Acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a intentat procese împotriva mai multor instituții române, contestând sechestrul pus pe acțiunile RMGC în contul unei datorii de aproximativ 10 milioane de dolari față de Statul Român. Această sumă reprezintă daunele acordate statului român în urma pierderii procesului desfășurat la Washington.

În paralel, RMGC a dat în judecată autoritățile române prin mai multe instituții, într-un total de patru procese înregistrate la Tribunalul Alba pe 11 aprilie. Gabriel Resources (Jersey) Limited și RMGC sunt reclamanții în două dintre dosare, iar Roșia Montană Gold Corporation SA este reclamantă în celelalte două.

Obiectul proceselor este contestarea rezoluției directorului Oficiului Registrului Comerțului din județul Alba. În procesele inițiate de Gabriel Resources, compania vizează Oficiul Registrului Comerțului Alba, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba, și compania mamă, RMGC, la care și Statul Român are o parte din acțiuni. În cazul proceselor inițiate de Roșia Montană Gold Corporation SA, aceasta cheamă în instanță aceleași instituții.

Gabriel Resources contestă rezoluția care a pus sechestru pe acțiunile RMGC, luată la solicitarea ANAF, în contul datoriei față de Statul Român. În urma deciziei tribunalului arbitral de la Washington, companiile au fost obligate să plătească României cheltuielile de judecată și dobânzi.

Niciunul dintre cele patru dosare nu a stabilit încă primul termen de judecată.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că ANAF își face datoria în aplicarea sechestrului și că procedurile legale au fost inițiate. Tribunalul arbitral de la Washington a decis în favoarea României în cazul Roșia Montană, obligând companiile să plătească cheltuielile de judecată și dobânzi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.