Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva primarului liberal Sorin Hognogi. Se pare că o suprafață de pășune din localitatea Dumbrăvița, pentru care s-au obținut subvenții APIA, a atras atenția procurorilor anticorupție. Primarul spune că anchetatorii au pus ochii pe el după un denunț făcut de un contracandidat de-al său de la alegerile din 2020.

Sorin Hognogi, primarul comunei Spermezeu de 14 ani, a ajuns în atenția procurorilor anticorupție, care, acum aproape o lună, au început urmărirea penală împotriva sa. Anunțul a fost făcut chiar de către primar, într-o filmare postată pe pagina sa de Facebook, acolo unde și explică de la ce i se trag necazurile.

Se pare că totul a pornit de la o pășune din localitatea Dumbrăvița, care face parte din comuna Spermezeu. Pentru suprafața de pășune respectivă s-au obținut subvenții prin APIA, pentru crescătorii de animale. Urmărirea penală nu-l vizează numai pe primarul Sorin Hognogi, ci și pe alți doi angajați ai Primăriei Spermezeu.

„În urmă cu aproximativ 3 săptămâni a început urmărirea penală față de primarul Sorin Hognogi și doi colegi din Primăria Spermezeu. Urmărirea penală face referire la suprafața de pășune din localitatea Dumbrăvița, pentru care în urmă cu 4 ani de zile am adoptat o soluție pentru a obține fonduri europene sau mai precis o subvenție de la APIA pentru crescătorii de animale din acea localitate. Procurorii anticorupție au considerat că soluția adoptată de noi a fost una nelegală și eu doresc ca acest dosar să ajungă în instanță pentru a putea proba acest aspect”, a explicat Hognogi.

Problemele legale i s-ar trage de la un contracandidat

Primarul Sorin Hognogi a mai precizat că nu este prima dată când subvențiile de la APIA pe pășune atrag atenția anchetatorilor. Și Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a deschis o anchetă, dosarul fiind, în cele din urmă, clasat.

„Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, în urmă cu un an de zile, pentru aceeași faptă a clasat acest dosar. Eu doresc să ajungem în instanță să pot să probez că toate fondurile obținute de la APIA au fost cheltuite pentru cetățeni și au fost benefice pentru locuitorii localității Dubrăvița și pentru crescătorii de animale. Doresc ca instanța să vadă că nu am obținut niciun folos material sau de altă natură, nici eu și nici colegii mei implicați în acest dosar penal”, mai spune primarul.

Cu banii obținuți sub formă de subvenții de la APIA s-ar fi făcut o stână europeană, băi pentru tratarea animalelor, adăpători pentru animale, precum și un drum de acces în pădure.

Primarul Sorin Hognogi susține că în spatele acestor reclamații care i-au adus pentru a doua oară anchetatorii pe cap s-ar afla contracandidatul său de la alegerile locale din anul 2020:

„Acest dosar vine în urma unei reclamații făcute de contracandidatul meu din anul 2020, care la acea vreme m-a reclamat pentru obținerea ilegală de fonduri, evaziune fiscală, abuz în serviciu, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Toate aceste reclamații făcute de contracandidatul meu au fost clasate în anul 2021”, completează primarul.

Problemele cu legea l-au lăsat pe Traian Ogâgău fără primărie

Sorin Hognogi este doar unul dintre primarii care au sau au avut probleme cu legea. Traian Ogâgău de la Sîngeorz-Băi și-a pierdut chiar mandatul, din cauza problemelor cu legea.

Acesta și-a pierdut mandatul de primarul la mijlocul anului trecut, în urma unei sentințe date de Judecătoria Năsăud. În februarie 2020, Traian Ogâgău a fost condamnat de Judecătoria Năsăud la un an de închisoare cu amânare, după ce în 2018 i-a închiriat un teren tatălui său, fără să urmeze procedurile legale. I s-a interzis și dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau orice alte funcții publice.

Ogâgău a atacat în apel sentința, la Curtea de Apel Cluj, unde magistrații au decis să renunțe la aplicarea pedepsei. Fostul primar mai avea, însă, un dosar penal, tot pe rolul Judecătoriei Năsăud, pentru refuzul de prelevare de probe biologice, faptă comisă în 2016, pentru care a fost trimis în judecată în 2018. Sentința a venit în iunie 2020, judecătorii condamnându-l la un an de închisoare cu suspendare.

Legea n-a fost de partea lui Ogâgău, pentru că spune că o persoană care a beneficiat de renunțarea aplicării pedepsei, în termen de maxim 2 ani este condamnată pentru o altă infracțiune, instanța sau procurorii pot cere anularea renunțării la aplicarea pedepsei.

Asta s-a și întâmplat, astfel că Traian Ogâgău a fost condamnat la un an și 4 luni de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a fi ales și de a ocupa o funcție publică.

Anchidim Pavelea ar putea pierde primăria pentru o ieșire nervoasă

Traian Ogâgău este deocamdată primul din județ care-și pierde mandatul din cauza problemelor cu legea. O ieșire nervoasă i-a adus anchetatorii pe cap și primarului comunei Runcu Salvei, Anchidim Pavelea. Acesta a fost deja condamnat la 4 luni de închisoare cu amânare pentru purtare abuzivă, pentru un incident de acum 5 ani.

Anchidim Pavelea, în urmă cu 5 ani, l-a înjurat pe fostul director al Școlii Gimnaziale „Ioan S. Pavelea” și consilier local, Ioan Man. Cei doi sunt în conflict de ani de zile, fiind inclusiv rivali în alegerile locale.

Primarul l-a înjurat pe Man în incinta primăriei, în timpul ședinței de Consiliu Local. Acesta nu a stat pe gânduri și a depus o plângere penală împotriva primarului susținând că a fost și lovit, simțindu-se astfel umilit.

În final, judecătorul a ajuns la concluzia că Pavelea se face vinovat de purtare abuzivă. Presupusa lovire nu a putut fi demonstrată în instanță, probele nefiind de partea denunțătorului.

Instanța năsăudeană a stabilit ca Pavelea să îi plătească lui Man daune morale în valoare de 2.500 de lei și să achite cheltuieli de judecată în valoare de 1.600 de lei.

Curtea de Apel Cluj a dat o palmă instanței năsăudene și a trimis dosarul pentru rejudecare. Asta pentru că instanța de fond a pronunțat o sentință doar pentru purtare abuzivă, fără să mai ia în calcul și partea de lovire, în cadrul purtării abuzive.

Judecătorii năsăudeni trebuiau să ia în discuție toate aspectele scoase în evidență de procurori. Dosarul a fost reînregistrat la Judecătoria Năsăud în luna mai a acestui an, următorul termen de judecată fiind  15 decembrie.

Anchidim Pavelea a recunoscut că l-a jignit pe consilierul local, care la rândul său l-ar fi jignit și amenințat și spunea că dacă toată lumea ar ajunge în judecată pentru niște înjurături, instanțele s-a bloca pur și simplu.

Andreea Moldovan

2 COMENTARII

  1. Cine se scuza se acuza. Dupa ce te iau in primire procurorii DNA incep belelele la care nici nu te astepti. Hognogi e la ultimul mandat, desi se da cocos acum ca vrea sa fie judecat. Se va intampla ce vrea DNA-ul, nu el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.