„Un calculator pentru fiecare elev” suspendat – Euro 200 reluat. Programul Guvernului Tăriceanu, în valoare de 200 de milioane de euro, prin care fiecare elev de clasa a IX-a şi a X-a trebuia să primească un computer s-a împiedicat între ministrul Ecaterina Andronescu şi consorţiul care a câştigat licitaţia. În schimb a fost relansat Programul „Euro 200”.

În ianuarie 2009 programul „Un calculator pentru fiecare elev”, lansat în perioada Guvernului Tăriceanu a fost blocat din cauza unor neînţelegeri între Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, şi firmele care se ocupau de proiect. Valoarea totală a programului era de 200 de milioane de euro şi presupunea acordarea unor calculatoare elevilor din clasele a IX –a şi a X-a. Costul unui calculator trebuia să se încadreze în suma de 400 de euro, ministerul cumpărând 450.000 de bucăţi de tip desktop.

Urmau să fie distribuite 420.000 de calculatoare

Conform Programului, până la sfârşitul anului 2009, circa 30.000 de elevi de clasa a IX-a şi a X-a ar fi trebuit să primească câte un calculator tip desktop, pe care vor putea începe să-l folosească imediat la domiciliu. Acest program urma să se deruleze şi în anul 2009, şi să fie distribuite 420.000 calculatoare. Costul achiziţiilor se ridica la aproximativ 700 de milioane de lei. Fiecare computer achiziţionat valora 400 de euro. Banii au fost alocaţi de la bugetul de stat.

Primii beneficiari din Bistriţa-Năsăud

Primele 35 de calculatoare de tip desktop achiziţionate în cadrul Programului ,,Un calculator pentru fiecare elev” au ajuns la şcolarii din judeţul Bistriţa – Năsăud, beneficiari fiind elevii Grupului Şcolar Agricol „Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului.

Elevii urmau să primească doar în custodie aceste computere, pe care trebuiau să le înapoieze scolii în momentul în care absolveau liceul. La sfârşitul ciclului liceal, respectiv la finalizarea şcolii profesionale sau în situaţia în care elevul nu continuă studiile în aceeaşi unitate de învăţământ, calculatoarele urmau să fie restituite unităţii de învăţământ, pe bază de proces-verbal.  Criteriile în baza cărora au fost distribuite aceste calculatoare, au fost în primul rând rezultatele foarte bune la învăţătură şi apoi elevii care nu şi-au putut achiziţiona unul prin programul “Euro 200”.

Un calculator „stricat” pentru fiecare elev

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) afirma în noiembrie 2008, că toate computerele date de guvern prin programul ''Un calculator pentru fiecare elev'' erau de proastă calitate şi se stricau repede, în cel mult 48 de ore.

"Calculatoarele pe care le-a dat guvernul sunt nişte jucării care se strica în 48 de ore. Avem informaţii că, din 24 de calculatoare date in Ialomiţa, 14 s-au stricat. E doar campanie electorală cu care se cheltuiesc banii publici. Bugetul de stat este, astfel, văduvit", a precizat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Proiect mult prea costisitor

La nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, din timpul guvernării Tăriceanu, s-a semnat un contract de achiziţie publică de calculatoare de tip desktop cu trei operatori economici: SC Altex Romania, SC Romtelecom şi SC Siveco Romania. Aceste firme trebuiau să pună la dispoziţie calculatoarele pentru fiecare elev care făcea obiectul acestui proiect guvernamental.

Firmele care asigurau necesarul de calculatoare au anunţat după terminarea alegerilor parlamentare că vor să suspende contractul deoarece moneda europeană a crescut foarte mult – de la 3,6 lei până la peste 4 lei, aceştia afirmând că în asemenea condiţii pierd profitul.
Ministrul Educaţiei a fost de părere că oricum acest proiect nu era unul foarte profitabil pentru Învăţământ şi spunea că va discuta cu companiile implicate în program. „Sinceră să fiu, acest proiect nu este profitabil pentru Educaţie. Mai degrabă aş înmulţi numărul de laboratoare din toate şcolile, în condiţiile în care vrem să implementăm şi programe pentru dezvoltarea competenţelor digitale ale elevilor”, declara Ecaterina Andronescu.
În ceea ce priveşte programul „Bani pentru calculator” pe perioada anului trecut, 295 de elevi din municipiu şi judeţ şi-au depus dosarul pentru cei 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator şi 175 şi-au cumpărat deja.

Programul euro200

Nu trebuie uitat nici celălalt faimos program de dotare a elevilor cu calculatoare – Euro 200. Prin acesta, elevii ale căror familii aveau un venit de maxim 150 de lei pe cap de familie puteau primi bonuri valorice de 200 de euro, prin care aveau posibilitatea de a-şi achiziţiona un calculator.

Numai că respectivele calculatoare de 200 de euro, nu costau 200 de euro. Singurele firme care ofereau calculatoare prin acest program “Euro 200” erau Altex şi Ultra Pro Computers. La Altex nu intra în preţ monitorul, iar la Ultra Pro Computers, la cei 200 de euro se calcula şi TVA. În concluzie, cine a ţinut musai să-şi achiziţioneze un calculator prin acest program “Euro 200”, a fost nevoit să mai aducă bani de acasă.
Lista finală a solicitanţilor eligibili pentru programul ,,Euro 200” de anul acesta a fost deja publicată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.
Inspectorul şcolar Ioan Costea, responsabil de program, spune că a crescut numărul elevilor care solicită ajutorul pentru achiziţionarea unui calculator. Anul trecut au fost depuse peste 800 de dosare, din care 737 de elevi au intrat în posesia cupoanelor în valoare de 200 de euro, iar anul acesta sunt 895 de dosare depuse de elevii din diferite şcoli din judeţ şi este posibil ca doar o parte din acestea să primească banii; depinde însă ce decide ministerul de resort.
Programul se adresează elevilor şi studenţilor bistriţeni din învăţământul de stat şi particular, care provin din familii cu venituri care nu depăşesc 150 lei pe membru de familie. În zilele următoare, ministerul va efectua selecţia finală a dosarelor care va indica câţi elevi din Bistriţa-Năsăud vor primi cuponul valoric pentru achiziţionarea unui calculator, iar la sfârşitul lunii mai aceştia vor intra în posesia lui.

Noemi Constantin

1 COMENTARIU

  1. B R I C I U R I . R O – ARTICOLE BARBATESTI DE INGRIJIRE PERSONALA SI ARTICOLE DE BARBIERIT MODELAT, ARANJAT SI ARTICOLE DE PROFESIONALE DE FRIZERIE MADE IN GERMANY, SPECIAL CONCEPUTE PT BARBATI DEOARECE SE STIE… BARBATII AU PARUL Si UNGHIILE TARI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.