Deși multe dintre străzile din municipiu nu sunt luminate, Primăria Bistrița a cheltuit în prag de Crăciun 300.000 de lei pe beculețe festive. Pe acest contract important a pus mâna Elba Com, o companie din Timișoara, care s-a mai „alimentat” cu fonduri din Bistrița-Năsăud.
Primarul Ovidiu Crețu ține ca atmosfera de Crăciun să nu ocolească orașul pe care îl conduce, motiv pentru care a alocat 300.000 de lei (75.000 de euro), cam cât costă vreo două apartamente spațioase în Bistrița.
Licitația a fost deja făcută, prin Direcția de Servicii Publice, câștigătoarea fiind firma timișoreană Elba.com. Instituția a alocat inițial aproape 400.000 de lei pentru această investiție „necesară”, câștigătorul licitației scăzând prețul la 309.000 de lei.
În total, de această sumă, Elba Com va furniza peste 550 de figurine, începând de la steluțe până la fundițe 3D și 2D. Nici anii trecuți Primăria Bistrița nu a ignorat această perioadă, achiziționând tot felul de instalații strălucitoare.
Este de precizat faptul că timișorenii de la Elba Com au încheiat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 6 milioane de euro. Societatea comercială a pus mâna pe alte 177 de contracte, în valoare de 316.477 de euro, prin atribuiri directe.
Elba Com a adus pe bani mulți o atmosferă de poveste în mai multe locații din orașele Timișoara, Mioveni, Satu Mare, Arad, Recaș sau Cluj-Napoca. În 2013, Primăria Cluj-Napoca le dădea celor de la Elba Com 7,4 milioane de euro pentru ghirlande și beculețe colorate.
De exemplu, anii trecuți, în centrul orașului au apărut sănii din beculețe, oameni de zăpadă și chiar Moș Crăciun cu renii săi. Aceste instalații au fost achiziționate pe rând, prin atribuiri directe.
Nu este însă prima dată când Primăria Bistrița alocă o sumă atât de mare pentru ornamente de sărbători. În 2015, suma alocată pentru „iluminatul festiv” ajungea la 403.000 lei.
În anul 2011, municipalitatea aloca nu mai puțin de 534 de lei, pentru achiziționarea a 24.485 de metri liniari de ghirlande și 70 de sfere luminoase. Culmea, niciuna dintre aceste licitații nu apare pe site-ul Primăriei Bistrița.
Consiliul Județean și-a decorat cu luminițe piațeta din față, însă pentru această fiță, instituția nu ar fi plătit niciun leu din bugetul public. Luminițele, steluțele și renii și celelalte figurine care au apărut lângă clădirea care adăpostește Instituția Prefectului și Consiliul Județean au fost donate de o firmă din Nepos. Coincidența face ca aceeași firmă să fi asigurat iluminatul festiv în mai tot județul.
De la beculețe la…căsuțe din lemn
Ghirlandele și steluțele 3D nu sunt singurele achiziții menite să asigure atmosfera de poveste în Bistrița. Municipalitatea a spart câteva sute de mii de lei și pe chioșcuri din lemn, folosite pentru târgurile pe care le organizează.
Astfel, în 2013, Primăria Bistrița a început cu primele 10 căsuțe din lemn, inspirate de la târgurile de iarnă in Austria și Germania. În 2014, primarul Ovidiu Crețu a continuat cu alte 10, iar în 2015 cu alte 10.
Doar pentru 10 căsuțe, Primăria Bistrița a dat 80.640 de lei fără TVA. Dacă facem un calcul simplu, constatăm că 300.000 de lei, cu tot cu TVA au mers doar pe aceste căsuțe din lemn, care sunt folosite maxim două luni pe an.
De Crăciun beculețe, de Paște ouă, în permanenţă mere
Primarul Ovidiu Crețu pare să fi făcut o pasiune pentru ornamente de toate felurile. Crăciunul nu este singura sărbătoare care vine cu cheltuieli însemnate. Și de Paște Primăria Bistrița pune preț pe decorațiuni și alocă sume consistente pentru iepurași și mai ales pentru… ouă.
Ouăle pictate manual au apăru în Bistrița de câțiva ani. Acestea au fost realizate de o firmă „prietenă” de-a Primăriei Bistrița și anume Eurocompozite, a cărui patron administrează aerodromul de lângă municipiu.
Eurocompozite a vândut cu 2000 de lei oul. Primăria Bistrița are peste 10 astfel de decorațiuni, pe care le scoate din vizuină înainte de Paște și le amplasează în diferite locații din Bistrița. La un calcul simplu, constatăm că cele 12 ouă au scos din buzunarele Primăriei Bistrița 24.000 de lei.
Acestea sunt din poliester armat cu fibră de sticlă și sunt pictate cu diferite motive și simboluri religioase de către elevii de la Liceul de Arte Plastice. Acestea sunt împrejmuite cu bârne din lemn și sunt așezate în cuibare din rumeguș.
Primarul Ovidiu Crețu spune că s-a inspirat din orașul Zagreb, care este decorat de Paște tot cu ouă gigant. Cum explică primarul această „nevoie” de a decora orașul cu tot felul de ciudățenii?
„Eu cred că mediul în care trăim merită să fie unul care să ne determine o stare psihică bună, frumoasă. Dacă trăim într-un oraș îngrijit, curat, ne simțim bine. Ouăle dau o tușă simpatică orașului nostru. Nu sunt investiții personale, m-aș fi bucurat să fie, le-am preluat după ce le-am văzut în alte părți și le-am adus și la noi acasă, în Bistrița Europeană”, le declara Crețu jurnaliștilor în urmă cu câțiva ani.
La aceste decorațiuni care sunt scoase de la naftalină doar maxim o lună și jumătate pe an se adaugă unele la fel de originale, care pot fi văzute permanent în intersecțiile și în piețele din Bistrița.
Este vorba despre merele, care au împânzit Bulevardul Republicii de exemplu, spre disperarea șoferilor, care abia mai au vizibilitate din cauza acestor fructe uriașe.
Nici merele nu au apărut gratuit pe străzile Bistriței. Primăria Bistrița a alocat pentru cinci mere din fibră de sticlă 21.000 de lei. Executantul a fost și de această dată Eurocompozite, care a oferit un cadou municipalității: un măr auriu și încă o jumătate.
Startul a fost dat însă în anul 2011, cu ajutorul a 10 struți, care ar înfățișa mascota orașului. Pentru această investiție, Primăria Bistrița a alocat 42.000 de lei, adică aproape 10.000 de euro. Struții au fost și ei pictați de către elevii de la Liceul de Arte Plastice.
Andreea Moldovan