Abandonul reprezintă una dintre formele grave de neglijare a copilului.

Abandonarea nou-născutului în maternitate sau în alte locuri, precum şi părăsirea copiilor de către părinţi reprezintă infracţiunea de abandon şi este pedepsită de Codul Penal în vigoare cu închisoare sau amendă.

În România, ca şi în alte ţări membre UE, nu există încă o definiţie legală clara şi completă a termenului de abandon al copilului. Această ambiguitate privind aspectele care constituie abandonul copilului ridică foarte multe semne de întrebare. De-a lungul timpului au existat şi există încă, din pacate, un numar mare de abandonuri de copii atât în maternităţi, cât şi în diverse alte locaţii care pot pune în pericol viaţa copilului. 


„Odată cu proiectul Daphe, finanţat de UE, au fost diferenţiate două tipuri de abandon: unul deschis şi altul secret
Abandonul deschis a fost definit ca părăsirea cu bună ştiinţă a copilului de către părintele său, părinte a cărui identitate este cunoscută şi care respinge în mod voit răspunderea părintească. De asemenea, niciun alt membru al familiei nu poate sau nu vrea să îşi asume răspunderea de a avea grijă de copil. 
Abandonul secret este cel în care părăsirea copilului se face în secret de către părintele său, acesta nu poate fi identificat şi deci respinge în mod voit şi anonim răspunderea părintească”, potrivit qbebe.ro.

Angajaţii maternităţilor vor fi obligaţi să sune imediat la Protecţia Copilului şi la Poliţie acă observă că un bebeluş a fost abandonat  în clnică. În cazul în care nu va proceda astfel, asistentul medical riscă să fie amendat cu sume între 500 şi 5.000 de lei.

 

După ce un copil a fost abandonat, autorităţile au la dispoziţie cinci zile pentru a-i găsi pe părinţi. Micuţul va fi dat în plasament în situaţia în care mama şi tatăl său nu au fost descoperiţi în acest răstimp.

Acestea sunt prevederile unui proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Documentul stabileşte termene până la care asistenţii medicali, cei sociali sau Poliţia trebuie să soluţioneze un abandon.

Mai mult, gravidele care prezintă un risc mare de a-şi părăsi copiii vor fi monitorizate. Proiectul va fi dezbătut până la jumătatea lunii viitoare. Anual, în România, peste o mie de copii sunt abandonaţi în maternităţi.

Mai multe studii au demonstrat că cele mai frecvente cauze ale abandonului copiilor sunt sărăcia sau problemele financiare, depresia post-natală, restricţii privind accesul la avort, lipsa informaţiilor legate de planificarea familială, situaţia de a fi părinte singur, un posibil handicap al copilului, sarcina rezultată ca urmare a unui viol, abuz din partea partenerului, dar şi o lipsă a serviciilor şi resurselor pentru susţinerea părinţilor care au copii cu handicap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.