Judecătorii clujeni au decis să retrimită dosarul Caritasul Unguresc la procuror pentru completarea urmăririi penale, după ce anchetatorii dăduseră soluţia de neîncepere a urmării penale în cazul persoanelor implicate în această schemă infracţională. Este a doua ”spălare” făcută de procurorii clujeni după ce în urmă cu un an o altă societate care face parte din această schemă a primit acelaşi verdict. 

 

La sfârşitul acestei luni, Tribunalul Cluj a dispus ca cercetarea făcută de procurori, care îi viza pe cei patru maghiari implicaţi în schema Caritasului Unguresc, MATE ISTVAN., GASPAR BALINT, HALASZ ATTILA-TAMAS şi BENI MARK, să fie retrimisă pentru completarea urmării penale. Iniţial, persoanele implicate au primit soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

”În baza art. 341 alin. 6 lit. b din Codul de procedură penală admite plângerea formulată de Statul Român reprezentat legal prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, împotriva soluţiei de clasare dispuse la data de 25.05.2017 prin ordonanţa procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, prin urmare desfiinţează soluţia atacată şi trimite cauza la procuror: –         în vederea completării urmăririi penale derulate faţă de suspecţii MATE ISTVAN şi GASPAR BALINT pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal – în vederea începerii urmăririi penale faţă de numiţii HALASZ ATTILA-TAMAS şi BENI MARK pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. b din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal. – în vederea completării urmăririi penale faţă de suspecţii MATE ISTVAN., GASPAR BALINT, HALASZ ATTILA-TAMAS şi BENI MARK pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 272 alin. 1 pct. 3 din Legea nr. 31/1990 cu aplic. art. 35 alin. 1 din Codul penal. În baza art. 275 alin. 3 din Codul de procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 28.11.2017”, arată instanţa Tribunalului Cluj.

 

Condamnat într-un dosar, scăpat într-altul

În acelaşi timp, în cursul acestui an Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă a ”artizanului” afacerii Caritasul Unguresc, Mate Istvan. El este judecat în România pentru peste 100 de cazuri de înşelăciune. Arestarea a survenit după ce a fost dat în urmărire internaţională pentru că Mate are domiciliul în Croaţia, unde şi acolo este judecat pentru fapte similare. De frica închisorilor din Croaţia, ”tăticul” Caritasului Unguresc a acceptat să fie închis în penitenciarele româneşti, unde viaţa îi pare mai uşoară.

Anul trecut, procurorii clujeni au emis soluţia de neîncepere a urmăririi penale împotriva firmei Favorit Solution, administrată de WALDMAN CSABA LASZLO care a făcut parte din schema financiară Caritasul Unguresc.

Pe de altă parte, în cadrul unui proces comercial de insolvenţă al firmei Favorit Solution, Waldman a fost pus să plătească  342.788 de lei în contul firmei pe care o administra şi a cărei procedură de insolvenţă a fost încheiată. În cadrul procesului de insolvenţă a participat şi avocatul Camelia Barboş, cunoscută ca fiind ca fiind unul dintre colaboratorii avocaţilor democrat-liberali Ovidiu Turdean şi Ciprian Păun.

 

Anchetă cu viteza melcului

În urmă cu câţiva ani, Gazeta de Cluj dezvăluia o schemă de fraudă intitulată Caritasul Unguresc. Afacerea a pornit de la Cluj şi a fost iniţiată de Mate Istvan, cetăţean maghiar. Chiar dacă subiectul a fost tratat cu lux de amănunte în majoritatea ziarelor, schema infracţională fiind dezvăluită la nivel naţional, poliţiştii şi procurorii nu au făcut nimic pentru o bună perioadă de timp. Astfel că, ”afacerea” Caritasul unguresc şi-a deschis birouri în Moldova şi Bucureşti şi pentru o bună perioadă de timp schema a funcţionat pentru că se derula la limita legii.

În 2015, poliţiştii clujeni au trimis către Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca un singur dosar.

”La nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice a fost identificată o lucrare penală care vizează prima societate (Ideal Fundation, n.red.) menţionată de către dvs., fiind înregistrat un dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu nr. 1353/P/2015.

Referitor la cea de-a doua societate (SATURNUS FINANCE, n.red.) indicată, vă facem cunoscut faptul că la nivelul acestei structuri nu au fost înregistrate plângeri sau sesizări privind săvârşirea vreunei fapte ilegale. Totodată, în urma verificărilor efectuate s-a constatat că societatea respectivă nu ar fi desfăşurat activităţi la nivelul judeţului Cluj prin intermediul unor puncte de lucru, aceasta figurând doar cu sediul social în municipiul Cluj-Napoca”, arată un răspuns al Inspectoratului de Poliţie.

Cele două firme au un punct în comun, pe Mate Istvan, care face parte din structura celor două societăţi. Firma Saturnus Finance are câteva procese comerciale în care are calitatea de pârât, iar societatea care este anchetată în dosarul respectiv, SC Ideal Fundation nu are nici un dosar în instanţă. Înainte de a fi arestat, reporterii Gazeta de Cluj au luat legătura cu Mate Istvan, dar el a solicitat ca discuţia purtată să nu fie consemnată.

 

Plângeri pe bandă rulantă

Conform Ministerului Public, “pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca a fost constituită, în cursul anului 2011, o cauză penală în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de către o societate comercială şi administratorul acesteia a unor infracţiuni privind atragerea de sume de bani provenite din contribuţiile membrilor unor grupuri de persoane constituite în vederea acumulării de fonduri colective şi acordări de împrumuturi din fonduri astfel acumulate, de tip «Caritas». În acest dosar, se efectuează cercetări  în raport cu zeci de persoane care au formulat plângeri penale în care s-a invocat faptul că, după încheierea unor convenţii între diverse persoane şi această societate (cu privire la depunerea unor cotizaţii urmate de acordarea unor împrumuturi), obligaţiile din partea societăţii nu au mai fost respectate. La data de 21.09.2011 a fost începută urmărirea penală pentru infracţiunea mai sus-arătată faţă de administratorul Waldman Csaba Laszlo, iar la data de 05.01.2012 faţă de persoana juridică al cărei administrator era. Totodată, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca, a mai fost înregistrată o cauză penală  având acelaşi obiect dar privind o altă societate comercială. Menţionăm că, în aceste dosare s-a lucrat constant, având în vedere numărul foarte mare de persoane care au formulat plângeri, precum şi al actelor de urmărire penală necesare a fi fost efectuate în aceste cauze”. Conform documentului, Waldman ar fi mutat sume de bani din contul uneia dintre firmele pe care le administrează în conturi din Ungaria “în contabilitatea societăţii nu există în prezent nicio înregistrare a unor sume existente în conturi peste hotare, deci transferarea sumelor respective a fost efectuată fără niciun document. Sumele respective au fost ridicate de către Waldman Csaba Laszlo şi depuse în contul SC Favourit Solution SRL deschis în Ungaria, fiind transferate, în numerar, la Budapesta, la data întocmirii notelor explicative şi a procesului verbal, neputând fi precizat cuantumul acestor sume. Considerăm că dl. Wladman Csaba Laslo şi-a însuşit în scop personal sumele ridicate în numerar şi depuse în contul din Ungaria”, se arată în documentul Parchetului clujean.


Schema Caritasului Unguresc

Schema folosită este de a face împrumuturi în numele clienţilor care apelează la acest serviciu. Practic, clienţii semnează contracte de îndatorare pe câţiva zeci de ani, iar fondul este constituit din ratele plătite de clienţi, astfel că dacă cineva vrea să se retragă din cadrul contractului nu o poate face. Câştigul net al patronilor provine din taxele de înscriere şi comisioanele, care nu se returnează şi sunt plătite de cei care apelează la acest gen de servicii. Astfel, în mod normal, de fapt clienţii creditează firma, şi nu invers, iar cadrul este perfect legal pentru că între societate şi client se semnează un contract în care cel care se îndatorează îşi asumă această schemă de inginerie financiară.

Răzvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.