Lucruri interesante s-au petrecut în dosarul penal deschis pe numele colonelului Iulian Berdilă, comandatul BrigăziiMecanizate 81 din Bistriţa, în urma plângerii făcute, anul trecut, de un subordonat de-al său la acea vreme, locotenent-colonel Sorin Eugen Mihaiu. Acesta din urmă între timp s-a pensionat şi a trecut în rezervă, însă ancheta şi-a urmat cursul.

 

Când totul părea că a intrat într-un con de umbră a venit surpriza! Doi dintre inculpaţii din dosar, colonelul Berdilă fiind doar capul de afiş al anchetei, şi-au recunoscut vinovăţia şi în acest sens au încheiat un acord cu procurorii. Drept urmare, două dosare au fost disjunse din cel principal şi au ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Militar Cluj, cel al colonelului Ioan-Marian Cristurean, adjunctul comandantului Brigăzii Mecanizate 81 din Bistriţa, şi cel al caporalului cls III-a Nicolae Catarig, şoferul colonelului Berdilă. Dosarul comandantului Brigăzii nu este încă finalizat, în acest moment fiind în faza de administrare a probelor.

În primăvara anului trecut, colonelul Iulian Berdilă s-a ales cu un dosar penal, după ce juristul Brigăzii 81 Mecanizată Bistriţa, locotenent colonelul Sorin Mihaiu, i-a făcut o plângere penală în care l-a acuzat de comiterea mai multor infracţiuni – lipsire de libertate în mod ilegal, furt, tortură, purtare abuzivă, abuz în serviciu, fals intelectual, şi abuz de autoritate. În acest punct s-a ajuns din cauză că subordonatul comandantului Brigăzii „şi-a permis” să observe că anumite acţiuni ale superiorului său nu sunt tocmai în regulă şi contravin regulamentelor militare. Drept urmare, Sorin Mihaiu a demarat o verificare pe cont propriu a informaţiilor care îi surveniseră pe diferite căi, numai că şeful său a aflat şi l-a luat la întrebări, o discuţie nu tocmai civilizată, astfel că lucrurile au luat o întorsătură urâtă.

 

Luat la întrebări după ce şi-a verificat comandantul

Potrivit plângerii penale depusă la Parchetul Militar Cluj, comandatul Brigăzii 81 Mecanizată, col. Iulian Berdilă, ar fi beneficiat în perioada 16.01.2016 – 23.01.2016, de şapte zile de concediu de odihnă pe anul 2015, în Garnizoana Bistriţa. Însă în acel interval au început şi întrebările juristului, după ce i-au ajuns la urechi informaţiile despre anumite fapte cu iz penal posibil comise de superiorul său, printre care s-ar număra şi drumuri efectuate în Capitală în scop personal cu maşina unităţii militare.

Se pare însă că şeful Brigăzii a fost informat despre curiozitatea subordonatului, întrucât cu trei zile mai devreme de a-i expira perioada de concediu colonelul Berdilă, îmbrăcat în haine civile, şi-a făcut apariţia în biroul lui Mihaiu şi l-a luat la întrebări. Potrivit lui Mihaiu, interogatoriul, care a fost condus chiar de colonelul Iulian Berdilă, a fost unul în care au curs ameninţările şi, mai mult decât atât, i-a ordonat colonelului Ioan Cristurean, care îl înlocuia la comanda Brigăzii în perioada respectivă de concediu, să constituie o comisie care să cerceteze comportamentul consilierului juridic, dar şi programul desfăşurat de acesta, în amănunţime, în ultimele trei zile. Şi ca să nu fie acuzat că ar exercita presiuni, într-o vreme „anchetatorul” lui Mihaiu a ordonat să i se aducă o cameră video pentru a înregistra interogatoriul.

 

Ţinut captiv în birou până i s-a făcut rău şi a fost dus la Urgenţă

Aflat sub presiune, Sorin Mihaiu a început să se simtă foarte rău, însă nu i s-a dat voie să meargă la infirmerie. A preferat să aducă în camera de interogatoriu pe medicul şef al unităţii, care avea să constate că tensiunea juristului era cu mult peste valorile normale, în condiţiile în care acesta nu avusese astfel de probleme până în acel moment. Însă până să ajungă medicul, Berdilă şi-a continuat interogatoriul, iar Mihaiu a fost pus în situaţia, din cauza stării acute de rău, să sune şi la 112, pentru a solicita intervenţia unui echipaj de poliţie fiindcă era lipsit de libertate în mod ilegal.

„După cca. două minute m-a sunat un poliţist spunându-mi că nu pot interveni datorită faptului că parchetul militar este competent a soluţiona această situaţie. Atunci am solicitat intervenţia unui echipaj al serviciului medical. Nici după apelarea serviciului de urgenţă comandantul nu mi-a permis ieşirea din birou deşi încercări din partea mea, în acest sens, au mai existat. Până la sosirea echipajului medical, comandantul a continuat în acelaşi ritm exercitarea presiunilor asupra persoanei mele, a abuzurilor şi a interdicţiei de a părăsi încăperea, deşi tentative de a ieşi din încăpere au mai existat şi din nou s-a postat în faţa uşii pentru a-mi bloca şi interzice ieşirea din birou. Mai, mult, în mod ironic a afirmat că mă voi duce la spital, mă voi întoarce şi o vom lua de la capăt!” preciza în plângerea penală Sorin Mihaiu.

Interogatoriul s-a sfârşit după aproape două ore, odată cu sosirea unui echipaj al Ambulanţei care l-a preluat pe Mihaiu şi l-a dus la Spitalul Judeţean pentru investigaţii. Berdilă însă a dat ordin ca biroul lui Mihaiu să fie sigilat şi să i se verifice toate documentele. În plus, colonelul se pare că i-a cerut medicului unităţii să îi aducă copii după documentele medicale ale lui Mihaiu care a ajuns la Spitalul Judeţean, unde a fost stabilizat. A doua zi însă a avut parte de alte surprize. Sigiliul de la biroul său era cu totul altul decât în seara precedentă.

„După finalizarea investigaţiilor (n. r. – medicale) am plecat la locuinţa de domiciliu, iar a doua zi m-am prezentat la serviciu. Aici, spre stupoarea mea, am aflat că biroul îmi este sigilat cu alt număr de sigiliu decât acela pe care l-am aplicat eu în ziua precedentă, iar comandantul, în prezenţa mea i-a ordonat (…) să nu-mi permită accesul în birou decât pentru a mă echipa în ţinută militară, iar aşa zisa comisie desemnată pentru verificarea documentelor din biroul meu să-şi continue activitatea, iar când vor finaliza să i se raporteze. Mi s-a repartizat un alt birou”, arăta Mihaiu în plângerea penală.

 

S-au cerut documentele medicale fără consimţământul bolnavului

Curând, juristul Brigăzii avea să costate odată cu verificarea unor documente ale unităţii militare faptul că şeful său îi ordonase unui angajat al unităţii, cadru medical, să meargă la secretariatul Spitalului Judeţean să ridice documentele medicale rezultate în urma internării sale temporare la UPU.

Întrucât starea de sănătate a juristului nu se îmbunătăţise deloc, la patru zile de la aceste evenimente, acasă fiind, i s-a făcut rău şi a leşinat. În căzătură şi-a fracturat un deget, incident care l-a dus din nou la spital. Cum de gardă era acelaşi medic care îl consultase câteva zile mai devreme după ce suportase interogatoriul colonelului Berdilă, Sorin Mihaiu a fost internat şi ţinut sub observaţie câteva zile. Însă şeful său a trimis din nou un militar să ceară documentele medicale ale lui Mihaiu, fără să existe vreun consimţământ al acestuia.

După ce a fost externat din spitalul bistriţean, Mihaiu s-a prezentat la Cluj la Spitalul Militar de Urgenţă Cluj unde a mai stat o săptămână. Imediat după externare, el a depus la Parchetul Militar plângerea penală pe numele colonelului Berdilă, dosar înregistrat cu nr 71/P/2016.

 

Cristurean şi Catarig, trimişi în judecată! Şi-au recunoscut vinovaţia

În dosar nu doar colonelul Berdilă a fost inculpat, fiindcă pe parcurs se pare că anchetatorii au constatat că sunt implicate şi alte persoane, mai precis fiind vorba de colonelul Ioan Cristurean şi caporalul Nicolae Catarig. Iar acuzaţiile sunt, în concurs de infracţiuni, de complicitate şi fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals în înscrisuri oficiale, pentru care pedeapsa rezultantă ar fi, probabil, de aproximativ 5 ani de închisoare. Semnând însă acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cei doi beneficiază, conform legii, de reducerea cu o treime a pedepsei pe care instanţa o va pronunţa în cazul în care judecătorul admite respectivele acorduri.

Povestea nu se va finaliza doar cu partea penală, fiindcă nu este exclus ca şi pe parte profesională să existe urmări, dar despre asta vom reveni într-o ediţie viitoare.

(Va urma)

5 COMENTARII

  1. Pai, peste tot unde exista forte si efective militare , multi comandanti ( ca sunt totusi si oameni cumsecade si cinstiti printre ei ) , comit tot felul de abuzuri si de exces de putere, pe care majoritatea sunordonatilor n-au curajul sa le demaste … iar serviciile de contrainformatii militare, nu-si fac deloc „treaba ” , pentru ca in loc sa fie constituite in ” birouri si servicii independente ” sub directa subordonare al „Comandantului Armatei ” , toti sunt subordonati comandantilor de unitati pe care ar trebui sa-i supravegheze !
    Ati vazut cum si la Politie si la Jandarmi si la Armata… ori SRI , exista astfel de cazuri , in egala masura …

  2. Sun curios daca stimabilii comandanti implicati in aceste fapte de vitejie, beneficiaza ,,,la aprecierea sefilor,, de solde de excelenta. Ar fi exclus?

  3. Locotenent colonelul Mihaiu Sorin sa certat cel putin de doua ori cu toti ofiterii comandamentului brigazii 81.Nu exista om din acest comandament cu care sa nu se fi certat domnul jurist.Asa ca trageti voi concluzia dragi cititori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.