Procurorul general a dispus controale în toate parchetele din România! Care este motivul

243

În urma scandalului de la DNA, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a dispus verificări la toate parchetele din ţară pentru identificarea „riscurilor interne şi a vulnerabilităţilor”. De controlul la DNA, respectiv DIICOT urmează să se ocupe procurorii-şefi ai acestor parchete.

 

Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a dispus, în cursul zilei de astăzi, 21 februarie 2018, efectuarea unui control de către procurorii șefi ai Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și de către procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curțile de apel, prin procurori anume desemnați, având ca obiect următoarele:

a) Identificarea tuturor riscurilor interne și a vulnerabilităților cu caracter general și concret (cazuri punctuale) care afectează activitatea de la nivelul celor două direcții și a celorlalte unități de parchet;

b) Verificarea situațiilor în care sunt mediatizate aspecte negative ce pun în discuție integritatea și capacitatea procurorilor de a-și îndeplini atribuțiile legale;

c) Verificarea modalității de respectare a legii în activitățile curente care, prin natura lor, aduc limitări drepturilor și libertăților fundamentale ale omului (temeinicia propunerii adresate judecătorului de drepturi și libertăți; modul de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică; solicitarea autorizării și efectuarea perchezițiilor domiciliare și corporale; luarea măsurilor preventive și executarea mandatelor de aducere).

Rapoartele de control (conținând inclusiv propuneri de măsuri) vor fi înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Totodată, având în vedere aspectele mediatizate cu privire la nereguli în activitatea de punere în executare a unor autorizații de percheziție domiciliară emise de Tribunalul Prahova într-o cauză intrumentată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în cursul zilei de astăzi, efectuarea unui control având ca obiect verificarea modalității de supraveghere a cercetării penale în cauza  mediatizată, inclusiv în ceea ce privește coordonarea activității de efectuare a perchezițiilor domiciliare din 15 februarie 2018. Controlul va fi efectuat de către procurori din cadrul Serviciului de îndrumare și control.

Activitatea de verificare dispusă la nivel național, inclusiv la direcțiile specializate ale Ministerului Public și la unitățile care au făcut obiectul materialelor jurnalistice, are ca scop identificarea, prevenirea și combaterea potențialelor vulnerabilități în cadrul unităților de parchet.

Totodată, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție dorește să asigure opinia publică de faptul că sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de tipul celor lansate în media. Astfel, controlul dispus are în vedere necesitatea asigurării și menținerii unui cadru general de respectare a integrității și deontologiei la nivelul corpului procurorilor, în conformitate cu statutul profesional și cu standardele europene în materie, care să genereze premisele pentru îndeplinirea rolului constituțional al Ministerului Public.

2 COMENTARII

 1. Pai, nu trebuie sa fi ” honnoris caussa ” sa pricepi ca astazi in Romania, ( vorba lui Ceausescu- Mitraliatul cu agenturilii straine … ) se incearca pe toate caile sa fie destabilizata ordinea si securitatea de stat, bunul mers al institutiilor de fortza publica, a celor care concep si elaboreaza legile in stat , al celor care le pun in executare si al justitiei, care trebuie sa instrumenteze dosarele si sa traga la raspundere pe cei care incalca legile, care comit tot felul de potlogarii etc. etc. etc. SI CARE CAUTA SA COMPROMITA ONOAREA, DEMINTATEA SI CALITATEA ORICARUI FUNCTIONAR PUBLIC .
  Problema este ca de aceasta „miscare ” … profita partidele din opozitie si „ies in strada sa fraternizeze ” ( cica ) cu romanii care protesteaza ptr orice si oriunde, ca ” NICI USTUROI N-AU MANCAT SI NICI GURA LOR NU P.UTE ” ( adica nu ei se afla in spatele acestor actiuni… ci doar „au fraternizat ” ) … si astfel, nu fac altceva, decat prin actiunile lor „na.ro.ade”… sa ne compromita in fata strainatatii fel si chip… si bine-nteles ca NIMENI NU TREBUIE SA-I TARAG LA RASPUNDERE , ca ” ei sunt Hevuropeni si Hau drepturi ” … !
  Daca se intampla asta pe vremea lui „Mitraliatu’ „… imediat erau toti prinsi si bagati la „zdup”… ptr ca nu se mai poate… continua astfel, ca toata lumea sa se ca.ce-n cap la toata lumea si imediat cand partidele din opozitie pierd alegerile ( egal ca-s de stanga ori de dreapta ) , sistematic, una-ntr-una, sa vrea anual cate o alegere anticipata si destabilizeaza tzara fel si chip, facand-o de tot ca.ca.tul in fatza lumii … !
  Cata vreme in interiorul unui sistem exista astfel de „frecusuri” inseamna ca acolo exista nereguli, pe care cei din „interior” de frica „sefilor ” unii au curajul, altii BA… sa … ” miste-n front ” si ne-am bucura daca aceste cntroale ar fi sa identifice si sa-i dea afara pe cei inregimentati politic si nu sa le bage pumnul in gura, celor care „au curajul sa caste gura ori sa miste-n front „… !
  Se intreaba cum a „intrat” anume cineva si a „cazut ” pe informatii care nu se dau publicitatii, dar nu reaminteste prevederea legala, ca daca exista cu adevarat nereguli si prin acele informatii ele au fost descoperite , cel care a „aflat” … nu raspunde nici material, nici disciplinar, nici contraventional si nici chiar penal , fiind aparat de lege ( bine-nteles, ca informatiile clasificate sa nu fie aduse la cunostintza oricarui „public ” neutorizat ) .
  Care este problema ??? Faptul ca prin anumite „cai „… s-au aflat „nereguli” care s-au adus la cunostinta publicului prin mass-media, sau… „cine a fost gura sparta si a indraznit sa miste-n front ” ?????
  Bine ar fi sa se desprinda odata pentru totdeauna cele 4 mari puteri in stat ( Politico-legislativa, Administrativ-executiva , Judecatoresc-judiciara si Mass-media-informativa ) una de alta si politicul sa nu mai poata avea absolut nici o putere asupra celorlalte puteri, asa cum scrie de fapt in Constitutie … numai ca… DOAR SCRIE si atat .
  Indiferent cine este si din ce „putere ” face parte, daca-i ” penal ” ( vorba domnului presedinte Johannis ) … sa fie cercetat si trimis in judecata, DAR TOATA LUMEA, NU DOAR PREPONDERENT , CEI DIN GRUPUL CELOR AFLATI LA PUTERE , IN TIMP CE ALORLALTI LI SE UITA DOSARELE PRIN SERTARE . ASTA DERANJEAZA DE FAPT … !
  Acest lucru, se va intampla, doar atunci cand de jos si pana sus, nici un SEF ori SEFULETZ, nu va mai fi „numit prin atribuire directa ” pe un anume post, decat exclusiv de jos in sus, cu examene de competenta si experienta profesionala – cum un anume judecator din CC s-a pronuntzat candva nu demult . DAR… CAND SE VA INTAMPLA ASTA (?) ca toti sefii din magistratura, ( la fel cu toti ceilalti de peste tot ) au fost ” NUMITI ” de ctare „politicul aflat la putere ” si culmea, este ca NU TOCMAI DE JOS IN SUS … ?!
  Despre ce vorbim ???

 2. TROC, PUTERE SI PAZA LA TAIAT PADURILE OFICIALGenocidul pensionarilor pazit de autoritatile mafia care si-au vandut parintii si stramosii, pentru ca sa ramana cocotati peste milioanele de stramosi, care au construit si au sperat intr-un viitor mai bun,intr-o tara civilizata, educata si curata!Alergam dupa tiganii SINESTI, si dam leegi pentru taierile de opaduri, spatii pentru depozitarea gunoiului! Comunistii, ne-au invatat sa reciclam gunoiul, nu sa taiem padurile care sunt filtru pentru apa,aer si viata pe pamant! D-l Orban, aveti intelege cu guvernul,paduri pentru a veni la putere! 1 milion de oameni sa vina in strada pentru a spune stop, camatarilor, borfasii care de 20 ani, cocotati la microfoane, ne trimit pe toti la cimitir si distrug si planeta!COCOTATII, taie padurile pentru a distruge panza freatica si aerul! Vreti ca peste 20 ani apa sa fie acida si milioane de oameni sa moara, pentru ca nu am murit pana in prezent din cauza lovitorilor de tortionari primite pana in prezent?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here