Primăria Bistrița redirecționează banii din creditul contractat anul trecut. Printre lucrările de la care s-a tăiat se numără amenajarea de străzi în zonele noi de locuințe. Alte proiecte finanțate din acest credit vor mai avea o șansă cu ajutorul finanțărilor europene, a susținut primarul Ioan Turc, la ultima ședință de Consiliu Local.

La ultima ședință de Consiliu Local a municipiului Bistrița, consilierii locali și-au dat acordul pentru schimbarea destinației sumelor provenite din creditul contractat de Primăria Bistrița anul trecut.

Anul trecut, în baza unei hotărâri de Consiliu Local din 2021, Primăria Bistrița a contractat un credit de 100 de milioane de lei, pentru realizarea de investiții publice de interes local. Municipalitatea trebuie să returneze suma Băncii Comerciale Române, cu care s-a bătut palma, în 15 ani.

Primăria Bistrița taie din finanțarea asfaltărilor unor străzi, dar și de la unele proiecte de reabilitare și modernizare a unor unități de învățământ. Banii au fost redirecționați către parcări.

„Având în vedere necesitatea asigurării cu prioritate a fondurilor necesare pentru realizarea obiectivelor de investiții reprezentând „Parcare etajată P+1, strada Năsăudului”, „Parcare etajată D+P Vasile Lupu” și „Parcare etajată D+P în zona străzii Ion Minulescu”, aprobate prin Hotărârea Consiliului Local nr. 297/20.12.2022, Hotărârea Consiliului Local nr. 253/27.10.2022 și Hotărârea nr. 15.31.01.2023, este necesară modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 161/28.10.2021, în sensul introducerii la finanțare a acestor trei obiective de investiții”, se arată în proiectul votat de consilierii locali.

Primarul Ioan Turc mizează pe fonduri europene

Astfel, printre obiectivele de investiții eliminate se numără: reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale clasele V-VIII a Colegiului Național Andrei Mureșanu Bistrița și reabilitarea și modernizarea grădiniței cu program prelungit nr. 12 și a creșei nr. 4. De asemenea, s-a diminuat valoarea pentru 3 obiective: locuințe protejate pentru persoanele vârstnice Sigmir, care primește cu un milion și jumătate mai puțin, amenajarea de străzi în zonele noi de locuințe, strada Crângului primește cu peste 300.000 de lei mai puțin, iar strada Bela Bartok primește cu 80.300 de lei mai puțin.

Primarul Ioan Turc a asigurat, în cadrul ședinței de Consiliu Local, că unitățile de învățământ vor fi reabilitate cu ajutorul fondurilor europene.

„Nu renunțăm la aceste investiții, ele vor fi finanțate din bani europeni. Din bani europeni nu pot fi finanțate parcări. Dispar 3.500 de parcări din cauza proiectelor pe fonduri europene în desfășurare.(…) Tot ceea ce putem să reparăm să restaurăm din bani europeni o facem, ceea ce nu putem o facem cu ajutorul liniilor de finanțare”, a precizat primarul Ioan Turc, în cadrul ședinței de Consiliu Local.

22,5 milioane de lei pentru locuințele pentru persoanele vârstnice Sigmir

Deși a rămas fără 1,5 milioane de lei, locuințele protejate pentru persoanele vârstnice Sigmir rămâne proiectul care înghite cei mai mulți bani din creditul luat de municipalitate. Acesta primește 22,5 milioane de lei.

De asemenea, reabilitarea și modernizarea grădiniței cu program prelungit „Căsuța cu povești” înghite aproape 11 milioane de lei, iar parcarea etajată de pe strada Năsăudului înghite în total 10,7 milioane de lei.

Dispeceratul operativ pentru ordine publică și servicii de protecție civilă care va fi amenajat pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea primește 6,2 milioane de lei, iar reabilitarea și modernizarea Grădiniței Dumbrava Minunată 4,4 milioane de lei. Parcarea etajată de pe strada Ion Minulescu primește 5,7 milioane de lei, iar cea de pe Vasile Lupu 5,9 milioane de lei.

Străzile asfaltate cu ajutorul creditului sunt: strada Secundară 3 Sărata, care primește 2,5 milioane de lei, strada Secundară 16 (Nouă) Viișoara, care primește 2,6 milioane de lei, strada Lempeș, care primește 2,4 milioane de lei, strada Filip Cristian Petru (1,6 milioane de lei), Strada Podgoriei (2,6 milioane de lei), strada Crângului (1,6 milioane de lei), Secundară 23 Unirea (1,9 milioane), strada Secundară 17 din Unirea (un milion de lei), strada Bela Bartok, care primește doar 534.932 de lei, strada George Barițiu (678.944 de lei), strada Prundului (446.089 de lei), strada Zăvoaie ( 617.659 de lei) , strada Ion Pop Reteganu (1,3 milioane de lei), Aleea Jupiter (1,4 milioane de lei), strada Vasile Lucaciu (662.875 lei), Dinu Lipatti  (2,7 milioane) și strada Valea Căstăilor (6,3 milioane de lei).

Pentru asfaltarea unora dintre aceste străzi, Consiliul Local și-a dat acordul încă de acum 10 ani. Este cazul străzilor Vasile Lucaciu, Dinu Lipatti sau Valea Căstăilor. Pentru centrul de vârstnici de la Sigmir, consilierii locali și-au dat acordul în 2016, la fel și pentru dispeceratul operativ sau reabilitarea Grădiniței Dumbrava Minunată.

Și Consiliul Județean a luat 100 de milioane din bancă

Consiliul Județean a luat un credit de 100 de milioane de lei, acum doi ani. Este al doilea împrumut pe care îl ia Radu Moldovan în ultimul deceniu de când conduce instituția. În cadrul ședinței Consiliului Județean în cadrul căreia a fost votat acest proiect, Radu Moldovan a spus că proiectele pentru care se ia creditul sunt foarte urgente.

„Este a doua solicitare în 9 ani de zile de aprobare a unui credit, pentru că resursele financiare ale Consiliului Județean nu mai sunt îndestulătoare, cum au fost în anii trecuți. Ar fi fost cu mult mai multe proiecte care au nevoie de finanțare, dar acestea sunt proiecte foarte urgente”, a motivat Radu Moldovan, la ședința de Consiliu Județean de acum 2 ani.

Majoritatea confortabilă din Consiliul Județean i-a permis lui Radu Moldovan să treacă fără probleme acest proiect. Uriașa sumă a fost folosită pentru 9 proiecte de investiții, termenul de achitare al creditului fiind de 5 ani.

Cea mai mare sumă a fost cerută pentru relocarea și demolarea clădirilor tehnice și administrative, pentru a face loc unui nou corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, care are asigurată finanțarea, fiind inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență. Pentru relocarea clădirilor din curtea spitalului a fost alocată suma de 26 de milioane de lei.

Pentru consolidarea versanților și refacerea platformei din DJ173, Budacu de Sus- Șoimuș, afectat de o alunecare de teren, a fost alocată suma de peste 24 de milioane de lei, iar pentru modernizarea drumului județean 162 Silivașu de Câmpie – Șopteriu, alte 22 de milioane de lei.

Au mai înghițit sume consistente din acest credit construirea unui pod în zona localității Sărățel (8 milioane de lei), o casă a colecțiilor și a documentelor de patrimoniu (peste 7 milioane e lei), complexul sportiv din Unirea (5,4 milioane e lei), realizarea unor spații de birouri (4,3 milioane) și construirea a trei locuințe protejate, pentru DGASPC, la Beclean (aproape 3 milioane de lei).

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.