Gazeta de Bistriţa vă prezintă neregulile depistate de inspectorii Curţii de Conturi în urma verificărilor efectuate la UAT-urile bistriţene, dar şi la alte entităţi de interes public.

În acest număr vă prezentăm ce au găsit auditorii financiari la alte trei primării din judeţ: Livezile, Chiuza, şi Telciu.

Curtea de Conturi a dat publicităţii raportul verificărilor efectuate în 2015 privind activităţile financiare efectuate de unităţile administrativ-teritoriale (UAT), dar şi regii autonome sau societăţi comerciale de interes local din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Nu a fost entitate auditată în 2015 de inspectorii Curţii de Conturi în care să nu fie constatate abateri de la legalitate şi regularitate, drept pentru care, în rapoartele de audit, au fost exprimate 22 opinii contrare și 1 opinie cu paragraf de evidențiere a unui aspect.

Per total, valoarea prejudiciilor se ridică la 3.833.000 lei, în timp ce valoarea abaterilor financiar contabile este 182.892.000 lei.

 

Livezile, prejudicii de aproape jumătate de milion de lei

La primăria condusă de Traian Simionca – Livezile – inspectorii Curţii de Conturi au descoperit abateri financiar contabile în valoare de 302.000 lei, în timp ce prejudiciile ajung la 430.000 lei.

Potrivit raportului, Primăria Livezile nu a înregistrat cu exactitate realitatea datelor reflectate în situaţiile financiare, respectiv creanțele fiscale datorate de debitorii aflați în insolvență.

De asemenea, printre abaterile care au adus prejudicii unităţii administrativ-teritoriale condusă de Simionca, se numără şi nestabilirea şi neîncasarea, în cazul unei persoane juridice, a taxei pentru eliberarea autorizaţiei de excavări produse de carieră și balastieră, abatere estimată la 79.000 lei, dar şi faptul că nu s-a urmărit respectarea prevederilor legale privind actualizarea bazei de impozitare pentru impozitul pe clădiri datorat bugetului local de către persoanele juridice, la finalizarea lucrărilor de construcție, abatere estimată la 47.000 lei.

Abateri estimate la 20.000 lei au fost constatate şi din cauza nestabilirii şi neîncasării impozitului pe teren datorat de un agent economic, teren în suprafață de 3,66 ha înregistrat în registrul agricol la categoria „teren cu construcții”, în timp ce efectuarea de plăți nelegale din bugetul local reprezentând despăgubiri de natură salarială acordate în baza unei sentinței civile, fără recuperarea pagubei de la persoanele vinovate, au dus la abateri în valoare de 14.000 lei.

Totodată, nu mai puţin de 72.000 lei este valoarea plăţilor nelegale în urma executării silite efectuate de către executorul judecătoresc, pentru neplata în termen a obligațiilor contractuale la obiectivul „Reabilitare și extindere Școala generală cl. V-VIII din Livezile”, în timp ce alţi 54.000 lei reprezintă plăți nelegale în urma executării silite efectuate de către executorul judecătoresc, pentru neplata în termen a obligațiilor contractuale la obiectivul „Grădiniță cu program prelungit din Livezile”

Prin urmare, Curtea de Conturi a dispus recuperarea prejudiciului şi restituirea sumelor la bugetul local.

Bugetul local al comunei Livezile a fost prejudiciat şi cu suma de 290.000 lei din cauza nerespectării prevederilor legale cu privirea derularea procedurii de achiziție publică pentru obiectivul de investiții ”Modernizare drum comunal DC 6A din comuna Livezile, județul Bistriţa – Năsăud”.

„La U.A.T.C. Livezile din verificarea modului de atribuire a contractului de execuție a lucrărilor la obiectivul „Modernizare drum comunal DC 6A din comuna Livezile, județul Bistrița-Năsăud” prin procedura de cerere de oferte, criteriul de atribuire fiind prețul cel mai scăzut, a rezultat că stabilirea rezultatului procedurii s-a făcut cu nerespectarea integrală a prevederilor legale în acest domeniu, fiind declarată neconformă, fără temei legal, oferta prezentată cu prețul cel mai scăzut, iar contractul de lucrări a fost atribuit următorului ofertant ca valoare a ofertei în condițiile în care nu au fost luate în considerare răspunsurile la clarificările solicitate”, explică auditorii Curţii de Conturi în raport.

Drept urmare, auditorii Curţii de Conturi au dispus primăriei condusă de Traian Simionca să stabilească întinderea prejudiciului cauzat instituţiei prin încredinţarea contractului de achiziţie publică cu nerespectarea prevederilor legale, să înregistreze în evidenţa contabilă şi să ia măsuri de recuperare a acestuia conform prevederilor legale. Totodată, administraţia locală este obligată să asigure realizarea integrală a investiţiei ”Modernizare drum comunal DC 6A din comuna Livezile, județul Bistrița-Năsăud ” la nivelul preţului cel mai scăzut ofertat, în sumă de 1.655.921,87 lei, inclusiv TVA.

 

Telciu, abateri de 6 milioane lei

Şi la Primăria Telciu, auditorii financiari nu găsit lucrurile în bună regulă. Astfel, potrivit raportului, abaterile financiar contabile se apropie de 6 milioane lei, în timp ce prejudiciul constatat este de 10.000 lei.

Astfel, auditorii financiari arată în document că nu s-au respectat prevederile legale privind predarea/preluarea patrimoniului în sensul menținerii nejustificate în patrimoniul Liceului Tehnologic Telciu, a unor bunuri în soldul final al contului 212 „Construcții”, în valoare de 5.595.000 lei, aparținând domeniului public al comunei. De asemenea, nu au fost întocmite situaţiile financiare de către primărie către Liceul Tehnologic, abatere estimată la 128.000 lei.

La aceeaşi primărie condusă de Sever Mureşan, auditorii Curţii de Conturi au descoperit abateri în valoare de 90.000 lei din cauza nestabilirii, neînregistrării şi neurmăririi încasării cuantumului real al impozitului pe mijloacele de transport, în timp ce alţi 37.000 lei reprezintă abateri financiar contabile din cauza nerespectării prevederilor legale privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice.

În acelaşi document, Curtea de Conturi arată efectuarea de plăți nelegale pentru activitatea sportivă finanțată din fonduri publice nerambursabile, aspect care a avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma de 10.000 lei. Prim urmare, auditorii financiari au dispus extinderea verificărilor și stabilirea întinderii prejudiciului creat bugetului local prin plățile efectuate fără bază legală reprezentând cheltuieli cu activități sportive, efectuarea controlului asupra modului de utilizare a sumelor acordate din bugetul local și acceptarea la decontare a acelor cheltuieli care respectă normele referitoare la finanțele publice, precum şi înregistrarea prejudiciului în evidența contabilă și dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestuia conform normelor legale în domeniu

 

Chiuza, prejudicii de 26.000 lei

Nereguli au fost găsite şi la Primăria Chiuza, unde auditorii Curţii de Conturi au stabilit că bugetul local a fost prejudiciat cu 26.000 lei, în timp ce abaterile financiar-contabile se ridică la 111.000 lei.

Astfel, potrivit raportului, necalcularea, neînregistrarea în evidența contabilă și nereflectarea în situațiile financiare a amortizării mijloacelor fixe a avut ca rezultat o abatere financiar-contabilă în valoare de 105.000 lei, în timp ce în cazul Școlii Gimnaziale ,,Liviu Rebreanu” din comună a fost încălcat principiul contabilității pe bază de angajamente prin înregistrarea eronată în evidența contabilă a instituției a achizițiilor de bunuri și servicii la nivelul plăților, abatere estimată la 6.000 lei.

Totodată, auditorii financiari arată că administraţia locală nu a stabilit şi nu a încasat taxa pentru eliberarea autorizației de excavări datorată de o societate comercială autorizată să efectueze exploatarea de nisip și pietrișuri pe raza comunei, abaterea fiind estimată la 29.000 lei.

Potrivit raportului, bugetul local al comunei Chizua a fost prejudiciat cu suma de 26.000 lei, din care 5.000 lei reprezintă plăţi de produse, lucrări sau servicii facturate și necontractate. Restul sumei constă în plăţi nelegale ale unor lucrări decontate dar neefectuate, precum şi plăţi de achiziţionare de servicii juridice fără documente justificative. Prin urmare, auditorii au dispus recuperarea prejudiciului.

2 COMENTARII

  1. Doar 26.000. mii lei prejudiciul descoperit la Chiuza??? Sa inteleg ca inspectorii de la Curtea de conturi nu au efectuat un control „la sange”. Dl. primar Bradea se alfa in functia de primar al acelei comune de „o viata” si invit pe orice sa viziteze respectiva localitate pentru a putea vedea situatia in care se afla strazile secundare ale acestei comune sau „investitiile” ce au avut loc acolo. Bani sunt, dar Primaria nu poate fi castigata decat prin promisiunea si oferirea de „alocatii/pensii de handicap/boala/asistenta sociala” catre mai toata populatia respectivei comune, si … e ciudat si cum de nu se autosesizeaza nimeni cand vine vorba de un numar atat de mare, din punct de vedere procentual, al „handicapatilor”din zona.

  2. Pai cum se poate asa ceva cu distinsul” vice- contabil” la Livezile care i.a pus pe chiriasi sa duca orice factura ca au renovat in casele in care locuiesc cu chirie si le scade chiria acolo sa se faca controale sa vada cum casele sunt darapanate si facturi false.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.