Împărțeala de la Târgu Mureș sau cum s-au pierdut averile de la Năsăud pe barba unor pesediști: Fostul turnător la securitate Gheorghe Onul, reales pentru a treia oară președinte al UCGN, la 20 mai, 2022, de mașina de vot a primarilor aflați ilegal în UCGN, primar ”pus cu mâna” de PSD pentru al șaselea mandat la comanda UAT SALVA și fostul primar de Năsăud Mircea Romocea, aflat timp de 8 ani în conflict de interese cu instituția pentru care a fost ales, ajutați și de alți primari PSD ”ascunși” la vedere atât în Adunarea generală a organizației cât mai ales în Consiliul director al acesteia, adică acolo, unde între ședințele anuale ale AG, s-au luat și se iau deciziile cu caracter executiv, decizii care au produs și produc efecte devastatoare juridice, au ”lucrat mult pentru ca la Împărțeala de la Tg Mureș a fostelor averi grănicerești PRIVATE, situate în intravilanul Năsăudului, să ajungă la STAT!

Credeți că vor da seamă pentru prăduirea Patrimoniului Fondurilor Grănicerești respectivii pesediști sau doar Judecata lui Dumnezeu îi mai poate ajunge?!

”Colacul” nu-i pentru cine se pregătește, ci pentru cine se nimerește…

Scriam nu demult că, mare parte din soluția în defavoarea UCGN, dată de judecătorii de la Tg Mureș în Dosarul 835/112/ 2009, prin motivarea sentinței emisă la 2 februarie 2022, în dosarul menționat și strămutat, după alte nenumărate lălăieli operate de ”originala Justiție românească”, aflata mai mereu în alt serviciu decât cel al Legii, este din cauza nenumăratelor renunțări expediate de către așa zisa urmașă a glorioasei Administrației a Fondurilor Grănicerești de la Năsăud, desființată de uzurpatorii comunistoizi în 1958. Prin respectivele renunțări, care ”chipurile” ar fi avut avizul celor 44, că doar UCGN ”teoretic” este asociația de administrare a averilor celor 44, cu proprietate privată nu? Iar proprietatea acestora este în devălmășie sau indiviză, că așa spun oarecari articole din Statutul actual al organizației, nu?! Adică, potrivit Codului Civil  este nevoie de acordul explicit al tuturor celor 44! Asta ascrie în statut și în Lege! Numai că, în fapt, renunțările s-au făcut cu doar 32, cel mult 34 de voturi, din totalul de 44, adică cam pe lângă Lege… Astfel că, toate renunțările ”votate” de slugi politice au fost admise aproape în totalitate, la cererea fostului primar pesedist de Năsăud, profesorul Mircea Romocea, aflat în conflict de interese cu funcția pe care a deținut-o la primăria respectivă în timp era și membru în Consiliul Director al UCGN!

Romocea, originar din județul Sălaj și stabilit în Năsăud, cadru didactic la școlile orașului, fără nici-o legătură cu grănicerismul decât la PROFIT, nu avea ce să caute în CD al UCGN. Că s-a aflat, repet, în dublu conflict de interese, timp de 8 ani, în perioada celor două mandate. ….în care a reprezentat orașul al cărui primar a fost ca membru în CD al UCG, potrivit unei prevederi statutare, care nu precizează și funcția celui care ar reprezenta urbea, pe respectivul l-a durut la bască atâta vreme cât mai marii PSD i-au promis ”imunitate” în fața legilor țării, dacă servește grupurile de interese din partid. Că în ”târgul” făcut înainte de alegerile din 2012 au fost, nu au fost pomenite câștigurile personale, pe modelul rusesc, se vede din ”realizările” fostului primar…

Conflictul de interese a fost și încă este activ, este nevoie doar de un pic de voință pentru ca ANI să fie sesizată referitor la acest aspect. Și nu-i vorba de oarece regie ci, doar că, în timp ce se ”lupta” pentru interesele grănicerești în Consiliul director al asociației, adică ” pentru recuperarea patrimoniului naționalizat” era doar președintele al Comisiei de Fond Funciar Năsăud, care trebuia să recunoască naționalizarea și dreptul de persoană îndreptățită a UCGN. Iar dacă o luăm prin dosarul 835/112/2009 dubla ”calitate” se vede clar: și pârât și reclamant! Adică, aflat în poziția, ca la fotbal, el centra, el apăra, el băga gol…

Timp de 8 ani a fost și reclamant și pârât, în termeni juridici! Repet întrebarea: Sesizează cineva ANI? Sau nu are rost, că omul avea ordin?!

La prima strigare a soluției actualul primar de Năsăud părea nemulțumit, deși primise mai mult decât spera…

Am aflat din presă (că la telefon nu răspunde) că actualul primar de Năsăud este încă nemulțumit de împărțeală, și asta după ce la apel, Curtea de la Tg Mureș a făcut parte orașului Năsăud cu asupra de măsură, deși potrivit art. 3 din Legea 10, nici UAT-urile și nici alte instituții de stat nu sunt eligibile la retrocedare pe legea cu pricina. Dar, asta-i retrocedare? Sau este vorba de o împărțeală în care judecătorii țin cu statul, că doar statul le-a dat salarii babane și pensii speciale, nu? Că Năsăudul a primit ceea ce a ”cerut” Romocea, pe parcursul a 8 ani de conflict de interese, timp în care a jonglat cu Comitetul Director al UCGN, cu Adunarea generală și cu Justiția ”oarbă” angajând un avocat în dosar, aflat și el în conflict de interese, cu dosarul de data asta, și pe care, spune lumea din mediul avocățesc că îl ”transporta” cu elicopterul la termenele de judecată, cui îi pasă? Cine plătea? Bugetul local? Horj? Cineva plătea, nu?

Că, Dorin Vlașin a avut un puseu de tupeu este aproape explicabil, nu? După ce s-a trezit cu pleașca averilor grănicerești în curtea ”sa” și asta după ce toate ”manevrele ilegale” operate de fostul primar, timp de 8 ani, au vizat tot patrimoniul Grăniceresc aflat pe teritoriul cadastral al orașului Năsăud, deși munca și jertfele de sânge și vieți le-au dat mai și soldații proveniți din toate cele 44 de fost comunități grănicerești, nu doar cei din Năsăud, fost sediu al cofiniului militar, devenit beneficiarul uzufructului celor 44, în înființarea de școli, de instituții și de viață culturală. Că a ”binemeritat”! Să vedem ce face cu ele, că Romocea nu a făcut aproape nimic…

Ironia sorții pentru Romocea Mircea, ”coada de topor” a intereselor pesediste, dar și persoale, este că, după ce a cerut atâtea a și ”primit” mai mult decât a cerut (a luat și ce nu trebuia) dar nu-i mai folosește la nimic, că nu mai este primar… cum nici microhidrocentrala pe care și-a tras-o prin rapt și înșelăciune distrugând epiul digului de apărare a orașului, și punând Năsăudul în pericol de inundații, nu i-a folosit la nimic și nici nu-i va folosi, se pare…

Și asta după ce a ”naționalizat” prin HG, în 2012, barajul făcut de grăniceri, care nu fusese naționalizat de comuniști… Omul vroia bani din curent și certificate verzi, ”nehalit” cum este și a ”primit” Năsăudul! Acum, ”detașat” este cumva obligat să privească ”senin” cum colacul poftit de el a ajuns la năsăudeni!

Cum și-a tras Romocea microhidrocentrală personală și baraj la discreție, după ce a ajuns primar

După ”oarece experiență” politică în PDL, profesorul Mircea Romocea trecea la PSD în 2012 și candida la funcția de primar al orașului Năsăud, la propunerea lui Radu Moldovan. Scos primar, precum iepurașul din pălăria prestidigitatorului comunistoid, Romocea își asumă interesele PSD privind pulverizarea patrimoniului UCGN și în paralel își face propriul ”grup de acțiune locală” împreună cu romulanul Horj, ale cărui firme prin interpuși devin abonatele preferate ale contractelor cu bugetul oașului. Mai face o șmecherie privind transferul firmei sale către o rudă a lui Horj, lucrător în Austria, pe care, pe post de buton o bagă la înaintare și trage sfori în primărie, chipurile în folosul acesteia. Dar povestea microhidtrocentralei lui Romocea, prin contrucția căreia și-a ”dat doctoratul” în lăcomie”, ignorând până și Someșul, vom scrie cu altă ocazie.

Fostul judecător Pompei Raus linșat și ”alungat” din Năsăud de hoții de patrimoniu

În anul 2014, după ce UCGN prin grija judecătorului pensionar, Pompei Raus, încadrat temporar jurist al UCGN, în calitate de reclamant, a formulat plângere pentru anularea celei de-a doua dispoziții date împotriva legii de către pesedistul Radu Moldovan,” în chestiunea Spitalului de pe Independenței, fost palat grăniceresc, fostă proprietate a celor 44 de comune grănicerești, ”șenilele pesediste” au trecut la linșarea judecătorului pensionar. Așa că, Raus a plecat și nu l-au mai interesat ”poftele de îmbogățire” nici ale lui Romocea și nici ale altora din UCGN.
S-au făcut atunci mari presiuni mediatice și politice, folosind ca ”tribune” anumite publicații on line, ceva tv-uri locale dar și Parlamentul României, timp în care unele dintre proprietățile solicitate la retrocedare în dosarul 835/112/2009 erau ”adjudecate” la nivel de Comitet Director al UCGN. Aici, jocurile erau făcute, așa cum am scris, de cei doi primari: Romocea de la Năsăud, admis în UCGN deși nu provine din ceva ”os” de grănicer, dar avea calitatea de a fi ”în plin conflict de interese”, și Onul de la Salva, în calitate de președinte al UCGN adică butonul PSD și al lui Radu Moldovan în chestiunea Spitalului de pe Independenței, pădurii de la Coșna (?!) și a altor proprietăți grănicerești notificate la retrocedare, dar rămase în faza administrativă a hârțogăriei, din motive de înțelegeri politice cu primarii acelor UAT-uri unde se află proprietățile.

Miza acestor înțelegeri a fost și este susținerea și votarea lui Ghe. Onul ca președinte al UCGN. Ordin de la Radu Moldovan, spun unii, și temă pentru pulverizarea averilor, se pare… Și uite așa fostul ”colaborator al securității lui Ceaușescu” a ajuns la al treilea mandat de președinte al uneia dintre cele mai ”bogate” organizații private din Transilvania.

Dar bogăția UCGN este doar teoretică, pentru că ”termitele politice” au lucrat și lucrează la spolierea averilor încă neretrocedate ale acesteia, nu? Ca urmare, mare parte din terenurile de la Colibița notificate la retrocedare” au rămas” în curtea lui Vasile Labă, care, cu ceva ”experți” pricepuți în falsificări de înscrisuri a ”mărit” averea UAT-ului pe care ”îl mulge” de nu mai știu câte mandate, dar mai ales averea personală și cea a rudelor sale… Alte terenuri au ajuns la unii din Prundu Bârgăului, altele la unii din Coșbuc, iar grosul celor notificate a ”rămas” la Romsilva, spre folosința și înavuțirea unor silvicultori… Că doar de asta au luptat stră-stră-moșii în războiale Casei de Austria, pentru ca niște neica nimeni să se îmbogățească peste noapte, nu? Credeți că pentru burse?!

Lista proprietăților la care UCGN a renunțat este foarte lungă, dar poate că, este mai bine că acestea au ajuns în patrimoniul local

Înainte ca împărțeala de la Târgu Mureș să fie parafată legal, primarul Vlașin a arătat cu degetul la cei din UCGN: Se întâmpla în noiembrie 2021: ”Eu mizez pe un singur lucru: Năsăudenii sunt singurii moștenitori de drept ai tuturor bunurilor cerute de această Uniune. Oricine stă în calea dezvoltării orașului va suporta toate consecințele legale ” (…)

Dorin Vlașin pare că s-a săturat de fițele și modul în care reprezentanții la vârf ai Uniunii Comunelor Grănicerești se poziționează față de administrația locală cât mai ales față de dezvoltarea ”orașului academicienilor”. După ce la finele lunii iulie, Vlașin a acuzat UCGN că se opune fățiș dezvoltării urbei, astăzi edilul năsăudean a anunțat că va face plângere penală:

Există un mare semn de întrebare în ceea ce privește modul de constituire a acestei Uniuni și, dacă toți cei care vorbesc și acționează în numele Uniunii pot fi considerați urmașii de drept ai foștilor grăniceri”.

Ucegeniștii au răspuns atacurilor lui Vlașin

Din ”duelul” prin presă dintre cele două forțe: aceea a administrației locale, reprezentată de primarul liberal Dorin Vlașin și cea care ar trebui să fie a administrării averilor grănicerești, dar și-a dat în petec cu șmecheriile și modificările, culmea, a proprietății grănicerești, ca pe vremea stalinistă, adică prin votul unor politruci de culoare roșie, au recunoscut, în fapt că au renunțat la foarte multe proprietăți prin adrese expediate la termene din dosarul 835/112/2009, aflat în rejudecare la Tg. Mureș, fără să menționeze că au adăugat la LEGE și la statut, dispunând după bunul plac de proprietăți seculare, față de care ei nu aveau nici o putere!!! Nu puteau să renunțe!

Iată ce spuneau așa zișii administratori de la UCGN într-un comunicat de presă, ca răspuns la atacul primarului de Năsăud:

În ceea ce privește faptul că UCGN blochează dezvoltarea orașului, Comitetul Director spune că afirmația primarului Dorin Vlașin este eronată: ” Numeroasele adrese înaintate de primărie și Tribunalului Mureș, la cererile acesteia, s-a renunțat la un număr însemnat de proprietăți, semnificative pentru oraș, astfel, sediile și terenul aferent școlilor năsăudene, construite din fondurile grănicerești: Colegiul Național George Coșbuc, Liceul Silvic Năsăud și Școala generală ”Mihai Eminescu”; sediul vechi și terenul aferent pe care s-a construit Spitalul cu Policlinica ”George Trifon”, sediul cazărmii grănicerești devenită azi muzeu, un teren în Răstoci pentru amplasarea Aqua parc pe malul Someșului, teren pentru Casa copiilor din Năsăud, terenul pentru construirea Judecătoriei Năsăud ș.a. Lista acestora poate fi consultată și la dosarul 835/112/2009* de la Tribunalul Mureș. Toate acestea, Consiliul director și Adunarea generală a UCGN, le-a făcut cu scopul ca atât primăria cât și unitățile respective să poată solicita fonduri guvernamentale sau europene, însă până în prezent sumele sunt derizorii și nu au fost accesate fonduri europene. Aceste imobile au fost cedate de peste zece ani”, se arată într-un document oficial al UCGN.

Adică au spus-o chiar așa, cu subiect și predicat: că până în prezent … nu au fost accesate fonduri europene. Aceste imobile au fost cedate de peste 10 ani…

Precizare necesară: Nimănui dintre urmașii foștilor grăniceri nu i-a trecut prin cap că, după ce la începutul secolului XX, școlile năsăudene au fost cedate statului român, în secolul XXI, fără de nici unele și mai ales cu ”o oaste de termite flămânde de înavuțire” la comanda unei organizații, despre care sunt suspiciuni rezonabile că are prevederi pe lângă lege în STATUT, ar fi putut să ceară sau Doamne iartă-mă să ”administreze” o asemenea listă de clădiri instituționale! Dar dreptul de proprietate privată este baza societății omenești și chiar dacă simbolic ar fi trebuit cerute la retrocedare, respectivele proprietăți trebuiau să ajungă, măcar teoretic la urmașii celor 44, adică la proprietarii de drept! Că, ulterior acestea era imperios necesar să se întoarcă la stat, era de la sine înțeles. Numai că, după foarte multe tribunale bolșevice și judecăți arbitrare, justiția originală din țara noastră a încurcat și mai tare lucrurile în loc să le descurce…Și asta pentru că a fost ”convinsă” să o facă! Pe bani și privilegii!

Așa se face că, după foarte puțin timp de la respectivul duel din presa bistrițeană, din noiembrie 2021, apelul de la Târgu Mureș a dat, prin judecătorii din dosar, așa cum scriam, câștig de cauză statului, adică UAT Năsăud, făcând tabula rasa cu Fondurile Grănicerești ale celor 44 de comunități de avere, pe care, după desființarea cofiniului militar, reprezentanții comunelor au hotărât să le țină împreună pentru a le spori și a sprijini școlile românești din districtul năsăudean, pentru a da burse și stipendii urmașilor foștilor grăniceri și pentru a spori forța românismului din district, în acele vremuri grele, în care maghiarizarea era la fel de concretă precum putinismul din Ucraina a acestor zile.

Dar păstrând proporțiile, din punctul meu de vedere, este bine că proprietățile au ajuns la UAT Năsăud, că poate așa comunitatea ar putea profita de moștenirea grănicerească, dacă și numai dacă aleșii din Consiliul Local și Executivul acestui UAT, reprezentat de primarul Dorin Vlașin vor pune interesul comunitar în fața interesului lor sau a celui de partid?! Cât despre ”priceperea” de a administra în folosul comunităților a unora și a altora din conducerea UCGN eu m-am convins cu asupra de măsură! Stau mărturie ”dărâmăturile” de la insulă, cei din Năsăud știu despre ce scriu, de care, ”actuala administrație” a UCGN s-a tot chinuit ”să scape” ca și în cazul Spitalului din Bistrița…

Florica Dura

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.