Procesul lui Aron Coșergar, bărbatul acuzat de procurori că l-ar fi bătut pe copilul concubinei sale până când într-o zi din august 2020 micuțul și-a dat duhul, a intrat pe ultima sută de metri. Magistratul de la Tribunalul Bistrița-Năsăud care judecă acest dosar a decis să dea verdictul în ajun de Moș Nicolae.

Oribila crimă s-a petrecut în august 2020, la două luni după ce mama copilului, Ana Maria Muntean, în vârstă de 20 de ani, s-a mutat cu două luni mai devreme din Hațeg, județul Hunedoara, în Ciceu Giurgești, părăsindu-și concubinul și tatăl natural al micuțului, pentru Aron Coșergar, un individ violent, recidivist, care fusese arestat şi condamnat până în acel moment în trei rânduri pentru furt calificat, lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la infracțiunea de act sexual cu un minor şi tentativă la viol, și care era cu 22 de ani mai în vârstă decât ea.

Atitudine ciudată

În urmă cu circa o săptămână, instanța de la Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis ca pe data de 5 decembrie să pronunțe sentința. Asta în cazul în care nu va mai amâna acest moment, deși cazul pare foarte clar.

De cealaltă parte, Coșergar pare foarte nemulțumit de modul în care a decurs procesul și a reproșat instanței că îi refuză dreptul la apărare. Asta în contextul în care, conform spuselor avocatului său în fața instanței, chiar bărbatul refuză să depună probe în apărarea sa și așteaptă procesul care se va derula la Curtea de Apel Cluj.

Astfel, potrivit încheierii ședinței din 25 august, după audierea mai multor martori, Coșergar a spus că nu dorește să adreseze nicio întrebare acestora, iar la un moment dat avocatul lui a susținut în instanță faptul că clientul său i-a spus de mai multe ori că posedă mai multe filmulețe în care se vede că cea agresivă cu copilul ar fi fost doar mama acestuia, Ana Maria Muntean (și ea inculpată în dosar).

“Avocat X.X. arată că pe parcursul procesului inculpatul Coșergar Aron i-a adus la cunoştinţă, de mai multe ori, că ar exista o serie de înregistrări audio şi video din care reiese că inculpata Muntean Ana Maria îşi agresează copilul. În mai multe rânduri i-a solicitat inculpatului să-i pună la dispoziţie aceste înregistrări însă până în prezent nu a intrat în posesia acestora. Aşa fiind, solicită să fie întrebat inculpatul dacă deţine aceste înregistrări şi dacă înţelege să solicite un termen pentru a le depune.

Inculpatul Coșergar Aron fiind interpelat de preşedintele de complet, arată că nu doreşte să propună probe în apărare deoarece apreciază că acestea nu sunt luate în considerare. De asemenea, arată că, după condamnarea sa, va propune probe la Curtea de Apel Cluj. Instanţa pune în vedere inculpatului Coșergar Aron să ia legătura cu apărătorul din oficiu pentru a discuta despre eventuale probe pe care doreşte să le propună.

Avocat X.X. învederează că i-a adus la cunoştinţă inculpatului că pentru a putea fi luate în considerare nişte probe, trebuie propuse şi administrate. În afară de înregistrările despre care i s-a spus şi pe care nu a reuşit, până în prezent, să le depună la dosarul cauzei, solicită să fie întrebat inculpatul dacă mai solicită audierea şi altor persoane. Inculpatul Coșergar Aron învederează că o să propună probe şi martori, după ce va fi condamnat, la Curtea de Apel Cluj. Avocat X.X. solicită acordarea unui termen pentru a discuta cu inculpatul strategia de apărare precum şi dacă doreşte să dea un supliment de declaraţie în cauză. De asemenea, arată că la fiecare termen a încercat să-i explice inculpatului că are posibilitatea de a propune probe dar acesta refuză”, se arată în documentul instanței bistrițene.

Un nou termen de judecată a avut loc pe 29 septembrie, când instanța a anunțat că va pronunța sentința pe data de 5 decembrie.

Și-a părăsit bărbatul pentru Coșergar

Faptele de care sunt acuzați Corșegar Aron și Muntean Ana Maria s-au petrecut în urmă cu doi ani, copilul decedând pe data de 15 august 2020. Femeia, în vârstă de 20 de ani pe atunci, de loc din Hațeg, era căsătorită și subit a decis să-și părăsească bărbatul.

Ana Maria Muntean și-a părăsit soțul în perioada 16-19 iunie 2020, pe când era internată cu copilul în spital, care fusese diagnosticat cu diaree și gastroenterită, probabil infecțioase şi alte tulburări hidrice şi electrolicite.

În acea perioadă, Ana Maria Muntean l-a cunoscut, prin intermediul Facebook, pe Coșergar, care i-a propus să se mute cu el în Ciceu Giurgești. Iar femeia a acceptat fără stea pe gânduri. Fără să anunțe pe cineva, și-a luat copilul și a plecat direct din spitalul din Hațeg, în casa lui Coșergar din Ciceu Giurgești. Degeaba a încercat tatăl copilului să o contacteze, ea nu i-a răspuns la apeluri și i-a trimis bărbatului doar un mesaj în care scria că nu poate să îi răspundă. Mai apoi, când a catadicsit să îi răspundă, iar bărbatul a insistat să îi dea lui copilul să îl crească, Ana Maria i-a spus că băiatul “are tot ce îi trebuie”. Numai că această sintagmă “tot ce îi trebuie” poate fi tradusă, acum, prin palme și lovituri peste cap și tratamente inumane față de un copilaș atât de mic, de doar un an și 5 luni.

Lovit ori de câte ori plângea

În prima lună după ce a ajuns în casa lui Coșergar, totul părea în regulă, acesta părând că acceptă copilul. Apucăturile lui reale aveau însă să iasă curând la suprafață. S-a întâmplat în a doua parte a lunii iulie, când copilul, din cauza sănătății sale precare, a început să plângă mai des și voia să stea în brațele mamei sale. Coșergar a devenit nervos și a început să-l agreseze pe micuț. De loviturile acestuia nu a scăpat nici Ana Maria pentru că nu-l putea opri din plâns pe copil.

Pe de altă parte, nici femeia nu l-a protejat pe copil, din contră, l-a lovit peste mânuțe sau peste cap ori l-a ținut câteva ore afară în curte în soarele fierbinte.

Violențele asupra copilului au fost continue, Coșergar lovindu-l ori de câte ori avea ocazia, iar când micuțul plângea, primea și mai multe lovituri. Ultima dată a fost lovit în ziua de Sfânta Maria, pe 15 august 2020.

La data de 15 august 2020 inculpaţii erau la locuinţa din Ciceu Giurgești, într-un moment când inculpata Muntean Ana Maria se afla în curte, iar copilul ei se afla tot afară, într-un „rotobil” (mergător), acesta a început să plângă.

Inculpatul Coșergar Aron se afla în locuinţă în acel moment şi enervându-se din cauza plânsului copilului, a strigat către concubină să îl facă să tacă pe minor, inculpata replicând că «nu aşa o să potolească copilul».

Inculpata s-a deplasat la rotobil şi l-a lovit pe copil cu palmele peste mâinile acestuia, dar acest fapt nu a fost de natură a-1 linişti pe copil.

Inculpatul Coșergar Aron a strigat «stai că ţi-l liniştesc» şi, ieşind din casă, s-a dus către minorul (…), lovindu-1 pe acesta din spate cu palma peste ceafă. Copilul a început să plângă, astfel că mama acestuia a intervenit în apărarea lui, dar inculpatul i-a dat două palme peste faţă din cauza cărora inculpata a căzut. Inculpatul Coșergar Aron i-a mai aplicat minorului alte 2-3 lovituri puternice cu palma în spatele capului, acesta încetând din plâns şi lăsându-se moale la sol, rotobilul neavând aplicată pânza de susţinere.

Inculpatul a realizat că loviturile aplicate copilului au fost foarte puternice, astfel că atunci când concubina sa şi-a luat copilul în braţe, nu a mai lovit-o, stropindu-l cu apă luată din apropierea casei.

Inculpaţii au dus copilul în casă şi Muntean Ana Maria l-a schimbat de haine, observând că acesta nu îşi mai deschidea ochii. Aceştia nu au dus minorul la un cabinet medical, inculpata Muntean Ana Maria declarând că nu a fost lăsată să facă acest lucru de către inculpat care afirma că îşi va reveni”, au mai arătat procurorii.

Cum copilul nu și-a revenit, a fost dus de Coșergar și mama sa la spitalul din Beclean, unde medicii au constatat starea gravă a acestuia, astfel că l-au transferat de urgență la Bistrița, unde a ajuns în stop cardio-respirator, astfel încât a fost nevoie să fie resuscitat. La scurt timp a fost supus unei intervenții chirurgicale, însă micuțul nu a mai putut fi salvat.

Agresiunile asupra copilului au fost văzute de mai multe persoane, inclusiv de rudele bărbatului, însă niciuna nu a anunțat autoritățile, vorbind abia după ce copilul a murit.

Au recunoscut faptele ca să stea mai puțin după gratii

Corșegar Aron a fost acuzat de omor, violență în familie și rele tratamente aplicate minorului și a fost arestat preventiv, el fiind și acum după gratii. Ana Maria Muntean a fost acuzată de violență în familie și rele tratamente aplicate minorului și a fost pusă sub control judiciar, ea fiind și însărcinată la acel moment. La primul termen care a avut loc în procesul pe fond, atât Coșergar Aron, cât și Ana Maria Muntean au spus în fața instanței că își recunosc în totalitate faptele și că doresc să fie judecați conform procedurii simplificate, astfel cei doi beneficiind de o reducere a limitelor de pedeapsă cu o treime. Ce va decide însă instanța la final, vom vedea când va fi pronunțată sentința.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.