Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă judectorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei-definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat- nici asupra oportunităţii, potrivit mediafax.ro.

Cu alte cuvinte, toate unitățile administrative teritoriale, numite și primării, din județul Bistrița-Năsăud vor fi obligate să oficieze căsătorii între persoane de același sex, în cazul în care CCR va lua o astfel de decizie.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a argumentat că judecătorii au făcut o analiză tehnică a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei, iar avizul nu înseamnă o pronunţare pe fond. ”Am avut de verificat dacă revizuirea nu a încălcat limitele revizuirii, în sensul că ar fi putut afecta independenţa, limba oficială, forma de guvernământ. Nu este cazul. A doua condiţie era să nu fie suprimate drepturile fundamentale ale cetăţenilor prin această propunere. Din cel puţin două puncte de vedere nu s-a constatat că ar fi putut fi suprimate”, a explicat Dorneanu.

În Angla și Whales, în 2014, s-a aprobat legea ce permitea căsătoria persoanelor de același sex.

 

El a detaliat că dreptul la căsătorie nu este un drept fundamental în România, iar dreptul la viaţa de familie înseamnă mai mult decât simpla căsătorie. ”Dreptul la căsătorie, deocamdată în România, nu este consacrat constituţional sau prin altă lege ca un drept fundamental. Legislaţia europeană cu privire la aceasta recomandă o largheţe a statelor, le dă o marjă de suveranitate să se pronunţe dacă admit sau nu căsătoria între cupluri de acelaşi sex. De asemenea, nu este încălcat nici conceptul de viaţă de familie, pentru că acesta este mult mai larg decât sfera căsătoriei, decât relaţiile dintre viitorii soţi. Cuprinde relaţiile cu copii, cu rudele, defineşte care sunt obligaţiile acestora, legăturile de rudenie. Deci nici din punctul acesta de vedere nu s-a putut reţine că s-ar fi încălcat acest drept”, au fost explicaţiile preşedintelui CCR.

Acestea fiind spuse, Gazeta de Bistrița vă invită să vă exprimați poziția în sondajul de mai jos:

[poll id=”10″]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.