În ciuda faptului ca în primavara acestui an a fost acuzata de crima ecologica si amenintata cu amenda de catre comisarii Garzii de Mediu pentru toaletarea necorespunzatoare a arborilor din municipiu, Primaria Bistrita nu pare sa se poata dezobisnui de acest prost obicei. Recent, plopii de pe strada Romana au fost pur si simplu masacrati de o firma de specialitate angajata de primarie pentru a toaleta arborii. Mai mult de atât, crengile taiate au ocupat în totalitate trotuarul, o parte din carosabil, dar si locul de joaca din imediata vecinatate a unui bloc de locuinte timp de aproape doua saptamâni.

În primavara acestui an toaletarea arborilor din municipiu a stârnit nemultumiri printre cetatenii de rând, dar nu numai. Organizatiile ecologice, cât si Garda de Mediu si-au aratat indignarea la modul în care „gradinarii” ex-primarului Moldovan au executat lucrarile, acestia lasând în urma un peisaj cu adevarat dezolant: coroana arborilor a fost taiata în întregime, în urma ramânând doar niste trunchiuri, iar în unele locul copacii au fost chiar decojiti. Daca în primavara spiritele s-au calmat, toaletarea arborilor din municipiu a fost reluata de curând, asta în ciuda faptului ca nu este deloc sezonul potrivit pentru asemenea lucrari. Mai mult, toaletarea s-a executat în stilul deja consacrat: se taie tot!

Plopi ciuntiti

Bistritenii care trec prin zona strazii Romane din municipiu ramân de-a dreptul indignati din cauza peisajului ce se desfasoara în fata lor. Falnicii plopi au fost în totalitate privati de coroana, în urma toaletarii ramânând doar trunchiurile dezgolite. Munti de crengi si frunze s-au format în imediata vecinatate a unui bloc de locatari, în urma taierilor necontrolate. De aceasta data însa nu „gradinarii” Primariei Bistrita au executat lucrarile. Municipalitatea sustine ca toaletarea a fost executata de o firma specializata în toaletarea arborilor cu o înaltime foarte mare. Lucrarile au început în urma cu doua saptamâni, la sfârsitul lunii august, perioada total nepropice pentru asemenea lucrari. Conform specialistilor în silvicultura, toaletarea este preferabil sa se faca primavara devreme sau toamna târziu, nicidecum în aceasta perioada, când arborii sunt în plin ciclu de viata. Iar în ceea ce priveste reconfigurarea coroanei plopului, crengile nu trebuie taiate în totalitate, procesul de refacere în acest caz fiind unul destul de îndelungat. Dar aceste aspecte nu par sa fie de interes pentru municipalitate.

Pericol public

În urma spectaculoasei cosmetizari firma care a executat lucrarile a lasat în urma munti de crengi si frunze care au ocupat în totalitate trotuarul, dar si o parte din carosabil. Resturile lasate pe drum nu au fost semnalizate sub nicio forma, soferii care circula în zona riscând în orice clipa sa îsi loveasca autoturismele, mai ales ca unul din mormane se afla chiar într-o curba. Resturile de copaci au împânzit si curtea blocului de locatari din zona cu pricina, în care este amenajat un loc de joaca pentru copii. Localnicii sunt revoltati, deoarece de mai bine de o saptamâna de la executarea lucrarilor nimeni nu a strâns mormanele de lemne. Trotuarul nu este circulabil, iar copii nu se pot juca în siguranta, leaganul fiind blocat de unul dintre muntii de resturi.

Contactat telefonic, purtatorul de cuvânt al Agentiei pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud, Mihaela Rob, sustine ca institutia nu a dat niciun aviz pentru astfel de toaletari pentru plopii de pe strada Romana. „Am dat aviz pentru toaletarea plopilor de pe alte strazi, dar pentru cei de pe strada Romana nu am emis”, a precizat purtatorul de cuvânt.

În ceea ce priveste reponsabilul care trebuia sa adune resturile este nimeni altul decât Primaria Bistrita. Municipalitatea sustine ca firma care a toaletat arborii nu a fost platita sa si strânga resturile, acest lucru cazând în sarcina functionarilor din cadrul primariei. Însa acestia nu au trecut pe strada Romana de doua saptamâni, stârnind revolta locatarilor din zona „Sunt aproape doua saptamâni de când s-o taiat copacii si nimeni nu o venit sa strânga. Nu stiu ce au în cap astia. Poate asteapta sa se descompuna (n.r. mormanele de lemn)”, îsi arata nemultumirea unul din locatarii imobilului.

La fel an de an

Astfel de „toaletari” se executa anual, atât în municipiul Bistrita, cât si în diferite parti ale judetului. Daca în primavara acestui an fostul sef al Garzii de Mediu Gratian Morariu a reusit sa stopeze la un moment dat masacarul, amenintând cu o amenda în valoare de 30.000 de lei Primaria Bistrita, acum nimeni nu pare sa mai poate opri drujbele „gradinarilor”, fie ei si de la asa zise firme de specialitate. Copacii sunt de a dreptul ciuntiti si nimeni nu mai doreste sa intervina, lasând municipiul sa se sufoce în propriile gaze de esapament.

În ceea ce priveste judetul Bistrita-Nasaud, nereguli s-au mai sesizat si cu siguranta vor mai fi. Anul trecut nu mai putin de 150 de arbori de pe raza comunei Sânmihaiu de Câmpie, care erau plantati pe marginea drumului judetean au fost „toaletati în exces”. Primaria Sânmihaiu de Câmpie a invocat atunci, pe lânga pericolul de accidente pe care l-ar fi prezentat unele ramuri, si faptul ca arborii cu pricina devenisera case ale zburatoarelor care distrugeau culturile. S-a constatat ulterior ca primaria nu doar ca nu a respectat termenii acordului Consiliului Judetean, care stipula taieri de întretinere, în special la arborii batrâni, dar ca nu detinea nici aprobarile necesare de la Agentia pentru Protectia Mediului si Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vânatoare. Cu toate ca a trecut mai bine de un an de la toaletarea arborilor din zona de câmpie a judetului, arborii înca nu si-au revenit. Coroana copacilor nu a mai crescut, peisajul lasat în urma de muncitori în urma de mai bine de un an este la fel si în momentul de fata.

În ceea ce priveste muntii de resturi ramase de la plopii de pe strada Romana din municipiul Bistrita, pâna la închiderea editiei acestia nu au fost adunati.

Iulia Balazs

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.