Primăria Bistrița renunță la terenul de pe Drumul Cetății, primit de la Consiliul Județean pentru a amenaja acolo o piață en-gros. Îl dă LDP-ului, pentru un teren de pe Cuza Vodă, unde municipalitatea vrea să mute Starea Civilă, Evidența Persoanelor, SVSU și Poliția Locală.

Municipalitatea nu renunță la ideea de a muta Starea Civilă, Evidența Persoanelor, SVSU și Poliția Locală în altă locație. Se pare că a pus ochii pe terenul deținut de Lucrări Drumuri și Poduri SA pe strada Cuza Vodă, acolo unde a achiziționat deja în toamna anului 2022 sediul societății și terenul aferent.

În 2022, Primăria Bistrița achiziționa o suprafață de 3.564 de mp și clădiri administrative care se întindeau pe 480 de mp cu 775.725 de euro, fără TVA. Culmea, planul era să mute acolo Starea Civilă, Evidența Persoanelor, Poliția Locală și SVSU în anul 2024!

Acest lucru nu doar că nu s-a materializat, ci Primăria Bistrița a ajuns la concluzia că vrea mai mult spațiu și a propus LDP să facă schimb cu un teren deținut de municipalitate pe Drumul Cetății, primit în 2020 de la Consiliul Județean, pentru a amenaja acolo o piață en-gros.

Terenul în cauză se întinde pe 7.400 de metri pătrați și este lipit de cel deja achiziționat de Primăria Bistrița. Suprafața totală de teren pe care o va avea la dispoziție Primăria trece de 10.000 de mp. Accesul la teren se va putea face și din strada Cuza Vodă și de pe Zefirului.

„În anul 2022, Municipiul Bistrița a achiziționat de la societatea Lucrări Drumuri și Poduri SA în reorganizare imobilul, construcții și teren aferent în suprafață de 3.564 de mp, situat în municipiul Bistrița, strada Cuza Vodă nr. 17A, județul Bistrița-Năsăud, identificat în CF nr. 90562 Bistrița, în vederea relocării activităților unor servicii ale instituției pentru asigurarea unei mai bune organizări și funcționări precum și a creșterii calității serviciilor oferite de acestea. Imobilul achiziționat provenea dintr-o suprafață mai mare de teren, proprietatea societății, rezultat ca urmare a unei dezlipiri, în continuarea acestuia fiind situate imobilul format din teren intravilan în suprafață de 7.403 mp și 12 construcții industriale și edilitare, proprietatea societății Lucrări Drumuri și Poduri SA. Zona în care este situat imobilul, zonă mediană din partea de nord-vest a municipiului formată din instituții și servicii publice de interes general, spații de prestări servicii și birouri și locuințe individuale colective, precum și localizarea acestuia în continuarea proprietății municipiului face să fie propice dezvoltării unui sediu administrativ spațios și generos al Primăriei care să ofere cetățenilor servicii de calitate”, se arată într-un proiect de hotărâre votat în CL luna trecută.

Primăria Bistrița dă la schimb un teren primit de la CJ să dacă piață en-gros

De data aceasta, Primăria Bistrița nu va mai scoate din vistierie decât 1,2 milioane de lei pentru terenul în cauză. Asta pentru că municipalitatea vrea să meargă pe un schimb de terenuri. Pune la bătaie un teren pe Drumul Cetății primit de la Consiliul Județean în anul 2020 pentru a amenaja o piață en-gros. Terenul în cauză valorează 3,3 milioane de lei.

Este compus dintr-un teren neîmprejmuit în suprafață de 10.500 de mp, o clădire cu destinația construcții industrial și edilitare cu un regim de înălțime P+1, cu o suprafață desfășurată de 230 mp, un punct trafo de 32 de mp și un post control de 21 mp.

Deși a fost primit de la Consiliul Județean în 2020, Primăria Bistrița nu a făcut nimic cu acest teren. Motivează că proiectul care prevedea acolo amenajarea unei piețe en-gros nu s-a bucurat de susținere din partea cetățenilor și a comercianților:

„Acest imobil a fost dobândit de către Municipiul Bistrița de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cu titlu de trecere, în vederea realizării unei piețe en-gros, însă datorită locației proiectul nu s-a bucurat de susținere din partea cetățenilor și comercianților, motiv pentru care investiția nu a mai fost realizată în prezent nefăcând obiectul niciunui proiect”, se arată în același proiect de hotărâre.

Terenul deținut de LDP pe care a pus ochii Primăria Bistrița are 7.400 de mp. Pe acesta e o construcție industrial și edilitară cu un etaj cu o suprafață desfășurată de 250 de mp; o hală reparații utilaje cu ateliere, vestiare, grup sanitar, cu o suprafață desfășurată de 670 de mp; două boxe de 12 și 18 mp; o magazie de materiale cu o suprafață desfășurată de 150 mp; o pompă carburanți de 20 mp; un depozit de carburanți cu o suprafață desfășurată de 203 mp; o copertină reparații utilaje de 263 mp; rampă auto, arhivă, garaj, un depozit de materiale cu atelier de vopsitorie și atelier tâmplărie de 585 mp.

Cum valoarea terenului LDP-ului este mai mare, ajungând la 4,6 milioane de lei, Primăria Bistrița trebuie să pună pe masă diferența de 1,2 milioane de lei.

Mutarea serviciilor pe Cuza Vodă ar „relaxa” traficul la Primărie

Municipalitatea susține că dacă ar muta parte din serviciile care funcționează în clădirile din Piața Centrală ar mai relaxa traficul de la Primărie:

„Având în vedere intenția de a realiza o investiție de uz și interes public local de amploare, prin amenajarea acestuia ca sediu administrativ și relocarea unui număr mai mare de servicii de interes local ale primăriei, respectiv Serviciul Stare Civilă, Serviciul Evidența Persoanelor, Serviciul Poliția Locală și Serviciul Voluntariat Situații de Urgență ar conduce atât la decongestionarea traficului din zona centrală, cât și la asigurarea unui spațiu suficient pentru autovehiculele serviciilor și pentru cele ale beneficiarilor acestor servicii. Astfel am propus societății efectuarea unui schimb de imobile între imobilul proprietatea acesteia sus menționat și imobilul proprietatea Municipiului Bistrița situate în Drumul Cetății nr. 53 format din teren în suprafață de 10.593 de mp și 3 construcții industriale și edilitare”, se mai arată în proiect.

Pe de altă parte LDP pare să valorifice tot ce poate, în încercarea disperată de a scăpa de faliment. Societatea la care acționar principal este Consiliul Județean este în insolvență încă din primăvara anului 2022. Intrarea în insolvență pare să fi fost un duș rece, de trezire, pentru companie, care a luat în serios planul de reorganizare.

Anul de cotitură pare să fi fost 2021, când datoriile către salariați, furnizori, parteneri, companii de leasing și bugetul statului ajungeau la 7 milioane de lei. Bunurile companiei erau gajate la bănci, iar furnizorii de motorină, agregate sau ciment deja refuzau să mai colaboreze cu LDP, punând societatea în imposibilitatea de a-și onora contractele aflate deja în derulare. Pentru a reveni pe linia de plutire a fost nevoie de concedieri, externalizarea unor servicii și chiar vânzarea unor bunuri.

Pentru anul 2022, LDP a raportat o cifră de afaceri de peste 7,7 milioane de lei și un profit de aproape 1,5 milioane de lei. Asta în condițiile în care, în 2021, cifra de afaceri era mai mare, de 8,3 milioane de lei, însă pierderile ajungeau la 4,2 milioane de lei.

Andreea Radu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.