Procurorii de la Bistrita vor salarii de DNA si DIICOT

Judecatorii Tribunalului Bistrita-Nasaud au avut parte de un process destul de interesant din punct de vedere al persoanelor implicate. Procurorii de la Parchetul Bistritei vor salarii identice cu cei care ar trebui sa fie cei care vegheze asupra coruptie, criminalitatii organizate si terorismului, oficialii Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Criminalitatii Organizate si Terorismului. Doar doi procurori au castigat drepturi salariale majorate, iar decizia este contestata de Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.

Majoritatea procurorilori de la Parchetul de pe langa tribunalul Bistrita Nasaud au pierdut un proces in care au cerut salarii asemanatoare cu procurorii DNA si DIICOT. Doar doi procurori au castigat in lupta cu organele de cercetare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea de Apel Cluj. Cele doua institutii au facut recurs, motivand ca instanta s-a pronuntat intr-o speta in care nu are competenta. In dosarul initial au fost acuze ca procurorii de la DNA si DIICOT primeau sporuri discriminatorii de 40% fata de colegii sai. Suntem curiosi daca aceste afirmatii ar fi fost adevarate cum se poate ca justitia din Romania sa se faca intr-un mod drept cand exista o discrepanta majora intre procurori, mai ales ca scopul acestora este unul comun: sa depisteze ilegalitatile. Un alt grup de procurori care au castigat salariile inapoi au fost cei din Salaj. Acuzele ca salariile ar fi discriminatorii incep din aprilie 2008 si pana in prezent. Cu toate acestea, procurorii primesc in continuare sporuri pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si spor de confidentialitate, dar si un spor pentru conditii deosebite de munca.

Sporuri discriminatorii de 40%

Procurorii de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud au cerut potrivit prevederile art. 11 din OUG 27/2006 procurorii DNA si DIICOT sunt salariati potrivit nr. Crt. 6-13 de la litera A in raport cu functiile pe care le detin sunt prevazuti coeficienti de multiplicare pentru procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casate si Justitie(PICCJ), coeficientii de multiplicare fiind cuprinsi intre 23 si 19. Prin rotatie, toti procurorii pot ajunge la nivelul de salarizare al unui procurer de la PICCJ. “Pe baza unui inerviu eludand prevederile legale ce reglementeaza promovarea la acest nivel si trecand peste ierarhii care nu ar putea fi parcurse decat dupa ani buni de experienta la nivelu lparchetului de pe langa fiecare instanta. Modul de salarizare mai sus indicat nu reprezinta altceva decat acordarea in continuare in mod mascat a sporului de 30% si respective 40% pentru procurorii DIICOT si DNA, spor acordat numai unor categorii de magistrati, printe care si procurorii aratati. Este un tratament discriminatoriu, iar pentru eliminarea discriminarii trebuie acordat tuturor magistratilor acelasi spor conform deciziei VI/2007 a ICCJ, prejudiciu inceput din aprilie 2006.
Astfel, lista nemultumitilor este formata din procurorii de pe langa judecatoria Bistrita Gianina Orevicenu, Adriana Paun, Monica Drumcea, Petruta Diana Laslea, Dohotar Mirela, Cristina Mircea Chisbora, Viorel Donici si Ioana Maier, ultima fiind transferata ulterior la Parchetul de pe langa  Curtea de Apel Mures.
Doi procurori au castigat
Magistratii Tribunalui Bistrita au dat verdict pozitiv doar a doi dintre procurori. Ei au castigat obligarea paratilor Ministerului Public, prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, parchetul de pe langa Tribunalul Bistrita Nasaud sa recunoasca discriminarea si sa calculeze si sa plateasca fiecarei reclamante diferentele salariale dintre indemnizatiile fiecarui reclamant si cele ale procurorilo Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism pe perioada 1.08.2008-11.11.2009, dar si actualizarea cu indicele de inflatie de la data nasterii dreptului pana la data platii effective.
Insa, in dosar nu sunt precizate sumele pe care cei 8 procurori se asteapta sa le primeasca, urmand sa se realizeze un calcul care sa scoata in evidenta diferenta dintre salariile incasate de procurorii parchetului si ai DNA si DIICOT. Cei doi procurori sunt Mirela Dohotar si Maior Ioana de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si respective Curtea de Apel Cluj. Atat PICCJ, cat si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj au facut recurs. Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, a explicat in contestarea deciziei Tribunalului Bistrita ca instanta s-a pronuntat asub unor incidente care nu s-au cerut neavand nicio culpa. “Ministerul Public nu poate fi obligat sa plateasca despagubiri”, a aratat Laura Codruta Kovesi. Procurorii din Salaj si-au castigat drepturile salariale dupa cum urmeaza: Pompilia Stana-21.533 lei, Elena Pop 26.236 lei, Vaida Rodica Pece 29.450 lei, Angela Balas 27.273 lei, Raluca Bogdan 26.493 lei, Dumitru Dragan 18.139 lei, Georgeta Frasineanu 22.730 lei.

Salariile procurorilor
Procurorii de la Parchetul de pe Langa Tribunalul Bistrita Nasaud castiga sume frumusele in fiecare luna. Ciobanu Adriana Caroliana castiga 3.942 salariu brut pe 29 iunie 2009, iar pe 1 martie 2009 a castigat un spor de 15% de vechime. Pe 01.01.2010 castiga un salariu de 5.913 lei, iar pe 07.03.2010 avea un venit de 4.435 lei, pe cand la inceputul lui 2011 primea remuneratie de 5.100 de lei.  Gianina Orevician castiga 5.054 de lei, iar aceasta mai primea 790 de lei un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica si spor de confidentialitate, iar 739 de lei reprezenta un spor pentru conditii deosebite de munca. Mirela Dohotar castiga un salariu de incadrare de 6.801 lei si 892 de lei spor pentru risc si 1.020 de lei pentru conditii extraordinare de munca.
Box Articolul invocate de procurori, respectiv OUG 27/2006
Art. 6. – (1) Judecatorii si procurorii care functioneaza la instantele si parchetele din mediul rural, situate in comune, beneficiaza de indemnizatii de incadrare brute lunare majorate cu pana la 10%. Majorarea se stabileste in functie de gradul de izolare a localitatii si de conditiile concrete de viata, prin ordin al ministrului justitiei sau, dupa caz, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
  Art. 7. –
(1) Pentru conditii deosebite de munca, grele, vatamatoare sau periculoase, judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului asimilat acestora li se acorda un spor de 15% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, proportional cu timpul efectiv lucrat in aceste conditii.
   (2) Conditiile de acordare a sporului prevazut la alin. (1) se aproba de ordonatorul principal de credite sau, dupa caz, de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in functie de conditiile deosebite, grele, vatamatoare sau periculoase stabilite potrivit legii.

Tiberiu Hrihorciuc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.