Prevederile din legislatia muncii privind linistea si ordinea publica nu sunt respectate de toti agentii economici. Înca de la 1 martie 2007, restaurantul „Flamingo” din municipiul Bistrita refuza sa respecte regulamentul de autoritate si desfasurare a activitatilor comerciale. Astfel acesta continua sa accepte desfasurarea evenimentelor festive si dupa ora 24, desi acest fapt este interzis printr-o hotarâre de consiliu local.
Pâna în 2007, activitatile de acest gen desfasurate în restaurante si sali de nunti din municipiul Bistrita puteau sa depaseasca ora 24.
Numeroasele reclamatii ale cetatenilor ce locuiesc, în special, în preajma unor astfel de localuri, depuse la primaria orasului privind conturbarea linistii publice a facut ca „nuntile de noapte sa se transforme în nunti de zi”.
Lege doar pentru unii
Aceasta transformare a multumit în cele din urma pentru societatile organizatoare, având în vedere anumite cheltuieli pe care acestea le-au suportat pentru un eveniment festiv nocturn.
Cunoastem, însa, si o fraza celebra – „clientul nostru stapânul nostru”. Aceasta expresie este respectata în spiritul si litera ei de patronul restaurantului Flamingo din Bistrita. Acesta este singurul dintre toti agentii economici care „a fost reticent înca de la început, el nefiind de acord cu Hotarârea de Consiliu, nr 27/2007”, specifica Florin Frandes, seful Politiei Comunitare Bistrita.
Controalele efectuate de Politia Comunitara în anul 2007 au vizat autorizatiile de functionare si modul în care agentii economici cu profil comercial si de prestari servicii din municipiul Bistrita îsi desfasoara activitatea. Inspectia comerciala s-a desfasurat prin actiuni de control, informare, prevenire si combatere a practicilor agentilor economici ce pot dauna intereselor consumatorilor, precum si prin actiuni desfasurate ca urmare a reclamatiilor si sesizarilor primite de municipalitate. Pe parcursul anului trecut s-au întreprins un numar de 869 controale la unitatile de comert bistritene si s-au acordat 707 vize anuale pentru continuarea activitatiilor economice autorizate anterior.
Pentru abaterile constatate s-au întocmit 180 de acte de control, 14 procese verbale de constatare a contraventiilor si s-au încasat amenzi contraventionale în valoare de 8.900 lei. De asemenea, s-au dat 142 avertismente si termene între 3 si 30 zile pentru intrarea în legalitate.
În urma sesizarilor si determinarilor de zgomot efectuate, pentru depasirea orei accesibile prevazuta de lege, politia comunitara a suspendat activitatea restaurantului Flamingo la începutul anului 2007.
HCL atacata în instanta
Nemultumit de decizia primariei, administratorul restaurantului a atacat în instanta hotararea de consiliu local privind ora de încheiere a meselor comune pe baza ca localul se afla în afara orasului si nu conturba linistea publica. În urma acestui proces primaria a avut câstig de cauza.
Totusi „o portita” se gaseste mereu când e vorba de prestigiul unei societati. Astfel, procesul verbal de sanctionare a politiei comunitare, a fost si el atacat în instanta. De data aceasta restaurantul Flamingo a avut câstig de cauza. ”Mi se pare putin deplasat pentru ca actul a fost contestat din pricina formei si nu a continutului, motiv pentru care a câstigat”, a declarat Mihai Rusti, purtatorul de cuvânt al Primariei Bistrita. Acesta a mai precizat ca „societatea este monitorizata în continuare”.
Atât Mihai Rusti cât si Florin Frandes au specificat ca pâna în prezent restaurantul Flamingo a primit trei sanctiuni pentru nerespectarea dispozitiilor. „Doua dintre acestea au fost date pe perioada suspendarii”, spune seful politiei comunitare. Contrar acestei declaratii a lui Frandes, purtatorul de cuvânt al Primariei Bistrita declara ca „un an de zile, cât a durat procesul, societatea nu a mai primit nicio sanctiune.”
Avertismente, sanctiuni, procese, toate acestea nu împiedica ca restaurantul Flamingo sa-si desfasoare activitatea în continuare si sa organizeze mese festive, atât de zi cât si de noapte.
„Nu este normal asa ceva, legea este lege pentru toata lumea. Ceea ce face domnul Zagrai nu este colegial daca pot sa spun asa. Daca legea prevede nunti de zi, atunci asa sa fie pentru toti”, spune un agent economic.
Atât Primaria municipiului Bistrita, cât si Politia Comunitara, „asteapta în continuare sesizari din partea cetatenilor privind nerespectarea legii de catre unii agenti economici”, considerând ca doar asa pot sa depisteze ilegalitatile si sa efectueze mai multe controale.
Politisti putini
Campania electorala si-a pus amprenta si în acest caz. Se pare ca o problema a controalelor, care în mod normal ar trebui efectuate la fiecare sfârsit de saptamâna la fiecare unitate comerciala care organizeaza mese festive, este numarul mic al angajatilor Politiei comunitare. ”Nu avem personal suficient, nu putem face fata mai ales cu campania electorala unde zilnic avem bannere peste bannere. Normal, programul la ordine publica este pâna la ora zece dar ramânem si peste program. Daca avem reclamatii ne deplasam. Dar noua nu ne plateste nimeni orele suplimentare”, a mai declarat Florin Frandes.
În atributiile Serviciului Siguranta Publica, Paza, Interventii în domeniul activitatii comerciale intra prevenirea si combaterea încalcarii normelor legale privind regulile generale de comert, constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale pentru încalcarea prevederilor legale referitoare la comertul stradal, regulile generale de comert, igiena si sanatatea publica, circulatia si depozitarea produselor alimentare a oricaror bunuri si produse care în constituie activitati de comert stabilite prin lege ; hotararii ale Consiliului Local sau dispozitii ale primarului.
La aceste atributii se mai adauga: asigurarea ordinii si linistii publice; constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor contraventionale conform legii, pentru încalcarea prevederilor legale referitoare la tulburarea linistii publice, hotarâri ale consiliului local sau primarie.
Cristina Moldovan
REGULAMENT
de autorizare si desfasurare a activitatilor comerciale pe raza municipiului Bistrita
CAP.V – ORARELE DE FUNCTIONARE
ART.27. (1) Orarele de functionare se propun de catre agentii economici si se aproba de catre Comisia de analiza a dosarelor depuse în vederea eliberarii certificatelor de functionare din cadrul Primariei municipiului Bistrita, cu conditia respectarii prevederilor înscrise în legislatia muncii si a reglementarilor în vigoare privind linistea si ordinea publica.
(2) Programele de functionare se pot stabili, în intervalele orare, astfel:
b) restaurante si baruri: 06,00 – 24,00;
d) terase de alimentatie publica : 8,00 – 24,00;
(3) Începând cu data de 1 martie 2007 se pot organiza mese comune numai pâna la ora 24, cu exceptia Revelionului.
(4) Jocurile de artificii cu obiecte pirotehnice se fac cu avizul inspectoratului de politie judetean, cu avizul PSI si nu pot fi organizate si desfasurate dupa ora 22,00, cu exceptia Revelionului.
(6) Pentru toate activitatile desfasurate în restaurante, baruri, cluburi de noapte, nivelul de zgomot trebuie sa se încadreze în limitele admise de OMS,nr.536/1997.