Elevii liceeni din Bistrița au scoruri ridicate de potrivire vocațională cu activitățile realiste și cu cele artistice, care presupun implicarea practică în sarcini, actoria, chirurgia sau ingieneria fiind unele domenii în care s-ar descurca foarte bine. Însă, primele trei meserii preferate ale acestora sunt cele de actor (12,6%), programator (12,4%) și inginer informatician (9,9%). La fel ca toți tinerii din România, și cei din Bistrița au interese crescute în zona de activități independente și care presupun inițiativă și persuasiune. Acestea sunt concluziile studiului realizat anul acesta în 30 de licee din zonele de est și vest ale țării.

Studiul a fost realizat în timpul caravanei Samsung Trends of Tomorrow, în care aproape 8.000 de elevi din 10 orașe au completat testele Self Directed Search-Holland, Intelligenz-Struktur-Test 2000R și Big FiveQuestionnaire, în urma cărora le-au fost stabilite interesele vocaționale, competențele și elementele de personalitate. Obiectivul caravanei a fost de a inspira, educa și familiariza liceenii (16 – 18 ani) cu abilitățile digitale și tendițele de pe piața muncii, în contextul în care studiile arată că un număr tot mai mare de tineri lucrează în alt domeniu decât cel pentru care s-au pregătit, iar 95% dintre joburi vor necesita competențe digitale până în 2015, potrivit unui studiu al Comisiei Europene).

Din studiu reiese faptul că peste o treime (35,4%) din tinerii care au participat la aceste teste sunt interesați de zona antreprenorială, mai mult decât oricare altă arie, și sunt atrași de ideea de a lucra pentru sine. Această arie antreprenorială nu presupune, însă, doar rolul de antreprenor, ci orice profesie care implică un grad ridicat de inițiativă personală (avocat, manager etc.).
Totodată, testele au relevat faptul că tinerii cu interese antreprenoriale au și interese culturale mai ridicate decât ceilalți și sunt mai deschiși spre noutăți, în general, și mai interesați de obținerea de noi cunoștințe și deprinderi. În plus, aceștia au înregistrat scoruri IQ peste medie și au cele mai ridicate abilități în zona numerică, de lucru cu cifrele, fapt care îi recomandă pentru activități din domeniul IT și digital (programare, inginerie IT, etc.).

„Rezultatele studiului sunt pe cât de interesante, pe atât de încurajante. Pe de-o parte, știm deja că ne confruntăm cu un deficit de specialiști în domeniul IT, nu doar în România, ci la nivel european și chiar global, iar pe de alta știm că tinerii absolvenți de studii de specialitate întâmpină dificultăți în găsirea unor locuri de muncă stabile și potrivite pentru ei. Iată că studiul ne confirmă: tineri români au abilitățile și interesul necesare pentru meseriile din domeniul IT. Nu ne rămâne decât să facem tot posibilul pentru a-i îndruma spre aceste profesii fascinante, care presupun, pe lângă o bună pregătire, pasiune și curiozitate continuă”, a declarat Sabina Știrb, Public Affaris & Community Citizenship Manager, Samsung Electronics România.

Potrivit aceluiași studiu, tinerii evită să iasă din zona lor de confort și își construiesc interesele vocaționale mai mult în zonele în care se simt competenți și cred că pot avea succes, și mai puțin în zonele în care se potrivesc din punct de vedere al personalității.

Conform partenerului D&D Research, Dan Petre, studiul a arătat faptul că tinerii „adoptă o profesie și se reconfigurează în jurul acesteia, încercând să își justifice față de ei înșiși opțiunea de carieră și de viață, chiar dacă nu se regăsesc de fapt deloc în aceasta. Această realitate este una foarte costisitoare atât pentru tineri cât și pentru sistemul educațional, angajatori și chiar întreaga societate deoarece reprezintă în același timp o risipă enormă de resurse, dar și o sursă importantă de frustrare ulterioară”.

Analiza pe segmente de vârstă arată că elevii din anii terminali de liceu sunt mult mai pragmatici decât colegii lor mai mici. Cei mai mulți elevi cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani își doresc să devină avocați (16,8%), programatori (14%1), actori (11,6%), ingineri informaticieni (10,4%) sau business manageri (8,7%), pe când cei din clasele a XI-a și a XII-a au preferințe ușor diferite. Alegerile au rămas același, însă în altă ordine. Astfel, cei mai mulți elevi cu vârsta de 17-19 aniar vrea să devină programatori (14,6%), ingineri informaticieni (11%), avocați (10,7%), business manageri (9,7%) și actori (8,5%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.