţi vedea…Jurnaliştii trebuie să scrie, dar nu orice, nu oricum şi, mai ales, fără implicare politică. Când vom reuşi să vedem partea plină a paharului, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, să fim buni, să sancţionăm greşelile, nu să le inventăm….poate…Dumnezeu îşi va întoarce faţa către noi.

  4. Felicitari Domnului Primar Mircea Romocea pentru realizari si multa tarie pentru ca are nevoie cand citeste asemenea articole de la asa specimene va multumesc pentru implicare si ca cetatean voi veni sa imi aleg primarul anul acesta Sanatate!! Si forta de munca!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.