Refuzul secretarului Mariana Avram de a aviza dispozitia de concediere a unui functionar contractual în cadrul aparatului de specialitate al primarului Olimpiu Neamt a stârnit nemultumirea acestuia si încalcarea prevederilor legale.
Vor fi toti curiosi sa constate ca la Livezile exista o dictatura si ca legea este numai un preambul propus de secretar dar fara rezultate. Toate acuzele care i se aduc domnului primar se refera la un comportament tipic de abuz de putere.

Demisa din functie pe motive banale

Asa se face ca prin dispozitia nr.14/27.01.2006 a fost desfacut contractul de munca al doamnei Belean Niculina încadrata referent treapta întâi. Se pare ca, primarul comune a emis dispozitia “cu rea credinta” si fara a tine cont de faptul ca sunt încalcate prevederile legale. Concedierea a fost una banala, angajata fiind demisa din functie pe motive disciplinare.
Angajata a refuzat conform legii transferarea din postul de referent la serviciul administrative pe motiv ca nu are pregatirea necesara. În urma acestei ”îndrazneli “de a-si apara drepturile au început nenumarate presiuni asupra acesteia.
Domnul viceprimar, om “cu drepturi depline” în aceea institutie a întocmit mai multe referate pe care le-a înaintat “mai marelui sef”, primarul prin care solicita sanctionarea angajatei. Amintim ca aceasta sarcina nu era în atributiile domniei sale.
Belean Niculina, în urma nenumaratelor solicitari privind aprobarea modificarii programului de lucru pe motive temeinice a fost considerata a fi indisciplinata. În sedintele de lucru ale primariei nu au fost aprobate cererile referitoare la acest subiect. “Aceste actiuni au fost premeditate si apoi executate fara a se tine cont de drepturile omului prevazute de Constitutia României si Codul Muncii”, declara Mariana Avram, fost secretar al Primariei Livezile.

S-a închis usa, pleci acasa!

În final, când acesti domni au considerat ca sunt îndeplinite toate conditiile privind concedierea, au organizat în data de 27.01.2007 o sedinta urgenta de lucru. Impactul s-a produs când usa institutiei a fost închisa cu 10 minute înainte ca angajata sa ajunga la lucru. Lipsit de cel mai elementar professionalism, Olimpiu Neamt, la finalul sedintei a informat pe Belean Niculina: “Esti libera doamna, de astazi mergi acasa!”.
Dispozitia de concediere nu a fost avizata de legalitate de secretarul comunei, deoarece au fost încalcate art. 58, art 61 lit. “a”, art 62 alin1, art. 63 si art. 263-268 din Legea 53/2003 privind Codul Muncii. Reactia primarului a fost una pe masura. Drept razbunare, primarul a dat secretarului un avertisment.

Încercari nereusite de a-si face dreptate

Angajata concediata a urmat ulterior procedurile legale si a contestat actul administrativ în instanta, lucru pe care l-a facut si Institutia Prefectului Bistrita-Nasaud. Cea din urma a primit refuzul instantei pe motiv ca este litigiu de munca si ca îsi depaseste competentele. Dupa 10 luni, timp în care Belean Niculina a stat acasa, instanta a admis actiunea reclamantei prin sentinta nr. 618/2006, obligând primaria sa recunoasca calitatea de angajat a acesteia si sa plateasca retributia cuvenita pentru cele 10 luni în care a lipsit de la serviciu.

Repercursiuni – postul este desfiintat

Acest eveniment nu a ramas fara repercursiuni. Primarul foarte iritat de cele întâmplate a anuntat pe Belean Niculina ca în data de 31.01.2007 postul ocupat de ea a fost desfiintat.” Este evident ca domul primar a desfiintat postul, deoarece doreste ca volumul de munca sa nu poata fi facut” declara aceasta. În consecinta, motivatia primarului referitoare la necesitatea înfiintarii altor posturi nu este în concordanta cu prevederile legale.
Primul motiv pentru care secretarul comunei Avram Mariana nu a vizat dispozitia de încetare a contractului de munca este acela ca “acest post a fost desfiintat ilegal deoarece în data desfiintarii ocupanta postului era în litigiu de munca cu primarul comunei“, declara aceasta.

Nerespectarea legii

Desi solutia instantei de la Curtea de Apel Cluj a ramas aceeasi cu cea de la Tribunalul Bistrita, nu a fost luata în considerare de catre primarul localitatii care, în afara de faptul ca a chemat la lucru angajata în luna noiembrie 2006, nu a luat nicio masura de punere în aplicare a sentintei adica sa emita o revocare a dispozitiei nr. 14 din ianuarie 2006.
Primarul s-a multumit sa cheme angajata la serviciu si atât. Dupa doua luni acesta a desfiintat postul când de fapt solutia instantei a fost aceea de a repune partile în situatia anterioara.

Nerespectarea dreptului de preaviz

Un alt motiv este acela ca nu a fost respectat dreptul de preaviz. Înca din 25 ianuarie 2007 angajata a fost atentionata ca începând cu data de 31 ianuarie i se va desface contractul de munca. Motivatia primarului a fost aceea ca postul a fost desfiintat de catre consiliul local si ca “daca doreste sa vina la serviciu va fi platita daca nu, nu”.

“Tacerea” prefecturii

Astfel ne confruntam cu o perpetua încalcare a legii aprobata tacit de institutia prefectului. Dispozitia care nu a primit avizul de legalitate a primarului a fost transmisa în conformitate cu prevederile legii Institutiei Prefectului, raspunsul acestora fiind “tacerea”.
Fara serviciu, desi exista o sentinta definititva la prima concediere, Belean Niculina nu a primit niciun ban. “Am actionat de nenumarate ori în instanta. Ramâne de vazut care va fi verdictul final la aceasta situatie si cum si când se va face dreptate în acest caz. De fapt este o consecinta a lipsei de cunoastere a legii, a lipsei de implicare a prefectului, iar cea mai grava dintre acestea este tacerea reprezentantului Guvernului în teritoriu care este dator sa rezolve problemele”, declara aceasta.
Amintim domnului primar ca “fiind în frunte” nu înseamna ca ai dreptul sa procedezi dupa bunul plac fara a da socoteala nimanui. Nimeni nu este mai presus de lege. Onorarea atributiilor cu mai mult profesionalism va putea servi interesele cetatenilor comunei.

Elisabeta Ciuta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.